Τρίτη, Αυγούστου 26, 2014

ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ, ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Με άμεση και ολική καταστροφή απειλείται η αγροτική παραγωγή σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, κυρίως με βαμβάκι, μηδική, βιομ. ντομάτα, καλαμπόκι κ.ά., με ανυπολόγιστες ζημιές στο σύνολο της οικονομίας του Ν. Καρδίτσας.

Οι δύο λίμνες, Πλαστήρα και Σμοκόβου, λόγω της υπεράντλησης, βρίσκονται στα όριά τους, με κίνδυνο να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα του πόσιμου νερού απ’ το οποίο υδρεύεται το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων του Νομού Καρδίτσας.


Βεβαίως οριστική λύση στο ζήτημα της ύδρευσης, της άρδευσης και της οικολογικής ισορροπίας θα δοθεί με την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου και την παροχέτευση 600.000.000 κυβ. μέτρων κατ’ έτος, με κατασκευή, αξιοποίηση και συντήρηση των απαραίτητων συνοδευτικών έργων ώστε να μειωθεί η απώλεια νερού. Με την προώθηση του αρδευτικού δικτύου του Σμοκόβου που επί δεκαετίες μένει στάσιμο. Είναι γνωστό ότι τα έργα αυτά και κυρίως του Αχελώου δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ.

Η δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα διαχείρισης του νερού, πόσιμου και αρδευτικού, που θα αντιμετωπίσει το νερό σαν κοινωνικό αγαθό και όχι σαν εμπόρευμα, τα μέτρα προστασίας της ποιότητας των νερών με ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων καθώς και ο έλεγχος των βιομηχανικών λυμάτων, μπορούν να συμβάλουν στη λύση των κρίσιμων προβλημάτων ύδρευσης, άρδευσης, οικολογικής ισορροπίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποια μέτρα θα πάρει για την αντιμετώπιση του άμεσου κινδύνου των καλλιεργειών από την έλλειψη αρδευτικού νερού;

Με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει την ποιότητα του πόσιμου νερού της λίμνης Πλαστήρα;

Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο για την οριστική λύση του αρδευτικού προβλήματος: με την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου, με την κατασκευή του αρδευτικού δικτύου του Σμοκόβου, με τη συντήρηση του υπάρχοντος και πεπαλαιωμένου δικτύου του Ταυρωπού».    

 http://www.902.gr/ 
ΠΡΕΖΑ TV
26-8-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: