Πέμπτη, Ιουλίου 24, 2014

ΓΙΑ ΑΠΑΤΗ ΣΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ Η S&P...ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ...

Η Standard & Poor's κατηγορείται για απάτη σε ότι αφορά τις αξιολογήσεις που έδωσε σε έξι ομόλογα ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων ( MBS ) που εκδόθηκαν το 2011.

Η αστική αγωγή η οποία αναμένεται να ασκηθεί κατά της S&P, αποτελεί ένα νέο νομικό χτύπημα για τον οίκο αξιολόγησης, ο οποίος, όπως και οι ανταγωνιστές του, έχουν αντιμετωπίσει έντονο έλεγχο από τις αρχές σχετικά με τις αξιολογήσεις που έδωσαν σε τίτλους και σε χώρες, μετά την οικονομική κρίση.



Το θέμα αφορά ενυπόθηκα δάνεια τα οποία πωλήθηκαν το 2011. Η S&P απέσυρε τις αξιολογήσεις της σε ένα MBS αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, όταν ανακάλυψε ότι υπήρχαν «ανακολουθίες» στην μεθοδολογία αξιολόγησης που είχε εφαρμόσει, όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε την συγκεκριμένη περίοδο. Αυτό οδήγησε σε έναν γενικότερο έλεγχο από την πλευρά του διεθνούς οίκου στα... εσωτερικά, ο οποίος κατέληξε, όπως είπε, στο ότι υπήρχαν «ασυνέπειες» στην μεθοδολογία αξιόλογησης και για άλλους έξι τίτλους το 2011.

Η S&P θα έχει την ευκαιρία να «εξηγήσει» στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να προσπαθήσει να την πείσει ότι οι κατηγορίες που έχει δεχθεί δεν είναι δικαιολογημένες.

Ο οίκος αντιμετωπίζει και άλλη αστική αγωγή από το 2013, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο ζητά περισσότερα από 5 δισ. δολάρια.

Το Υπουργείο κατηγορεί την S&P για «φουσκωμένες» αξιολογήσεις σε ενυπόθηκους τίτλους κατά τα έτη που προηγήθηκαν της οικονομικής κρίσης.   
της Ελευθερίας Κούρταλη
http://www.thetoc.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
24-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: