Τρίτη, Ιουλίου 22, 2014

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ

Στήριξη στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων κατά της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στο συνεργείο καθαριότητας αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων του Δρομοκαϊτείου στη συνεδρίασή του, ενώ σε ανάλογη απόφαση προχώρησε και η Παννατική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού μετά από γενική συνέλευση στην οποία συμμετείχαν οι εργαζόμενοι της καθαριότητας.


Οι τριάντα εργαζόμενοι-ες αρχικά δικαιώθηκαν από το Δ.Σ. του Δρομοκαϊτείου όσον αφορά την καταγγελία της σύμβασης της εταιρείας JCB Α.Ε., η οποία εξέπεσε αφού διαπιστώθηκαν από τις αρμόδιες επιτροπές ελέγχου σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, ενώ στελέχη της εταιρείας είχαν απειλήσει τους εργαζομένους λέγοντάς τους ότι «δεν θα μπορούν ούτε να μπουν στα ταμεία ανεργίας ούτε να βρουν πουθενά αλλού δουλειά». Μάλιστα, οι καθαριστές κάνουν λόγο για "πλάτες" στην JCB, αφού, όπως λένε, αν και η εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη, το γεγονός δεν αναρτήθηκε στη "Διαύγεια" για να μην αποκλειστεί από άλλους διαγωνισμούς του Δημοσίου.

Ωστόσο, συνεχίζουν να βιώνουν έναν «εργασιακό Μεσαίωνα», αφού, όπως αναφέρουν, «πέρασαν από την Σκύλα της JCB A.E. στην Χάρυβδη της καινούργιας εταιρείας Facility Experts I.K.E.» Η νέα εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα φέρει δικούς της εργαζόμενους κάτω των 25 ετών με τετραετή πείρα ώστε να εξασφαλίσει την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, αρνούμενη να επαναπροσλάβει τους τριάντα εργαζόμενους. Η απόφαση της εταιρείας χαρακτηρίζεται ως εκδικητική από τους καθαριστές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η Facility Experts I.K.E. αποτελεί «τυπικό παράδειγμα της νέας μορφής εκμετάλλευσης εργατικής δύναμης και της "ανάπτυξης" που υπόσχονται οι κυβερνήσεις της τρόικας... με εργάτες που θα έχουν μειωμένες ασφαλιστικές απαιτήσεις». Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο νέος εργολάβος επιχείρησε να εισέλθει μαζί με τους "δικούς" του εργαζομένους και παρουσία αστυνομικής δύναμης στον χώρο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, απωθήθηκε όμως από την περιφρούρηση των καθαριστών. Τέλος, οι καθαριστές του Δρομοκαϊτείου ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να «ξεζουμιστούν από τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα των εργοδοτών» και καταγγέλλουν τη διοίκηση του ΨΝΑ, η οποία «οι μόνες παρεμβάσεις που δέχεται να κάνει είναι για να συνετίσει τους εργαζόμενους και να τους φέρει στα μέτρα των εταιρειών».

Συνάντηση είχε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής με τους εργαζομένους στην καθαριότητα του Δρομοκαϊτείου. Ο ευρωβουλευτής εξέφρασε τη συμπαράστασή του, ενώ τόνισε ότι «ο εργασιακός Μεσαίωνας που πάει να επιβληθεί και στους εργαζόμενους στην καθαριότητα του Δρομοκαΐτειου, για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών εργολαβικών συμφερόντων, δεν πρέπει να περάσει».

αυγη


ΠΡΕΖΑ TV
22-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: