Τρίτη, Ιουλίου 29, 2014

ΣΕ 232 ΑΡΘΡΑ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ

Σε 232 άρθρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα για να πάρει τη δόση του ενός δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον τελευταίο έλεγχο της τρόικας, αλλά και να καθαρίσει το τοπίο εν όψει του ραντεβού του Σεπτεμβρίου κυβέρνησης και δανειστών στο Παρίσι.   
Στο νομοσχέδιο-σκούπα περιλαμβάνονται διατάξεις που οδηγούν σε αλλαγές του εφάπαξ για τους ένστολους, καθώς όλοι οι κλάδοι πρόνοιας του ταμείου από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα υπάγονται στο καθεστώς της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος», ενώ καταργείται οριστικά η υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών στις ημερήσιες οικονομικές εφημερίδες, καταργείται σειρά φόρων υπέρ τρίτων και αλλάζει ο τρόπος δήλωσης του ΦΠΑ. 


Το νομοσχέδιο έχει ειδικές διατάξεις για τον αιγιαλό που αποτελούσε σημείο τριβής για τους κυβερνητικούς εταίρους.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου των 244 σελίδων και 232 άρθρων υπάρχουν διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών που αφορούν τον εξορθολογισμό λειτουργίας της Φορολογικής Διοίκησης και τη μείωση του διοικητικού κόστους για τον φορολογούμενο, οργανωτικά θέματα του Υπουργείου, ρυθμίσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων φορέων του δημοσίου τομέα, διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όπως και θέματα που άπτονται ειδικότερες λειτουργίες της καθώς και διατάξεις για την χάραξη του αιγιαλού και άλλες διατάξεις για την προστασία της δημόσιας περιουσίας.

Αναστολή ΑΦΜ για φοροφυγάδες

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει την αναστολή ή απενεργοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου των φορολογούμενων που διαπράττουν φοροδιαφυγή, την κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, και την επιχορήγηση φορέων του δημοσίου για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους προς τους ιδιώτες προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο.

Επίσης καταργείται η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2014, συστήνονται 400 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού του κλάδου ΠΕ εφοριακών στη ΓΓΔΕ και επισπεύδονται οι διαδικασίες απονομής σύνταξης σε υπαλλήλους του Δημοσίου στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Με στόχο να επιταχυνθεί η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων προς τους ιδιώτες το νομοσχέδιο προβλέπει την επιχορήγηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόκειται για φορείς του κλάδου υγείας ( νοσηλευτικά ιδρύματα, νομικά πρόσωπα) και πρόνοιας ( οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης- ΟΚΑ) αλλά και λοιπούς φορείς της γενικής κυβέρνησης για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους που δημιουργήθηκαν τα έτη 2012 και 2013.

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζεται και νομοθετικά η μη επιβολή της ποινής απώλειας του αφορολόγητου ποσού από δαπάνες αγοράς αγαθών και υπηρεσιών στους φορολογούμενους που υπέβαλαν φέτος εκπρόθεσμες δηλώσεις εισοδήματος. Ορίζεται χαρακτηριστικά ότι « Οι δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν.2238/1994, καθώς και τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης της περίπτωσης α΄ της παρ. 3 του άρθρου 9 του ίδιου νόμου, που αφορούν το οικονομικό έτος 2014, λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του φόρου σύμφωνα με την κλίμακα της παρ. 1 α΄ του ίδιου άρθρου και νόμου, ακόμη και στην περίπτωση που συμπεριληφθούν σε εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος».

Αλλαγές στις δημόσιες συμβάσεις

Στο δεύτερο μέρος του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνονται διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με τις οποίες εκσυγχρονίζεται το σύστημα δημοσίων συμβάσεων.

Με τη δέσμη των προτεινομένων ρυθμίσεων επιτυγχάνεται κατ' αρχάς η ενοποίηση του νομικού πλαισίου ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, ανεξαρτήτως είδους ή φορέα σύναψης και εκτέλεσης, οι διαδικασίες ανάθεσης απλοποιούνται, εκσυγχρονίζονται και καθίστανται πιο ευέλικτες και εισάγονται ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η τήρηση των αρχών της διαφάνειας, ίσης μεταχείρισης, αναλογικότητας και προστασίας του γνήσιου και ελεύθερου ανταγωνισμού.  in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
30-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: