Τρίτη, Αυγούστου 26, 2014

ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ Η ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ - ΤΙ ΑΛΛΗ ΤΣΑΤΣΙΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ;

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ
Διαπραγματεύσεις, αλλά και πιέσεις από την τρόικα να δοθεί η είσπραξη των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες, δέχεται η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να «μαζέψει» τα ποσά που έχουν ξεφύγει, καθώς οι οφειλές εκτινάχθηκαν από τα 7,5 δισ. το 2009 στα 11 δισ. ευρώ το 2014.

Το ύψος των οφειλών αποκάλυψε χθες η «Ε», καθώς και το γεγονός ότι κάθε μήνα μειώνονται τα έσοδα από τις ρυθμίσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Ιανουάριο τα έσοδα από τις ρυθμίσεις έφταναν τα 25 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούλιο άγγιξαν μόλις τα 18 εκατ. ευρώ.


Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει, λένε με ασφαλείς πληροφορίες, με την τρόικα να χορηγήσει τα στοιχεία των οφειλετών (φυσικών προσώπων και εταιρειών) άνω των 5.000 ευρώ σε ιδιωτικές εταιρείες και call center, προκειμένου να μπουν στο παιχνίδι ιδιώτες.

Χαρακτηριστικές είναι οι πιέσεις ιδιωτικών εταιρειών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», σε στελέχη και παράγοντες της κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσει η εκχώρηση των χρεών.

Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ σε ανακοίνωσή της, με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, επισημαίνει ότι «ένα χρόνο πριν, εκφράσαμε την αντίθεσή μας σε νομοθετικές διατάξεις που περιλαμβάνονταν στην ίδρυση του ΚΕΑΟ και προέβλεπαν δυνατότητα συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες».

Τα τελευταία 24ωρα πυκνώνουν τα δημοσιεύματα για πίεση του ΔΝΤ, προκειμένου να ανατεθεί το κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιωτικές εταιρείες. Δεν γνωρίζουμε αν αυτές οι προτάσεις αφορούν αποκλειστικά επιδιώξεις του ΔΝΤ, ή υποβάλλονται από ιδιωτικά ντόπια συμφέροντα που επιθυμούν διακαώς να εισέλθουν με κάθε τρόπο στο Δημόσιο και να εκμεταλλευτούν δομές-φιλέτα, απομυζώντας το κράτος και το λαό.

Η πολιτική όμως της σημερινής κυβέρνησης, αποστελέχωσης-διάλυσης και απαξίωσης του Δημοσίου, ευνοεί την ύπαρξη τέτοιων επιδιώξεων, που αποτελούν ωμή παρέμβαση στο διαφυλαγμένο από χρόνια Δημόσιο Κοινωνικό Χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι «εισπρακτικές εταιρείες», που οφείλουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία τεράστια ποσά, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εμπλακούν και με κανένα τρόπο στη λειτουργία του ΚΕΑΟ και να κυνηγούν οφειλέτες προς όφελός τους.

Η είσπραξη των οφειλομένων από τις επιχειρήσεις δεν γίνεται σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα τρόμου και εκβιασμού, αλλά με μια γενναία πάγια νομοθετική ρύθμιση (κεφαλαιοποίηση των οφειλόμενων εισφορών και 100 έως 120 δόσεις) που θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα ένταξης σε όλους τους υπόχρεους, συγχρόνως δε με την αλλαγή των γενικότερων χαρακτηριστικών ύφεσης και συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας που απειλούν το λαό και τη χώρα, κάτι που δεν φαίνεται, παρά τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της συγκυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στα Ασφαλιστικά Ταμεία διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουν τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής ασφάλισης.
http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
26-8-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: