Τετάρτη, Αυγούστου 27, 2014

ΜΟΝΙΜΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Τις τελευταίες ανέξοδες πινελιές σχετικά με την επιβολή του «Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ) επισφράγισε η συγκυβέρνηση στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο, ενώ οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις θα κατατεθούν στη Βουλή τις προσεχείς μέρες. Παράλληλα εντείνονται και οι διεργασίες που αφορούν στην αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής που θα ξεκινήσει στις αρχές του Σεπτέμβρη στο Παρίσι.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι αναδιαρθρώσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, η παραπέρα απογείωση των «πρωτογενών πλεονασμάτων» στους κρατικούς προϋπολογισμούς και για τα επόμενα χρόνια, πολιτική που σηματοδοτεί το ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να εκχωρηθούν νέα προνόμια και κρατικό χρήμα στις μερίδες του κεφαλαίου. Στα παζάρια με την τρόικα βρίσκονται τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων, η κατάργηση των 3ετιών στις αποδοχές των εργαζομένων και με έμφαση στους νέους, το παραπέρα ψαλίδισμα των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας κ.ά.
Παρά και τις «διαψεύσεις» από το υπουργείο Οικονομικών, στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου βρίσκεται και η «πρόταση» για τη διαμόρφωση «ενιαίου συντελεστή» ΦΠΑ (19% ή 21%), σε μια εξέλιξη που θα απογειώσει σε νέα ύψη τη φοροληστεία στη μεγάλη γκάμα της λαϊκής κατανάλωσης (τρόφιμα και άλλες κατηγορίες), που σήμερα χαρατσώνονται με 13% ή 6,5% (φάρμακα). Αλλωστε, η συγκεκριμένη πρόταση ήδη βρίσκεται στο τραπέζι τόσο από το ΔΝΤ, το οποίο εν προκειμένω πρωτοστάτησε, όσο και από την Κομισιόν. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε φοροελάφρυνση συνεπάγεται την εφαρμογή άλλων «ισοδύναμων» αντιλαϊκών μέτρων. 

Ο ΕΝΦΙΑ


Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και ο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το δήθεν «έκτακτο» χαράτσι που επιβλήθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το αντιλαϊκό μέτρο επεκτείνεται πλέον σε κάθε σπιθαμή γης, ενώ ο «μόνιμος χαρακτήρας» του ομολογείται ανοιχτά πλέον και από την κυβέρνηση. Το τελικό σχέδιο προβλέπει την επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών σε 6 μηνιαίες δόσεις (αντί 4 αρχικά) με αρχή το τέλος Σεπτέμβρη 2014 και κατάληξη το Φλεβάρη του 2015. Το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί τη νέα εκκαθάριση του φόρου με «διορθώσεις στις παραμέτρους υπολογισμού» για ιδιοκτήτες οικοπέδων σε περίπου 4.000 περιοχές της χώρας, οι οποίες βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, όπου, κατά κύριο λόγο, εντοπίστηκαν τα διαχειριστικά λάθη ενώ σε κάθε περίπτωση ο εισπρακτικός στόχος παραμένει τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται στον αρχικό σχεδιασμό.
Ανέπαφος παραμένει ο αρχικός σχεδιασμός και σε ό,τι αφορά την επιβολή του φόρου σε κατηγορίες με πλήρη οικονομική αδυναμία. Η συγκυβέρνηση ισχυρίζεται ότι χορηγεί ...έκπτωση 50% σε κατηγορίες πληθυσμού που δεν έχουν να πληρώσουν. Κι αυτό επειδή, για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει σωρευτικά να εκπληρώνει τα παρακάτω κριτήρια:
Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα να είναι μέχρι 9.000 ευρώ το χρόνο, με «προσαύξηση» 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε προστατευόμενο παιδί.
Η επιφάνεια των κτισμάτων που ανήκουν στο νοικοκυριό να είναι μικρότερη από 150 τ.μ., κάτω από 500 τ.μ. για οικόπεδα.
Επιπλέον, οι επαγγελματίες πρέπει να έχουν μειωμένο τζίρο πάνω από 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Στο πλαίσιο των αλλαγών του τελικού σχεδίου προβλέπεται να απαλειφθεί η διάταξη για τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα που απαιτούνταν για την ένταξη στη ρύθμιση.   

http://www.rizospastis.gr/ 
ΠΡΕΖΑ TV
27-8-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: