Παρασκευή, Ιουλίου 25, 2014

500 ΝΕΚΡΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

Το πιο πρόσφατο ναυάγιο με θύματα και αγνοούμενους Σύρους πρόσφυγες δεν έγινε κοντά στη Λέσβο που επισκέφθηκαν στην αρχή της εβδομάδας η Ευρωπαία επίτροπος Σ. Μάλστρομ και οι Β. Κικίλιας και Μ. Βαρβιτσιώτης, έγινε κοντά στη Σάμο.

 Οι υψηλοί επισκέπτες μίλησαν για το "πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης", ενώ η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από την Ευρώπη έκτακτη χρηματοδότηση εξαιτίας της αύξησης των μεταναστευτικών ροών στα νησιά. Οι πνιγμένοι, οι μισοπνιγμένοι και οι επιζώντες όμως που φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου δεν είναι μετανάστες, είναι στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες και μάλιστα από τη Συρία ή το Αφγανιστάν που στα νερά της Μεσογείου χάνουν τη ζωή που προσπάθησαν να σώσουν από τον πόλεμο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ στην αρχή του Ιουλίου, από τον Ιανουάριο του 2014 περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πεθάνει στη Μεσόγειο, ενώ σε χθεσινή της έκκληση εκφράζει για άλλη μια φορά τη βαθιά ανησυχία της για μια ακόμη τραγωδία στο Αιγαίο -το ναυάγιο της Σάμου, τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου- που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερα άτομα -δυο άντρες, μια γυναίκα και ένα παιδί- ενώ πολλοί ακόμη αγνοούνται.



Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες: Οι επιζώντες ζητούν τους νεκρούς τους

Όπως σημειώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι 13 επιζώντες από τη Συρία και το Αφγανιστάν μεταφέρθηκαν στη Σάμο και στη Χίο. Κάποιοι νοσηλεύονται, μεταξύ αυτών και ένας έφηβος από το Αφγανιστάν σε σοβαρή κατάσταση. Οι επιζώντες βρίσκονται σε δεινή ψυχολογική κατάσταση καθώς αντιμετωπίζουν τον χαμό μελών των οικογενειών τους και κάνουν έκκληση για τη συνέχιση της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης.

Η Υ.Α. καλεί τις αρμόδιες αρχές να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες πρώτης υποδοχής για τους επιζώντες όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία (3907/2011) και να διευκολύνουν την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου σε όσους το επιθυμούν. Τονίζει δε πως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών από την αρχή του έτους είχε φτάσει στους 42 ενώ πολλοί είναι και οι αγνοούμενοι.

Χοσεΐν: Δεν θα σταματήσω την αναζήτηση της μητέρας και της αδελφής μου

Με μια φωτογραφία της μητέρας και της αδελφής του που χάθηκαν στο ναυάγιο της Σάμου ψάχνει τις αγνοούμενες σε Ελλάδα και Τουρκία. Ο λόγος για τον Χοσεΐν, την ιστορία του οποίου μας μεταφέρει η Υ.Α. Το μόνο που ζητάει είναι να συνεχιστούν οι έρευνες των αρχών. «Είμαι σίγουρος πως είναι ζωντανές», δήλωσε ο Χοσεΐν στην Υ.Α. «Δεν θα εγκαταλείψω την αναζήτηση. Περιμένω και ελπίζω για καλά νέα. Αλλά ακόμη και αν τα νέα είναι άσχημα, θέλω και πάλι να ξέρω».

Ο φοιτητής σε σχολή Πολιτικών Μηχανικών Χοσεΐν Αμπάσι, η 52χρονη μητέρα του Φατμέ και η 23χρονη αδερφή του Σοκουφέ απέπλευσαν από τη Σμύρνη το βράδυ της 10ης Ιουλίου 2014 με ένα σκάφος 12 μέτρων, αφού κατέβαλαν στους διακινητές το ποσό των 9.000 ευρώ για τους τρεις τους.

"Ανάμεσα στις κραυγές τρόμου, ο 20χρονος Χοσεΐν προσπάθησε να φτάσει στη μικρή καμπίνα όπου βρίσκονταν η μητέρα και η αδερφή του, αλλά πανικοβλημένοι επιβάτες τον έσπρωξαν στη θάλασσα", μας μεταφέρει η Υ.Α. «Ένας άλλος επιβάτης που εγκατέλειψε το σκάφος μετά από εμένα μου είπε ότι η μητέρα και η αδερφή μου δεν ήταν παγιδευμένες στην καμπίνα. Καθώς είχαν πολύ καλά σωσίβια, θα πρέπει να έχουν επιζήσει – παρακαλώ προσπαθήστε να τις βρείτε», είπε ο Χοσεΐν.

Στις 17 Ιουλίου, ο Χοσεΐν πέρασε όλη τη νύχτα σε ένα αυτοσχέδιο τζαμί στην Αθήνα προσευχόμενος και στη συνέχεια ταξίδεψε νόμιμα στη Γαλλία με την αδερφή του, με ένα ταξιδιωτικό έγγραφο που εξέδωσε η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα. Η οικογένεια κάνει έκκληση στις ελληνικές αρχές για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αγνοούμενα μέλη της.


Έλλη Ζώτου

 avgi.gr

ΠΡΕΖΑ TV
25-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: