Τρίτη, Ιουλίου 29, 2014

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΤΕ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

«Φρένο» στο πλαφόν συνταγογράφησης έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε έπειτα από προσφυγή την οποία κατέθεσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.  
Ο πρόεδρος του ΣτΕ, Σωτ. Ρίζος, έκρινε πως θα πρέπει να «παγώσει» προσωρινά η εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη και του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τις οποίες ορίζονται συγκεκριμένα όρια δαπάνης των φαρμάκων που μπορεί να γράφει ένας γιατρός ανά ασφαλισμένο κάθε μήνα και τα οποία εξαρτώνται από την ειδικότητά του και την περιφερειακή ενότητα της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ΣτΕ «μπλοκάρει» το μέτρο, καθώς και στο παρελθόν έχει δοθεί ανάλογη αναστολή υπουργικής απόφασης.


Τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, που προσέφυγε με τη σειρά του χθες, ζητούν από τη Δικαιοσύνη να ανασταλεί και ακυρωθεί η απόφαση για «τον καθορισμό ελαχίστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών, οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας, και καθορισμό ορίου δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων».

Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι για να διαφυλαχθεί η προστασία της δημόσιας υγείας η συνταγογράφηση των φαρμάκων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τον έχοντα την ευθύνη της επιλογής του καταλληλότερου για τον κάθε ασθενή φαρμάκου θεράποντα γιατρό. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή του μέτρου δεν επιτρέπει τη σωστή άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, πως τέτοιες πρακτικές είναι ενάντιες στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, αλλά κυρίως ότι παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην υγεία.

Αντ.Ξ.

http://www.enet.gr/ 
ΠΡΕΖΑ TV
29-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: