Τετάρτη, Ιουλίου 23, 2014

ΖΑΚ ΑΤΤΑΛΙ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΣΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Το δράμα της πτήσης MH 17 των μαλαισιανών αερογραμμών  επιβεβαιώνει ότι το χειρότερο σενάριο είναι πιθανό: ένας κόσμος χωρίς κανόνες, χωρίς αστυνομία, με επικεφαλής συμμορίες ή εγκληματίες. Και αυτό μπορεί να συμβεί στην καρδιά της Ευρώπης, ενώ όλοι πιστεύαμε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Ενας κόσμος χωρίς Κράτος που θα μοιάζει με τη Σομαλία, χώρα χωρίς Κράτος για πάνω από 20 χρόνια.
Η Σομαλοποίηση είναι η εφιαλτική εκδοχή της παγκοσμιοποίησης, όταν η τελευταία εφαρμόζεται χωρίς κανόνες δικαίου, χωρίς αστυνομία και χωρίς δικαιοσύνη.


Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα σε μια περιοχή που πιστεύαμε απρόβλητη γιατί βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης: Στην Ουκρανία, όπου αντίπαλες συμμορίες συγκρούονται χωρίς ούτε το ουκρανικό Κράτος, ούτε οι διεθνείς οργανισμοί -από τον ΟΑΣΕ ως την Berd, από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – μπορούν να αντιδράσουν.
Η κατάρριψη ενός επιβατικού αεροπλάνου από πύραυλο δείχνει ότι η Σομαλοποίηση και η αναρχία δεν έχουν όρια. Αφού πρώτα εφαρμόστηκε στη θάλασσα, έξω από τις ακτές της Σομαλίας, τώρα εφαρμόζεται στον ουρανό, πάνω από την Ουκρανία.

Στο εξής θα φοβόμαστε ότι κανένα αεροπλάνο της γραμμής δεν μπορεί να είναι ασφαλές σε κανένα σημείο του κόσμου. Και πρώτα πρώτα στα αεροδρόμια της Αφρικής, όπου αφθονούν οι πύραυλοι εδάφους-αέρος. Αυτές οι θανάσιμες βολές θα μπορούν να γίνονται από ένα διπλανό σπίτι σε κάθε αεροπλάνο που πλησιάζει. Αυτό αν γίνει έστω και μια φορά, η παγκόσμια οικονομία θα έχει δεχθεί ένα τρομερό χτύπημα. Χτύπημα όχι μόνο για τους κατασκευαστές αεροπλάνων, για τις αεροπορικές εταιρείες αλλά και για όλα τα είδη εμπορίου υψηλής αξίας, σε όλες τις συναλλαγές, σε όλο τον τουρισμό -είδη που δεν υπάρχουν χωρίς αεροπορική μεταφορά.
Και τίποτα δεν θα αλλάξει όσο οι λογικοί άνθρωποι σκέφτονται ότι οι εγκληματίες και οι φανατικοί υπακούουν στους ίδιους κανόνες με αυτούς. Οσο πιστεύουν ότι μπορούν να τους πωλούν, να τους εμπιστεύονται και να αφήνουν στα χέρια τους ισχυρά θανατηφόρα όπλα. Αυτό θυμίζει τον Γκάντι ο οποίος τον Ιούλιο 1939 και τον Δεκέμβριο του 1940 έγραψε στον Αδόλφο Χίτλερ και του ζήτησε να φανεί λογικός. Αν συμπεριφερόμαστε με τις μαφίες και τα τρομοκρατικά κινήματα σαν να επρόκειτο για λογικούς ανθρώπους, τότε ο κόσμος μας θα γίνει σύντομα αβίωτος.

Πρέπει επειγόντως να εξάγουμε μερικά συμπεράσματα και να αναλάβουμε κάποιες δράσεις. Προϋποθέτουν μια πλανητική κινητοποίηση των μεγάλων χωρών. Και είναι υλοποιήσιμες.

1. Πρέπει να υιοθετηθεί μια εξαιρετικά αυστηρή και πλανητική οριοθέτηση των αεροπορικών διαδρομών, η οποία θα επιβληθεί σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες. Είναι τρελό να μπορούμε να το κάνουμε για το ποδόσφαιρο και όχι για την ασφάλεια των πτήσεων.

2. Νε ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια, πολιτική, οικονομική, στρατιωτική, για να φύγουν από τα χέρια ιδιωτών όλοι οι πύραυλοι εδάφους-αέρος που βρίσκονται ανά τον κόσμο. Το κάνουμε με επιτυχία για άλλα οπλικά συστήματα.
3. Να καταδικάσουμε κάθε χώρα που πουλάει τέτοια όπλα σε αυτονιστικά κινήματα και σε ιδιώτες εμπόρους όπλων.
4. Να ενισχύσουμε τους θεσμούς -από τον ΟΑΣΑ ως την BERD, το Συμβούλιο της Ευρώπης- οι οποίοι αφούν όλους τους Ευρωπαίους, δηλαδή τα κράτη μέλη της Ενωσης αλλά και τους Τούρκους, τους Ρώσσους και τους Ουκρανούς.

5. Να δημιουργήσουμε μια σοβαρή οργάνωση για την ασφάλεια στην Ευρώπη, η οποία θα ενώνει όλες αυτές τις χώρες, η οποία δεν θα συνδέεται με τις ΗΠΑ γιατί έχει διαφορετικά συμφέροντα.
Ξέρω, για μια ακόμη φορά, ότι τίποτα από αυτά δεν θα γίνει. Εκτός και αν γίνει, ως συνήθως, μετά την καταστροφή και όχι την ώρα που πρέπει.

Το άρθρο του Ζαν Ατταλί δημοσιεύεται ταυτόχρονα σε πολλά έντυπα της Γαλλίας.

Σε άλλο άρθρο του ο Ζακ Ατταλί είχε γράψει «Μην κοροϊδεύετε, το Game of Τhrones είναι ο κόσμος που έρχεται», όπου εξηγούσε ότι το Game of Thrones περιγράφει τον κόσμο που έρχεται μετά το τέλος της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας, έναν νέο θεαματικό Μεσαίωνα όπου καμία εξουσία δεν είναι σταθερή και όπου όλα επιτρέπονται.

Ο Ζακ Ατταλί είναι ιστορικός, οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του Φρανσουά Μιτεράν.






http://www.iefimerida.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
23-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: