Τετάρτη, Αυγούστου 27, 2014

Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

Η Καμπέρα συζητά με ΗΠΑ και άλλες χώρες για «παρέμβαση» στο Ιράκ, αλλά δεν θα στείλει δυνάμεις έως ότου εκτιμηθεί λεπτομερώς η κατάσταση από το υπουργικό συμβούλιο και ενημερωθεί η αντιπολίτευση, δεσμεύτηκε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να σταλούν «επίλεκτες δυνάμεις» σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.


Επί του παρόντος, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, η Αυστραλία προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και θα συνεχίσει να προσφέρει τέτοια βοήθεια. «Η αυστραλιανή δύναμη είναι έτοιμη να προσφέρει περαιτέρω ανθρωπιστική βοήθεια στους πληττόμενους κατοίκους του Βόρειου Ιράκ» είπε.

«Η Αυστραλία είναι στενός συνεργάτης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, όπως είναι ο Καναδάς, η Γαλλία και η Βρετανία. Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή μεταξύ μας για την παροχή της καλύτερης ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους του Βορείου Ιράκ» εξήγησε ο Τόνι Άμποτ.

Η υπουργός Εξωτερικών, Τζούλι Μπίσοπ, συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό της, Τζον Κέρι, την πρόθεση της Καμπέρας να «συμπαρασταθεί» στον αγώνα της μεγάλης συμμάχου εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο (στον αγώνα κατά του εξτρεμισμού). Εμείς (η Αυστραλία) συνεργαζόμαστε με τους Αμερικανούς για να αποτρέψουμε μία ανθρωπιστική καταστροφή στο Ιράκ. Θα συνεχίσουμε, δε, να στηρίζουμε την Αμερική για την αποτροπή ανθρωπιστικής καταστροφής στο Βόρειο Ιράκ» ανέφερε η κ. Μπίσοπ, η οποία διατύπωσε την άποψη, ότι η αναχαίτιση του βάρβαρου κινήματος Ισλαμιστική Πολιτεία (Islamic State) δεν είναι αποκλειστική ευθύνη των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας συμπεριλαμβανομένων και των αραβικών χωρών.

«Η αναχαίτιση των εξτρεμιστών ισλαμιστών δεν είναι ευθύνη της Αμερικής και της Αυστραλίας, μόνο. Είναι ευθύνη και των αραβικών χωρών να εμποδίσουν την εξάπλωση του είδους της τρομοκρατίας που εφαρμόζει το κίνημα των τζιχαντιστών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών και ο Αμερικανός συνάδελφός της συζήτησαν και το επίμαχο θέμα του «χειρισμού» Αυστραλών πολιτών, που συμμετείχαν σε τρομοκρατικές επιχειρήσεις δίπλα σε τζιχαντιστές της Ισλαμιστικής Πολιτείας σε χώρες της Μέσης ανατολής.

Η κ. Μπίσοπ επανέλαβε, ότι 60 Αυστραλοί πολίτες συμμετέχουν σε επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή δίπλα σε τζιχαντιστές και άλλοι εκατό μουσουλμάνοι της Αυστραλίας στηρίζουν τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας σχολίασε ότι «η επιστροφή τζιχανιστών στην Αυστραλία από τη Μέση Ανατολή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια των τελευταίων χρόνων».
ΑΠΕ

ΠΡΕΖΑ TV
27-8-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: