Τρίτη, Ιουλίου 29, 2014

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΕΕ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Στο στάδιο των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση, «βάλλοντας» ταυτόχρονα για πρώτη εναντίον επιχειρηματιών που πρόσκεινται στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Οι κυρώσεις στις οποίες συμφώνησαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε επίπεδο πρεσβευτών την Τρίτη στις Βρυξέλλες πρόκειται να επανεξεταστούν σε τρεις μήνες, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Βάσει της συμφωνίας, εμποδίζεται η πρόσβαση της Ρωσίας στις οικονομικές αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαγορεύεται η πώληση όπλων, ευαίσθητων τεχνολογιών του ενεργειακού τομέα και προϊόντων διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής. 


«Παγώνουν» επίσης τα περιουσιακά στοιχεία τεσσάρων Ρώσων επιχειρηματιών που πρόσκεινται στον Βλαντιμίρ Πούτιν με την κατηγορία ότι επωφελήθηκαν από την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας ή ότι υποστήριξαν έμπρακτα την αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας.

Παράλληλα, επιβάλλονται κυρώσεις σε τέσσερις οντότητες, μεταξύ αυτών και μια τράπεζα, για τους ίδιους λόγους.

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ βάλει εναντίον των επιχειρηματιών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Ρωσίας και αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την αποφασιστικότητά της να δράσει ώστε να τιμωρήσει τις ρωσικές αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην Ουκρανία, τόνισαν διπλωμάτες.

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επίγνωση των κινδύνων να υπάρξουν αντίποινα από το ρωσικό καθεστώς, όμως έλαβαν αποφάσεις έπειτα από μια ασυγχώρητη ενέργεια και έπειτα από τον τρόπο με τον οποίο την διαχειρίστηκε ο πρόεδρος Πούτιν» επισήμανε διπλωματική πηγή.

«Ο Πούτιν θα προσπαθήσει να διχάσει τους Ευρωπαίους και θα είναι μια δοκιμασία για την ενότητα της ΕΕ» ανέφερε ο ίδιος.

Τα στοιχεία των φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων θα δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Η συμφωνία να προχωρήσει η ΕΕ στο τρίτο στάδιο κυρώσεων κατά της Μόσχας έρχεται καθώς οι επικεφαλής διπλωματίας Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι, συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία πως οι συγκρούσεις κοντά στην τοποθεσία συντριβής της πτήσης MH17 πρέπει να τερματιστούν, όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η Δύση δηλώνει σχεδόν με πάσα βεβαιότητα πως το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών καταρρίφθηκε από τους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας με πύραυλου εδάφους-αέρους που παραδόθηκε στα χέρια τους από τη Ρωσία.

Η Μόσχα από την πλευρά της αρνείται κάθε ανάμειξη μπροστά στις κατηγορίες της Δύσης ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία οπλίζοντας τους όπλα και πυραυλικά συστήματα, και επιμένει να μιλά για «εσωτερική σύγκρουση».

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του Γερμανίας, Ολλανδίας, Αυστραλίας, Καναδά, Βρετανίας και Σιγκαπούρης σχετικά με την άσκηση πιέσεων στη Ρωσία εξαιτίας της στρατιωτικής υποστήριξης της στους αυτονομιστές.

«Συζήτησαν για τις συνεχιζόμενες και συντονισμένες απαντήσεις της διεθνούς κοινότητας στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας και για την ανάγκη να συνεχιστεί η πίεση προς τη Ρωσία ώστε να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.   IN.GR
ΠΡΕΖΑ TV
29-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: