Τετάρτη, Ιουλίου 02, 2014

ΑΦΑΝΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ-ΕΚΑΝΑΝ ΦΤΕΡΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ 230.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ - ΕΥΟΣΜΟΥ

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ sakisapostolakis@gmail.com
Αφαντα είναι τα χρήματα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα για κοινωνικές δομές στο Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Οι 17 εργαζόμενοι πληρώθηκαν μόνο τους πρώτους 5 μήνες, και δουλεύουν επί 7 μήνες απλήρωτοι, περιμένοντας να δουν αν και πότε θα πληρωθούν. Ο καθένας τους έχει να λαμβάνει από 4.000 ώς 5.000 ευρώ. Γιατί, παρά το ότι επί μήνες ζητούσαν να γίνει έλεγχος από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, αυτό δεν έγινε ποτέ.


Τώρα ξύπνησε το υπουργείο, ύστερα από 7 μήνες απλήρωτης εργασίας. Αλλά, όπως διεμήνυσε στους εργαζομένους, δεν θα διεκδικήσει μόνο τα υπόλοιπα χρήματα του προγράμματος, αλλά και αυτά που έχουν πάρει στους 5 μήνες που εργάστηκαν. Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 575.000 ευρώ, «τρέχει» σε συνεργασία του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Ρομ (ΠΟΣΕΡ), εντάσσεται στο πλαίσιο του «Πολυδύναμου σχεδίου κοινωνικών δράσεων άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού» του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας και υλοποιείται κατόπιν της συνυπογραφής μνημονίου - συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της ΠΟΣΕΡ ως δικαιούχου και του δήμου ως συμπράττοντος φορέα.

Αφορά στην ίδρυση και λειτουργία στο Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου κοινωνικού παντοπωλείου, κοινωνικού φαρμακείου, γραφείου διαμεσολάβησης και δημοτικού λαχανόκηπου. Ξεκίνησε το 2012. Εκτοτε εκταμιεύτηκε μόνο η πρώτη δόση, 230.000 ευρώ, που, σύμφωνα με τους εργαζομένους, έπρεπε να ξοδευτούν για την προμήθεια γραφείων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, για θέρμανση κ.λπ. Αλλά, όπως λένε, ο δήμος έβαλε το κτήριο και ένα ΚΕΚ που συνεργαζόταν με την ΠΟΣΕΡ, έφερε τον εξοπλισμό. Για θέρμανση, όμως, ούτε λόγος. Οι εργαζόμενοι δούλευαν μέσα σε ένα κτήριο και, μεταξύ τους, έγκυοι και ΑμΕΑ, προσπαθούσαν να ζεσταθούν όπως μπορούσαν, φορώντας παλτά και μπουφάν.

Παρά τις όποιες προσπάθειες, τόσο δικές τους όσο και του δήμου, η ΠΟΣΕΡ όχι μόνο δεν έδωσε τα χρήματα, αλλά, καταγγέλλουν, ο πρόεδρός της, Βασίλης Δημητρίου, αρχικά έφερνε διάφορες δικαιολογίες μέχρι που τελικά εξαφανίστηκε. Τα δε τηλέφωνα που εμφανίζονται στο όνομα της ΠΟΣΕΡ ανήκουν σε άλλους, και, παρά τις προσπάθειες, δεν στάθηκε δυνατόν να εντοπιστεί ο Β. Δημητρίου, ώστε να υπάρχει και η δική του άποψη. Επίσης, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, δεν στάθηκε δυνατό να υπάρξει κάποια συνομιλία για το θέμα με το δήμαρχο Κορδελιού - Ευόσμου, Στάθη Λαφαζανίδη. Συνεργάτες του δήλωναν ότι ήταν απασχολημένος.

Η υπόθεση έχει φτάσει και στην εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, ύστερα από καταγγελία της υποψήφιας ευρωβουλευτού με τη Ν.Δ., Χριστίνας Χαλιλοπούλου. Η Χ. Χαλιλοπούλου είχε εκλεγεί αντιπρόεδρος στις τελευταίες εκλογές της ΠΟΣΕΡ, το 2013. Αλλά, τόσο η ίδια όσο και ακόμη 4 νεοεκλεγέντα μέλη του Δ.Σ. αρνήθηκαν να αναλάβουν. «Δεν μας παρουσιάστηκε ποτέ ισολογισμός από την προηγούμενη διοίκηση. Δεν υπάρχει πουθενά κάποιο έγγραφο που να δείχνει τι χρήματα μπήκαν στο ταμείο, πόσα προέρχονται από ευρωπαϊκά προγράμματα και πού έχουν ξοδευτεί», τονίζει. «Γι' αυτό αρνηθήκαμε να αναλάβουμε τις θέσεις στις οποίες εκλεγήκαμε και προχωρήσαμε σε καταγγελία της διοίκησης της ΠΟΣΕΡ στην εισαγγελέα Διαφθοράς, για κακοδιαχείριση», επισημαίνει σε δηλώσεις στην «Ε».

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ζουν το δικό τους Γολγοθά. Ολοι τους πλέον, ηλικίας 24-30 ετών, και κάποιοι από αυτούς γονείς, αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Είναι όμως όμηροι καθώς, στην περίπτωση που καταγγείλουν τη σύμβαση εργασίας τους, δεν θα δικαιούνται επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Οπως καταγγέλλουν, παρά το ότι από την υπογραφή της σύμβασης εργασίας τους στις 31/12/2012 παρείχαν, και κάποιοι συνεχίζουν να παρέχουν ανελλιπώς την εργασία τους, είναι πλέον έρμαια μιας πρωτόγνωρης εκμετάλλευσης κι ενός πρωτοφανούς εμπαιγμού από την πλευρά της ΠΟΣΕΡ και του νόμιμου εκπροσώπου της, καθώς αρνούνται να καταβάλλουν τα δεδουλευμένα τους (μισθούς και επιδόματα) για χρονικό διάστημα, το οποίο ήδη ξεπερνά τους 7 μήνες.

Οπως επισημαίνουν, ύστερα από καταγγελίες τους, κάποια στιγμή και με καθυστέρηση μηνών, διενεργήθηκε τελικά έλεγχος από κλιμάκιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού» του υπουργείου Εργασίας. Στον έλεγχο αυτό, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται, αναδείχθηκαν τα μείζονα προβλήματα στη λειτουργία του προγράμματος, τα οποία καταδεικνύονται από το γεγονός ότι, όχι μόνο 17 εργαζόμενοι τυγχάνουν παντελώς απλήρωτοι για όλο αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά κοινοτικά κονδύλια που θα έπρεπε να έχουν επενδυθεί καταλλήλως για την εξέλιξη και ανάπτυξη των κοινωνικών δομών, δεν έχουν διατεθεί καν αν και έχουν νομίμως ληφθεί.

«Ουδείς δε έλεγχος και ουδεμία επίβλεψη έχει λάβει χώρα από το αντισυμβαλλόμενο σωματείο της ΠΟΣΕΡ και τους εκπροσώπους του, παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόγραμμα με μέγιστη κοινωνική και ανθρωπιστική σημασία έχει αφεθεί στο έλεός του», καταλήγουν στην επιστολή τους.   http://www.enet.gr/ 
 ΠΡΕΖΑ TV
2-7-2014


Δεν υπάρχουν σχόλια: