Δευτέρα, Ιουλίου 28, 2014

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΙΘΑΚΗΣ ΣΕ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ – «ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ»

Προ των ευθυνών του θέτει η έπαρχος της Ιθάκης Σμαράγδα Σαρδέλη τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό του νησιού από την Πάτρα, μετά την απόφαση των ναυτιλιακών εταιρειών να καταργήσουν το δρομολόγιο. Η κυρία Σαρδέλη με επιστολή της προς τον κ. Βαρβιτσιώτη τον καλεί να δώσει ανάλογα κίνητρα με αυτά που έδωσε το υπουργείο για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Αιγαίου.


Η επιστολή της έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ενημερωθήκαμε για τη νέα νομοθετική ρύθμιση που καταθέσατε πρόσφατα στη Βουλή σχετικά με την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία και ευελπιστούμε ότι έχετε λάβει τα κατάλληλα μέτρα που θα δώσουν λύσεις στα πολύ σοβαρά συγκοινωνιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιθάκη και για τα οποία επανειλημμένως σας έχουμε ενημερώσει.

Όπως γνωρίζετε λοιπόν, η Ιθάκη έχει αποκοπεί από το λιμάνι της Πάτρας από τις 31 Οκτωβρίου 2013.  Ανέκαθεν για το Ομηρικό νησί η Πάτρα, άμεσα και καθημερινά, αποτελούσε το εμπορικό, διοικητικό και ιατρικό κέντρο:

Εμπορικό καθώς η πλειονότητα των εμπορικών μεταφορών γινόταν μέσω της Πάτρας, Διοικητικό γιατί πρώτον η Ιθάκη δυστυχώς απογυμνώθηκε από Υπηρεσίες και έτσι η μετάβαση στην Πάτρα να είναι ακόμη πιο απαραίτητη και συχνή και δεύτερον γιατί η έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που υπαγόμαστε είναι η Πάτρα. Ιατρικό γιατί όλα τα έκτακτα, χρόνια και επείγοντα περιστατικά καλύπτονταν έως τώρα από τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες της Πάτρας. Για τους Ιθακήσιους η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στην Πάτρα αποτελούσε «σανίδα σωτηρίας».  Από την 1η Νοεμβρίου 2013 όμως οι Ιθακήσιοι αλλά και οι επισκέπτες μας περνούν πραγματική Οδύσσεια για να ταξιδέψουν από και προς την Ιθάκη μέσω Κυλλήνης.

Ο δρόμος Κυλλήνης – Πάτρας ήταν πάντα επικίνδυνος, χωρίς τις αναγκαίες υποδομές.  Οι ναυτιλιακές εταιρίες όμως με ελαφρά τη καρδία – και τη συνείδηση – αποφάσισαν, με μόνο γνώμονα το οικονομικό τους συμφέρον, ότι τους εξυπηρετεί.  Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε το κράτος να έχει εξετάσει όλες τις παραμέτρους πριν δώσει την άδεια για αλλαγή λιμανιού προσέγγισης της γραμμής, με κυριότερη την παράμετρο της κατάστασης του δρόμου.

Επιπλέον της ταλαιπωρίας του ταξιδιού – όπως έχει διαμορφωθεί από τον Οκτώβριο με μετά,  οι επιβάτες φτάνουν περίπου στη μία μετά τα μεσάνυχτα στο λιμάνι του Πίσω Αετού, ένα λιμάνι που δεν πληροί ούτε τις απαραίτητες/στοιχειώδεις υποδομές.  Είναι αυτονόητο ότι η οικτρή κατάσταση του λιμανιού διογκώνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ως Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου (και όχι Υπουργός Ναυτιλίας Αιγαίου) είναι αυτονόητο ότι ενδιαφέρεστε και για το Ιόνιο καθώς στα νησιά του Ιονίου, ζουν επίσης Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες και μάλιστα φορολογούμενοι με μη μειωμένο ΦΠΑ, οι οποίοι  επιβαρύνονται επί των εισιτηρίων με το επιπλέον κόστος του επίναυλου που για τους επιβάτες του Ιονίου σήμερα, δεν είναι ανταποδοτικό.

Παρακαλούμε να μεριμνείτε για τα δικαιώματα και αυτών των Ελλήνων οι οποίοι αυτή τη στιγμή υποβάλλονται σε απίστευτη ταλαιπωρία. Ενώ θα έπρεπε να τους δίνονται κίνητρα για να συνεχίσουν να στηρίζουν και να ζουν στα νησιά τους, το κράτος έχει βαλθεί να τους αναγκάσει να τα εγκαταλείψουν.

Η Ιθάκη μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο είχε μια από τις καλύτερες συγκοινωνίες στην Ελλάδα.  Οι Ιθακήσιοι δυστυχώς θεωρούμε ότι συνδέσατε τη μέχρι πρότινος θητεία σας με τη συγκοινωνιακή υποβάθμιση της Ιθάκης.  Ελπίζουμε να υπάρχει  ακόμη η θέληση να διορθωθεί η κατάσταση και να μη συνδεθείτε και με την αναπτυξιακή μας ισοπέδωση.

Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα θέλατε να έχετε την ευθύνη για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί λόγω της κατάστασης που επικρατεί και ευελπιστώ ότι άμεσα θα αποδώσετε ξανά το κεκτημένο δικαίωμα της Ιθάκης να συνδέεται με το λιμάνι της Πάτρας παρέχοντας  τα ανάλογα κίνητρα στήριξης που προβλέψατε για τις ακτοπλοϊκές γραμμές, δίκαια και ισότιμα σε όλες τις γραμμές Αιγαίου και Ιονίου.»  
http://thebest.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
28-7-2014

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΙΘΑΚΗΣ : ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙ ΑΝ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ,ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΤΗ ΔΩΣΕΤΕ. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ.