Τρίτη, Αυγούστου 26, 2014

ΚΥΠΡΟΣ: ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΥΠΟΘΗΚΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ-ΕΓΙΝΑΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στη Βουλή απέστειλε η κυπριακή κυβέρνηση τη νομοθεσία για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων περιουσιών, ενώ η συζήτηση θα γίνει σε έκτακτη σύνοδο της Ολομέλειας την Παρασκευή 29 Αυγούστου.

Ωστόσο, ακόμη και μετά την κατάθεση των νομοσχεδίων, ο πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχίζει τις επαφές του με άμεσα ενδιαφερόμενους παράγοντες με σκοπό να γίνουν τροποποιήσεις αν διαπιστωθεί ότι χρειάζονται. Σήμερα είχε συνάντηση με τους επικεφαλής όλων των εμπορικών τραπεζών στην Κύπρο, στην παρουσία των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, ενώ αύριο θα έχει συνάντηση με το Σύνδεσμο Δανειοληπτών.


Μετά τη συνάντηση με τους Τραπεζίτες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών εξήγγειλε έκτακτη συνεδρία του εντός της ημέρας, αναφέρονται, ότι ο Σύνδεσμος θα ανακοινώσει μέτρα προς όφελος των δανειοληπτών, τα οποία συνδέονται με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.

Διαβεβαίωσε παράλληλα, ότι οι εμπορικές τράπεζες δεν έχουν σκοπό να προχωρήσουν σε εκποιήσεις σπιτιών, ευάλωτων ομάδων.

Επίσης, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, ΚΥΠΡ Κρίστης Χασάπης, δήλωσε, ότι προτεραιότητα της Τράπεζας είναι η αναδιάρθρωση όλων των βιώσιμων δανείων και διαβεβαίωσε πως η Τράπεζα Κύπρου θα προχωρήσει σε εκποιήσεις μόνον αφού εξαντληθούν όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της.

ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ- Αναστασιάδη επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους πολίτες για τους κινδύνους από την μη ψήφιση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις

Η δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη:

 Οι εξελίξεις στο θέμα των εκποιήσεων Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ- Αναστασιάδη, όπως είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει, φέρει ακεραία την ευθύνη για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το θέμα των εκποιήσεων. Εδώ και ενάμιση χρόνο, όχι απλώς δεν ενδιαφέρθηκε να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τα κόμματα, αλλά αντίθετα, όλο το προηγούμενο διάστημα φρόντισε επιμελώς να αποτρέψει την προώθηση οποιασδήποτε νομοθεσίας που να προστατεύει την κύρια κατοικία και την μικρή επαγγελματική στέγη. Σε αυτή την κατεύθυνση, ΔΗΣΥ και κυβέρνηση, έσπευσαν να εισάξουν στο επικαιροποιημένο μνημόνιο του Νοεμβρίου του 2013, σχετική απαγορευτική πρόνοια.

Στη συνέχεια, τον περασμένο Απρίλιο, φρόντισαν να αποτρέψουν την προώθηση στην ολομέλεια της Βουλής της κοινής πρόταση νόμου ΑΚΕΛ- ΕΔΕΚ για την προστασία των θυμάτων της τραπεζικής κρίσης από τις εκποιήσεις. Τότε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με γραπτή του επιστολή στον Πρόεδρο της βουλής, ημερομηνίας 10/4/2014, «δεσμευόταν» ότι σε τρεις εβδομάδες θα έφερνε σχέδιο για «ενοίκιο έναντι υποθήκης», καθησυχάζοντας ταυτόχρονα ότι δεν ετίθετο θέμα εκποιήσεων κατοικιών, προτού παρέλθουν 30 μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις. Τελικά οι τρεις εβδομάδες έγιναν πέντε μήνες και ακόμη ακούμε εξαγγελίες σχετικά με το εν λόγω σχέδιο. Κυρίως όμως,  οι 30 μήνες που απαιτούνταν για να προχωρήσουν οι εκποιήσεις κύριας κατοικίας, όπως άλλωστε προβλέπει και το μνημόνιο, έγιναν τελικά τρεις μόλις μήνες. Ακόμη μια επιβεβαίωση δηλαδή, ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά με την τρόικα!

Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ- Αναστασιάδη, ξεχνώντας τις δεσμεύσεις της και εν μέσω ακραίων αντιφάσεων, επιχειρεί σήμερα να τρομοκρατήσει τους πολίτες για τους κινδύνους από την μη ψήφιση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει πλήρως τους σοβαρούς κινδύνους για τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την οικονομία, από την εφαρμογή της ισοπεδωτικής νομοθεσίας για εκποιήσεις express, που μονομερώς συμφώνησε με την τρόικα. Παρά ταύτα, έστω και την υστάτη, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν τις επόμενες μέρες για το θέμα των εκποιήσεων, το ΑΚΕΛ θεωρεί επιβεβλημένη την ανάγκη συνεννόησης και συναίνεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις.

Η συναίνεση και η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων μπορεί να επιτευχθεί, μόνο εφόσον οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα υπηρετούν την κοινωνία, την οικονομία και θα προστατεύουν τα θύματα της τραπεζικής κρίσης. Ενωμένοι μπορούμε να αντισταθούμε αποτελεσματικά στις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας. Απαιτήσεις που τους μόνους που θα εξυπηρετήσουν θα είναι τα πολυεθνικά και ντόπια αρπακτικά, που εποφθαλμιούν, όχι μόνο το δημόσιο πλούτο της χώρας μας αλλά προφανώς και τον ιδιωτικό πλούτο των ήδη θυμάτων της τραπεζικής κρίσης, οι οποίοι θα δεχτούν τη χαριστική βολή με την εκποίηση της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης
http://left.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
26-8-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: