Δευτέρα, Ιουλίου 28, 2014

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ BLOGGERS

Αυξάνεται καθημερινά το κίνημα αλληλεγγύης για τους εννιά πολιτικούς κρατούμενους μπλόγκερς και δημοσιογράφους από την Αιθιοπία, που κατηγορούνται για τρομοκρατία αφού η αστυνομία ισχυρίζεται ότι συνεργάζονται με ξένες οργανώσεις που τους χρηματοδοτούν για να υποκινήσουν την βία μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Οι κρατούμενοι είναι μέλη της ανεξάρτητης δημοσιογραφικής κολεκτίβας «Zone 9», που δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2012 υπερασπιζόμενη την ελευθερία της έκφρασης, ως απάντηση στην κυβερνητική προπαγάνδα των κυρίαρχων ΜΜΕ. Η ομάδα πήρε το όνομά της από την ομώνυμη φυλακή στην οποία κρατούνται εκατοντάδες πολιτικοί διαφωνούντες, ενώ ο ισότοπός της έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις από κρατικούς και παρακρατικούς κύκλους.


Ενόψει της δίκης που θα γίνει στις 8 Αυγούστου, οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλο τον κόσμο και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, έχουν υπογράψει στην εκστρατεία για την άμεση απελευθέρωσή των κρατουμένων, ενώ δικηγόροι καταγγέλλουν ότι οι συλλήψεις έγιναν χωρίς αποδεικτικά στοιχεία και κατηγορούν τις αρχές για μια στημένη υπόθεση, που στρέφεται εναντίον της ελευθερίας του λόγου και έχει ως στόχο τον εκφοβισμό όσων αμφισβητούν το αυταρχικό καθεστώς του EPRDF (σημ: το EPRDF κέρδισε τις εκλογές του 2010 μέσα σε καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας για παραβιάσεις στην ελευθερία της έκφρασης και των κινήσεων της αντιπολίτευσης, με έλλειψη κάλυψης από τα ΜΜΕ, και με απαγόρευση εισόδου στην χώρα στον επικεφαλής των παρατηρητών της Ε. Ε.).

Με βάση τον αμφιλεγόμενο αντιτρομοκρατικό νόμο του 2009, στον οποίο δίνεται ένας ασαφής ορισμός της τρομοκρατικής δραστηριότητας που επιτρέπει στην κυβέρνηση την καταστολή ενός μεγάλου φάσματος διεθνώς προστατευόμενων ελευθεριών και περιέχει διατάξεις που υπονομεύουν τις θεμελιώδεις πολιτικές και συνδικαλιστικές και ελευθερίες, οι κρατούμενοι αντιμετωπίζουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Πολλές διεθνείς οργανώσεις έχουν αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος νόμος παρέχει ένα ισχυρό μέσο για την πάταξη της πολιτικής διαφωνίας, συμπεριλαμβανομένων και των ειρηνικών διαδηλώσεων που μπορούν να θεωρηθούν υποστηρικτικές ενόπλων δραστηριοτήτων, κάτι που επιβεβαιώνεται στην περίπτωση των κρατούμενων μπλόγκερς, αφού οι συλλήψεις τους στις 25 και 26 Απριλίου στην Αντίς Αμπέμπα έγιναν βάσει μιας διάταξης του που αναφέρει ότι η αστυνομία έχει το δικαίωμα να συλλαμβάνει χωρίς ένταλμα, εφόσον ο αστυνομικός διοικητής θεωρεί ότι ο συλληφθείς μπορεί να διαπράξει τρομοκρατική πράξη (!).

Να σημειωθεί, ότι η «Zone 9» είχε σταματήσει να λειτουργεί για επτά μήνες μετά από ζημιές που προξένησαν στις εγκαταστάσεις της πράκτορες της ασφάλειας, και στις 23 Απριλίου είχε αναγγελθεί στο facebook η επαναλειτουργία της. Την επόμενη ημέρα η ασφάλεια ζήτησε τα στοιχεία όλων των συνεργατών της, και μετά την άρνηση που πήρε ακολούθησαν οι συλλήψεις, με τον πρωθυπουργό Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλένα να δηλώνει στο Reuters:«Αυτοί δεν είναι δημοσιογράφοι. Οι συλλήψεις τους δεν έχουν καμιά σχέση με την δημοσιογραφία, αλλά με σοβαρές εγκληματικές πράξεις».

Πριν λίγες ημέρες, στην συνέντευξη Τύπου που έγινε ενόψει της δίκης, ακτιβιστές κάλεσαν την κυβέρνηση της Αιθιοπίας να σταματήσει την ολίσθησή της στην παράνοια και τον αυταρχισμό, κατήγγειλαν ότι οι συλλήψεις σχετίζονται με την ενεργή συμμετοχή των κρατουμένων σε διάφορα κινήματα υπεράσπισης των «από κάτω», και αναφέρθηκαν σε περιστατικά προσωπικών επιθέσεων που είχαν γίνει εναντίον τους προκειμένου να σιωπήσουν.
Δημήτρης Γκιβίσης

πηγή: Red Notebook 

ΠΡΕΖΑ TV
28-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: