Δευτέρα, Ιουλίου 28, 2014

ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ «ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ» Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΜΕ ΤΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ FUNDS

Μόλις τρεις μέρες έμειναν στην κυβέρνηση της Αργεντινής προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα των κερδοσκοπικών funds, τα οποία κέρδισαν δικαστικά το δικαίωμα να εισπράξουν χωρίς «κούρεμα» τα χρήματά τους. Σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα οδηγείται και πάλι σε στάση πληρωμών.

Το ζήτημα, όπως σημειώνει η ισπανική εφημερίδα El Pais, έχει αρκετές παραμέτρους. Το Μπουένος Άιρες έχει να αντιμετωπίσει τα λεγόμενα κερδοσκοπικά funds -αμερικανικής προέλευσης κυρίως- τα οποία δεν συμβιβάστηκαν ποτέ με την πρόταση για κούρεμα του χρέους και προσέφυγαν στα δικαστήρια.


Ακόμα και στην ίδια τη χώρα της Νοτίου Αμερικής υπάρχει διαφωνία για το πώς αποκαλούνται. Η κυβέρνηση τούς αποκαλεί «όρνεα» (fondos buitre), αφού αγοράζουν χρέος την ώρα της χρεοκοπίας και στη συνέχεια βγάζουν τεράστιο κέρδος.

Οι εφημερίδες της Αντιπολίτευσης προτιμούν τον όρο «hold outs», αποφεύγοντας να χαρακτηρίσουν τον τρόπο δράσης τους.

Το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο σύνθετο για έναν ακόμα λόγο. Στο παιχνίδι ενδέχεται να μπουν και οι λεγόμενοι «καλοί πιστωτές», αυτοί δηλαδή που αποδέχθηκαν το «κούρεμα» και εισπράττουν κανονικά τις δόσεις τους, και αυτό γιατί υπάρχει η ρήτρα RUFO (Rights Upon Future Offers).

Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι αν μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 η κυβέρνηση έρθει σε συμφωνία με άλλους πιστωτές υπό καλύτερες συνθήκες, τότε και όσοι αποδέχθηκαν το «κούρεμα» θα αποκτήσουν δικαίωμα στην ίδια καλύτερη συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η Αργεντινή οδηγήθηκε σε στάση πληρωμών το 2002, καθώς ήταν αδύνατον να εξυπηρετήσει ένα χρέος της τάξης των 61 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση του προέδρου Νέστορ Κίρσνερ πλήρωσε εφάπαξ το ΔΝΤ για να φύγει από τη χώρα και πρότεινε στους πιστωτές «κούρεμα»-μαμούθ της τάξης του 65,6%. 

Σχεδόν όλοι -το 93%- δέχθηκαν την προσφορά, αφού αυτή συνοδευόταν από τη ρήτρα RUFO. Το 7% αρνήθηκε να δεχθεί και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που σήμερα βασανίζει την κυβέρνηση: να τους πληρώσει στο ακέραιο (περίπου 1,5 δισ. δολάρια), ενεργοποιώντας τη ρήτρα RUFO και για τους «καλούς πιστωτές». 

Επιπλέον, η δικαστική απόφαση μπλοκάρει την καταβολή των δόσεων στους «καλούς πιστωτές» έως ότου πληρωθούν οι «κακοί».

Ήδη, βάσει της απόφασης, οι «καλοί πιστωτές» δεν μπορούν να εισπράξουν περίπου μισό δισ. δολάρια, τα οποία βρίσκονται σε τράπεζα της Νέας Υόρκης και τους περιμένουν...

Τα hold outs ή κερδοσκοπικά funds έχουν διαφορετική άποψη: θεωρούν ότι δεν υπάρχει ζήτημα ενεργοποίησης της συγκεκριμένης ρήτρας, αφού η κυβέρνηση δεν προχωρά σε νέα προσφορά προς τους πιστωτές, απλώς αναγκάζεται να τους πληρώσει βάσει δικαστικής απόφασης.

Αλλά και εντός της κυβέρνησης, όπως τουλάχιστον εκτιμά ο ισπανικός Τύπος, λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν στην ενεργοποίηση της συγκεκριμένης ρήτρας. Όμως ο κίνδυνος και η αβεβαιότητα που δημιουργεί στην οικονομία η συγκεκριμένη κατάσταση είναι εξίσου καταστροφικές.

Το τελευταίο διάστημα εκπρόσωποι των funds και του αργεντινού υπουργείου Οικονομικών πραγματοποίησαν σειρά επαφών -με μεσολαβητή έναν αμερικανό δικηγόρο- χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Το ιδανικό σενάριο για το Μπουένος Άιρες θα ήταν να ροκανίσει τον χρόνο μέχρι το τέλος του 2014, ώστε τουλάχιστον να μην ενεργοποιηθεί η ρήτρα.

Όμως κάτι τέτοιο δεν μοιάζει πιθανό, καθώς ο 83χρονος αμερικανός δικαστής, Τομάς Γκριέσα, που δικαίωσε τα funds είναι ανένδοτος: πρώτα θα πληρωθούν αυτοί και μετά όλοι οι υπόλοιποι. 

Πριν από λίγες μέρες η ίδια η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, ανέβασε τους τόνους ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει για έναν απλό λόγο, όπως εξήγησε: 

«Χρεοκοποούν όσοι δεν πληρώνουν. Και εμείς πληρώσαμε. Θα πρέπει να λοιπόν να βρουν έναν καινούργιο όρο που να αναφέρεται σε αυτούς που πλήρωσαν, σε κάποιους άλλους που μπλόκαραν αυτά τα χρήματα από το να φτάσουν στους τρίτους, που δέχθηκαν το κούρεμα».

Άξιο αναφοράς είναι πάντως το άρθρο που ανέβηκε σε blog των Times της Νέας Υόρκης σχετικά με τον συγκεκριμένο δικαστή: O Φλόιντ Νόρις, επικεφαλής του οικονομικού ρεπορτάζ της εφημερίδας, αφήνει να εννοηθεί ότι ο δικαστής δεν έχει καταλάβει την πολυπλοκότητα του ζητήματος.

«Όσο πλησιάζει η Τετάρτη, ο δικαστής έχει πολλά να σκεφτεί. Θα ήταν καλύτερο να είχε σκεφτεί ορισμένα από αυτά προτού καταλήξει στη συγκεκριμένη απόφαση. Επίσης θα ήταν καλύτερο το Εφετείο του Ανώτατου Δικαστηρίου να τον είχε αναγκάσει να τα σκεφτεί» καταλήγει ο συντάκτης.

Απόστολος Ρουμπάνης 
in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
28-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: