Τετάρτη, Ιουλίου 30, 2014

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ:ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΝΟΙΚΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ

Να προετοιμάσει το έδαφος για την εφαρμογή από 1/1/2015 του κομμένου και ραμμένου στις ανάγκες των τραπεζών ρυθμιστικού πλαισίου της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων των νοικοκυριών, με το οποίο αίρεται η όποια παρεχόμενη προστασία της πρώτης κατοικίας έχει απομείνει και ανοίγει ο δρόμος για μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σπιτιών λαϊκών οικογενειών, επιχειρεί με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης.

Παραδεχόμενος επί της ουσίας ότι χιλιάδες λαϊκές οικογένειες θα βρεθούν μπροστά στο φάσμα του ξεσπιτώματος το αμέσως επόμενο διάστημα, ο υπουργός σημειώνει χαρακτηριστικά: «Πρέπει να δείξουμε ευαισθησία απέναντι σ' αυτούς που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, να τους βοηθήσουμε με ένα δίχτυ ασφαλείας. Το κράτος (...) πρέπει να δώσει κάτι, ώστε να μην τους πετάξουν έξω από τα σπίτια τους. Από την πλευρά τους οι τράπεζες πρέπει να σκεφτούν λύσεις για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να μείνουν στο σπίτι τους, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα».
Νοικάρηδες στα ίδια τους τα σπίτια
Με τις δηλώσεις του ο Γκ. Χαρδούβελης στην πραγματικότητα επαναφέρει μία από τις «λύσεις διευθέτησης» που προβλέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΤτΕ, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 17 Ιούνη 2014, σύμφωνα με την οποία το ξεσπίτωμα θα γίνεται αφού έχει προηγηθεί ένα μεταβατικό στάδιο, κατά το οποίο οι λαϊκές οικογένειες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους θα μετατρέπονται σε νοικάρηδες στα ίδια τους τα σπίτια: Η κυριότητα του ακινήτου θα περνάει στην τράπεζα και ο δανειολήπτης θα μπορεί να μένει σε αυτό έναντι ενοικίου, «για ορισμένη ελάχιστη χρονική περίοδο, συνήθως 5 έτη». Με το συγκεκριμένο μέτρο θα εμφανίζονται βελτιωμένοι και «καθαροί», χωρίς «επισφάλειες», οι ισολογισμοί των τραπεζών, στις οποίες θα ανήκει πλέον η ακίνητη ιδιοκτησία των πελατών τους. Ταυτόχρονα, το «μεταβατικό διάστημα» θα εξασφαλίζει τις τράπεζες από την προοπτική ταυτόχρονων μαζικών πλειστηριασμών που θα βύθιζε ακόμα περισσότερο τις τιμές των ακινήτων, μειώνοντας την αξία των τραπεζικών χαρτοφυλακίων. Υπενθυμίζουμε ότι τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια το πρώτο τρίμηνο του 2014 έφτασαν τα 25 δισ. ευρώ (έναντι 10 δισ. ευρώ των «κόκκινων» καταναλωτικών και 42 δισ. ευρώ των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων).
Οι αναφορές του υπουργού Οικονομικών που προετοιμάζουν το έδαφος για την προοπτική του ξεσπιτώματος, σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες προβλέψεις του ρυθμιστικού πλαισίου της ΤτΕ (για τους «συνεργάσιμους δανειολήπτες» και τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης»), περνούν μια εκβιαστική «θηλιά» γύρω από το λαιμό των λαϊκών νοικοκυριών, με την οποία θα τα εξαναγκάζουν να περικόψουν και από τις πιο στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες επιβίωσης, προκειμένου να αποπληρώσουν τους τραπεζίτες.
Κατά τ' άλλα, το περιβόητο «δίχτυ ασφαλείας» της «επιδότησης ενοικίου», για το οποίο κάνει λόγο ο Γκ. Χαρδούβελης και το οποίο αναφέρεται ότι επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, θα αφορά περιπτώσεις οικογενειών που θα έχουν ήδη χάσει την κυριότητα του σπιτιού τους. Παραπέρα, βάσει και των συνολικότερων κριτηρίων που θέτει η κυβέρνηση για το λεγόμενο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», θα αφορά νοικοκυριά που κινούνται κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας, και ταυτόχρονα, όπως και το ίδιο το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», θα συνδέεται με «προγράμματα για την απασχόληση», δηλαδή προσωρινής και κακοπληρωμένης δουλειάς, με παροχή νέων κονδυλίων στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Οσο για την «κοινωνική ευαισθησία» του κράτους, στην οποία αναφέρεται ο Γκ. Χαρδούβελης, χαρακτηριστικά είναι τα κατασχετήρια σπιτιών που αποστέλλουν οι ίδιες οι κρατικές υπηρεσίες, καθώς στην περίπτωση χρεών λαϊκών οικογενειών προς την Εφορία δεν ισχύει κανένας περιορισμός για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας...
Σε εφαρμογή το νέο χαράτσι στη λαϊκή κατοικία
Στο μεταξύ, από την Παρασκευή 1η Αυγούστου ξεκινά η εφαρμογή στην πράξη του νέου χαρατσιού πάνω στη λαϊκή κατοικία και περιουσία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε χτες στην ιστοσελίδα του Taxis, από την Παρασκευή θα αναρτώνται σταδιακά στην ιστοσελίδα του συστήματος τα εκκαθαριστικά του «Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ), που αντικατέστησε το τάχα «έκτακτο» χαράτσι του ΕΕΤΗΔΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να εισπράξει από το νέο φόρο ποσά ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Η καταβολή του χαρατσιού μάλιστα προβλεπόταν να γίνει σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη θα ήταν μέχρι το τέλος Ιούλη, ωστόσο λόγω της καθυστέρησης στην εκκαθάριση του φόρου οι δόσεις θα είναι συνολικά πέντε, με την προθεσμία αποπληρωμής της πρώτης δόσης να λήγει στα τέλη Αυγούστου.
Στην εφάπαξ εξόφληση του χαρατσιού έως το τέλος Αυγούστου χορηγείται έκπτωση 1,5% επί του συνολικού ποσού. 
http://www2.rizospastis.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
30-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: