Η κατασκευή του στον Καρτεράδο, ολοκληρώθηκε το 2011, με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες για δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, των περίπου 15.500 κατοίκων (σύμφωνα με την απογραφή του 2011) αλλά και των αμέτρητων τουριστών από όλο τον κόσμο, που συρρέουν κάθε χρόνο στη Σαντορίνη.
Τρία χρόνια μετά όμως, το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, για το οποίο δαπανήθηκαν περίπου 14 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, αντί να επουλώσει "πληγές", έχει ανοίξει περισσότερες, καθώς παραμένει ερμητικά κλειστό. Το πλήρως εξοπλισμένο, δυναμικότητας 50 κλινών, με ΜΕΘ, νοσοκομείο έχει "στοιχειώσει" την τοπική κοινωνία και την έχει συσπειρώσει απέναντι στην κρατική μηχανή αλλά και στα οικονομικά συμφέροντα, όπως καταγγέλλεται.
Όλα αυτά με τον χρόνο να πιέζει πλέον, αφού στο τέλος του τρέχοντος έτους το έργο παραδίδεται στο δημόσιο από τον εργολάβο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Την ίδια ώρα εκκρεμεί η απάντηση του υπουργείου Υγείας στην πρόταση που έχει κατατεθεί να ανοίξει το νοσοκομείο και με χρηματοδότηση ύψους περίπου 1.000.000 ευρώ από το ίδρυμα που διαχειρίζεται το τελεφερίκ του νησιού.
Το NEWS247, σε μια προσπάθεια να ρίξει φως στο θέμα, επικοινώνησε με τους καθ' ύλην αρμόδιους, την αντιδήμαρχο Θήρας, υπεύθυνη για τον τομέα της υγείας, Ρούλα Μπελλώνια-Μενδρινού και την δικηγόρο Σοφία Κίτσου, δημοτική σύμβουλο και μέλος της επιτροπής στήριξης για το άνοιγμα του νοσοκομείου.
Ρ. Μπελλώνια-Μενδρινού: Η πρόταση από το 2013 για το άνοιγμα του νοσοκομείου. Εκκρεμεί η απάντηση
"Περιμένουμε μία απάντηση από τον υπουργό από τον Σεπτέμβριο του 2013. Το νοσοκομείο παραμένει κλειστό. Είχαμε κάνει μια πρόταση μέσω μιας επιστολής που είχαμε στείλει προς τον υπουργό, όπου ζητούσαμε να ξεκινήσει να μας ανοίξει το νοσοκομείο, το οποίο θα είναι δημόσιου χαρακτήρα. Δηλαδή, αυτά τα χρήματα που δίνει για το Κέντρο Υγείας το υπουργείο, να εξακολουθήσει να τα δίνει και να συνεισφέρουμε και εμείς σαν δήμος, βάζοντας ένα ευρώ στο εισιτήριο του τελεφερίκ, όπου μαζεύεται περίπου 1,5 εκατ. ευρώ" δήλωσε η κ. Μπελλώνια-Μενδρινού.
Και πρόσθεσε: "Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε το νοσοκομείο και να το λειτουργήσουμε έστω σαν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, συν τα επείγοντα περιστατικά, συν την μονάδα τεχνητού νεφρού. Και περιμένουμε μία απάντηση από τον Σεπτέμβριο του 2013. Απάντηση δεν έχει δοθεί. Βέβαια, η επιστολή αυτή είχε σταλεί στον τότε υπουργό, τον κ. Γεωργιάδη. Αφού άλλαξε ο υπουργός και πήγε ο κ. Βορίδης, με αρμόδιο για τα νοσοκομείο τον κ. Γρηγοράκο, επανήλθαμε λέγοντας "σας παρακαλώ, απαντήστε μας". Δεν έχουμε καμία απολύτως απάντηση".
"Γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι"
Συνεχίζοντας, η αντιδήμαρχος επεσήμανε: "Η υγεία είναι κάτι που μας αφορά όλους. Αφορά και τους Σαντορινιούς αλλά και τους ξένους, οι οποίοι έρχονται. Το νοσοκομείο θα έχει έσοδα. Αν σκεφτείτε ότι έχουμε πάρα πολλά ατυχήματα, τα οποία έρχονται ξένοι με τις ασφαλιστικές τους εταιρίες και κάνουμε ακόμα και την αεροδιακομιδή δωρεάν. Δεν μπορούμε να εισπράξουμε. Ενώ λειτουργώντας το νοσοκομείο, θα μπορέσουμε και από τις ασφαλιστικές εταιρίες των ξένων και να το οργανώσουμε έτσι, ούτως ώστε και οι Σαντορινιοί να έχουν την αντιμετώπιση που έχουν σε ένα κρατικό νοσοκομείο της Αθήνας. Τώρα, ακόμα και η διακομιδή στην Κρήτη ή την Αθήνα γίνεται πάλι με έξοδα της Σαντορίνης, δωρεά από το ίδρυμα του τελεφερίκ. Έχει επωμιστεί ο δήμος να το συντηρεί, τα καύσιμά του, τον πιλότο του, τα πάντα και δεν μπορούμε να εισπράξουμε ούτε ένα ευρώ από κάποιον ξένο που μεταφέρουμε στην Κρήτη ή την Αθήνα.
"Η Σαντορίνη, αυτή τη στιγμή, θεωρείται το Νο1 στον κόσμο νησί. Θα φτάσουμε στα δύο εκατ. τουρισμό. Δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο με ένα Κέντρο Υγείας, το οποίο υπολειτουργεί και αυτό. Γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι. Όλη η Ελλάδα. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και το βιβλιάριό μας. Πληρώνουμε εισφορές τόσα χρόνια. Είμαστε ενωμένοι στο κομμάτι αυτό, έχουμε κοινή γραμμή, κοινή άποψη".
"Θα καταρρεύσει αν δεν ανοίξει"
"Επειδή υπάρχει ακόμα ο εργολάβος, ο οποίος δεν έχει παραδώσει το νοσοκομείο, συντηρεί το νοσοκομείο και συντηρεί και τα μηχανήματα. Στο τέλος του χρόνου όμως, ο εργολάβος παραδίδει στο κράτος, όποτε μέχρι τότε θα πρέπει να έχει αποφασιστεί τι θα κάνουμε με το νοσοκομείο. Διότι, αν δεν έχει ανοίξει, θα καταρρεύσει, ποιος θα το συντηρήσει".
Όσον αφορά την επόμενη κίνηση, η κ. Μπελλώνια-Μενδρινού, τόνισε: "Η επόμενη κίνηση είναι να κλείσουμε ένα ραντεβού με τον υπουργό, διότι περιμέναμε να περάσει και το καλοκαίρι γιατί Αύγουστος, είναι όλα κλειστά. Είπαμε να περιμένουμε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, εάν σε περίπτωση δεν μας απαντήσουν θα στείλουμε πάλι μία επιστολή "απαντήστε μας", που δεν θα μας απαντήσουν πάλι. Θα πάμε στον υπουργό και θα του πούμε "τι γίνεται". Το νοσοκομείο είναι κρατικό, οπότε πρέπει να έχουμε μια απάντηση από το κράτος. Θα δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε μετά. Το νοσοκομείο όμως πρέπει να ανοίξει".
Σ. Κίτσου: "Θα μπορούσαμε να εισπράττουμε από τους ξένους αλλά δεν παίρνουμε τίποτα"
"Το νοσοκομείο έχει τελειώσει από το 2011. Η εκκλησία παραχώρησε στην ΑΕΜΥ (Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας), η οποία δημιουργήθηκε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχει την πολυκλινική του Ολυμπιακού χωριού και το Κέντρο Υγείας Κερατέας-Κ. Πρίφτης. Εκεί εντάχθηκε το νοσοκομείο της Σαντορίνης με τη λογική ότι θα μπορούμε να εισπράττουμε από τις ασφαλιστικές εταιρίες των αλλοδαπών, των επισκεπτών γιατί η Σαντορίνη κάνει Ολυμπιακούς κάθε χρόνο με δύο εκατ. τουρίστες. Γιατί αλλιώς, όταν τραυματίζεται ένας ξένος πάει στο Κέντρο Υγείας και δεν εισπράττουμε τίποτα. Πάει για αεροδιακομιδή με το αεροπλανάκι που ανήκει στο ίδρυμα "Λούλα και Βαγγέλη Νομικού" (τελεφερίκ) και δεν παίρνουμε τίποτα. Με τη λογική αυτή, το νοσοκομείο είναι νοσοκομείο βραχείας νοσηλείας (δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας), έχει στοιχίσει 14 εκατ. ευρώ, δικά σας, δικά μας και όλων των Ελλήνων πολιτών, αποκλειστικά από δημόσιες επενδύσεις, ούτε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ούτε τίποτα", επεσήμανε, από την πλευρά της, η κ. Κίτσου.
"Η εκκλησία δώρισε το νοσοκομείο και υπάρχει όρος στο συμβόλαιο, με σκοπό να γίνει δημοσίου χαρακτήρα. Γι' αυτό και δεν έχουν μπορέσει να το πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ ακόμα. Από το 2011 που τελείωσε εκλέχτηκε μία επιτροπή από μια λαϊκή συνέλευση 500 ατόμων, που υπέδειξαν τα άτομα, που μαζί με τους θεσμικούς παράγοντες, να κυνηγήσουμε τη λειτουργία του. Έπεσε το μνημόνιο και έμειναν όλα πίσω.
Έχουμε περάσει πέντε υπουργούς από τότε που τέλειωσε. Μόνο επί Λοβέρδου κάπως είχε κινηθεί το πράγμα και είχε εγκριθεί το επιχειρησιακό της ΑΕΜΥ. Εμείς λοιπόν, λέμε σήμερα ότι αυτό το οικόπεδο που σας χαρίσαμε και αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες της χώρας, έχει αυξηθεί από το ίδρυμα του τελεφερίκ το εισιτήριο κατά ένα ευρώ, ώστε αυτό να διατεθεί για το νοσοκομείο. Το ποσό αυτό αγγίζει τις 800.000-1.000.000 ευρώ, εξαρτάται από την επισκεψιμότητα".
"Είμαστε οι μοναδικοί που χαρίσαμε οικόπεδο, δίνουμε και λεφτά"
"Λέμε να γίνει μια προγραμματική μεταξύ της ΑΕΜΥ και του ιδρύματος. Επειδή ζητούσαν οικονομοτεχνική μελέτη, με πρωτοβουλία του συνδυασμού της αντιπολίτευσης, στην ουσία με δουλειά που έκανα εγώ με τον κ. Τσιργή, πρώην διοικητή του νοσοκομείου Σύρου, εκπονήθηκε το οικονομοτεχνικό πλάνο, το οποίο αποδεικνύει και τη βιωσιμότητα με μία ελάχιστη συμμετοχή του κράτους και με την ένταξη του Κέντρου Υγείας στο νοσοκομείο. Δηλαδή, με απλά λόγια αυτό που λέμε είναι να ενταχθεί μέσα το Κέντρο Υγείας, οπότε οι γιατροί ειδικοτήτων να απασχοληθούν στο νοσοκομείο. Το κράτος δαπανά περίπου δύο εκατ. ευρώ για το Κέντρο Υγείας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε πει ότι, όπως τα δίνω στο Κέντρο Υγείας, θα τα δώσω. Λέμε λοιπόν να συνεχιστεί η χρηματοδότηση, ό,τι δίνεται για το Κέντρο Υγείας που είναι με καθεστώς ΕΣΥ και συμπληρωματικά να γίνουν οι προσλήψεις των αναγκαίων γιατρών για να λειτουργήσουν καταρχήν όλα τα τμήματα, πλην χειρουργείων. Ούτως ή άλλως, σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, π.χ. όταν άνοιξε το Αττικόν, δεν λειτουργούσαν τα χειρουργεία.
Λέμε λοιπόν να ξεκινήσει έτσι τη λειτουργία του, να πάρει μπρος η μηχανή και σιγά-σιγά να αναπτύσσονται και τα άλλα τμήματα. Υπάρχει βιωσιμότητα γιατί έχουμε υπολογίσει ετησίως ότι γίνονται περίπου 300 αεροδιακομιδές. Αν δείτε τη στατιστική, 150 είναι αλλοδαποί. Να ενταχθεί μετά και το αεροπλανάκι που προσφέρουμε, το οποίο γλιτώνει από τον προϋπολογισμό το κράτος και δίνουμε και λεφτά. Δηλαδή, είμαστε η μοναδική κοινωνία στην Ελλάδα που χαρίζει οικόπεδο, δίνουμε και λεφτά. Αυτοί κωλυσιεργούν γιατί δεν έχουν την πολιτική βούληση".
"Ακόμα και τα κουταλάκια είναι στο νάιλον"
"Στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο είπα ότι έχει καθυστερήσει τραγικά η νέα επαφή με τα υπουργεία, για το νέο ραντεβού που περιμέναμε από τον Βορίδη και ζήτησα άμεση σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα το νοσοκομείο και με το δεδομένο ότι ο εργολάβος της εταιρίας Τοξότης ΑΕ, υποχρεωτικά μέχρι το τέλος του χρόνου θα το παραδώσει και θα διεκδικήσει νομικά τα 400.000 ευρώ που τους χρωστάνε. Η εταιρία συντηρεί, καθαρίζει, έχει και τον μηχανολόγο που κοιτάει τα μηχανήματα, τα οποία είναι μέσα στο νάιλον. Ακόμα και τα κουταλάκια είναι στο νάιλον'".
"Οικονομικά συμφέροντα δεν επιτρέπουν να ανοίξει"
"Πρέπει να λήξει αυτή η ιστορία. Και φυσικά καραδοκούν ιδιωτικά συμφέροντα, που εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα μέσα, που λένε "ας τους αυτούς, θα απογοητευτούν και στο τέλος θα τους πούμε σας στο δίνουμε για να πει ο κόσμος ας ανοίξει, και ας ανοίξει με ιδιώτη". Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση στο εξής: Αν όπως στον Ευαγγελισμό γίνει μίσθωση π.χ. του αξονικού τομογράφου (ο ένας λειτουργεί από ιδιώτη), δεν ανήκει το νοσοκομείο σε ιδιώτη. Εμείς δεν θέλουμε το νοσοκομείο να δοθεί σε ιδιώτη. Λένε για να μας καλοπιάσουν ότι οι Σαντορινιοί και οι επισκέπτες θα πηγαίνουν με το βιβλιαράκι τους, σαν να πηγαίνουν σε δημόσιο νοσοκομείο. Και τους λες, δωσ' μας το γραπτό, πώς κατοχυρώνεται νομικά αυτό που λέτε και φυσικά δεν το δίνουν. Ποιος θα έχει το μάνατζμεντ. Ο ιδιώτης σου λένε. Αν το έχει ο ιδιώτης, τότε παίρνει μια απόφαση στο συμβούλιο και κάνει ό,τι θέλει.
Έχουμε στο πλευρό μας τον Μητροπολίτη, ο οποίος είναι σταθερός στη θέση, έχουμε μαζέψει 5.000 υπογραφές και αν είχαμε χρόνο, πριν πάμε στον Γεωργιάδη, θα μαζεύαμε παραπάνω, υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που λέει με δημόσιο χαρακτήρα και έχουμε τώρα να κάνουμε την επαφή με το νέο υπουργό, να το λήξουμε. Έγιναν και κάποιες κινήσεις μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο, διότι είναι ένα κόσμημα, έχει στοιχίσει τόσα εκατ. και πρέπει να ανοίξει. Πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Αυτοί δεν λένε τίποτα. Ατύπως είχε πει, πριν πάρει αρμοδιότητες όμως, ο κ. Γρηγοράκος "σιγά μην ανοίξω εγώ το νοσοκομείο της Σαντορίνης. Λέω "δεν κατάλαβα, τι θα το κάνετε. Θα το δώσετε σε ιδιώτη;". "Όχι, κλειστό θα μείνει", "Αμαρτία ουκ έχω για τις αντιδράσεις της Σαντορίνης". Μου λέει "με απειλείται;", "όχι σας ενημερώνω". Εμείς θα δώσουμε πάλι έναν αγώνα. Είναι το υπ' αριθμόν 1 θέμα που απασχολεί τη Σαντορίνη. Και φυσικά δεν μπορούν να λένε ότι είναι η ναυαρχίδα και η κορωνίδα του τουρισμού και να μην έχει νοσοκομείο ανοιχτό. Είναι οικονομικά συμφέροντα, καθαρά, που δεν επιτρέπουν να ανοίξει. Εμείς θα τα σπάσουμε αυτά γιατί είμαστε ενωμένοι".
http://news247.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
24-9-2014
Τρία χρόνια μετά όμως, το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, για το οποίο δαπανήθηκαν περίπου 14 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, αντί να επουλώσει "πληγές", έχει ανοίξει περισσότερες, καθώς παραμένει ερμητικά κλειστό. Το πλήρως εξοπλισμένο, δυναμικότητας 50 κλινών, με ΜΕΘ, νοσοκομείο έχει "στοιχειώσει" την τοπική κοινωνία και την έχει συσπειρώσει απέναντι στην κρατική μηχανή αλλά και στα οικονομικά συμφέροντα, όπως καταγγέλλεται.
Όλα αυτά με τον χρόνο να πιέζει πλέον, αφού στο τέλος του τρέχοντος έτους το έργο παραδίδεται στο δημόσιο από τον εργολάβο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Την ίδια ώρα εκκρεμεί η απάντηση του υπουργείου Υγείας στην πρόταση που έχει κατατεθεί να ανοίξει το νοσοκομείο και με χρηματοδότηση ύψους περίπου 1.000.000 ευρώ από το ίδρυμα που διαχειρίζεται το τελεφερίκ του νησιού.
Το NEWS247, σε μια προσπάθεια να ρίξει φως στο θέμα, επικοινώνησε με τους καθ' ύλην αρμόδιους, την αντιδήμαρχο Θήρας, υπεύθυνη για τον τομέα της υγείας, Ρούλα Μπελλώνια-Μενδρινού και την δικηγόρο Σοφία Κίτσου, δημοτική σύμβουλο και μέλος της επιτροπής στήριξης για το άνοιγμα του νοσοκομείου.
Ρ. Μπελλώνια-Μενδρινού: Η πρόταση από το 2013 για το άνοιγμα του νοσοκομείου. Εκκρεμεί η απάντηση
"Περιμένουμε μία απάντηση από τον υπουργό από τον Σεπτέμβριο του 2013. Το νοσοκομείο παραμένει κλειστό. Είχαμε κάνει μια πρόταση μέσω μιας επιστολής που είχαμε στείλει προς τον υπουργό, όπου ζητούσαμε να ξεκινήσει να μας ανοίξει το νοσοκομείο, το οποίο θα είναι δημόσιου χαρακτήρα. Δηλαδή, αυτά τα χρήματα που δίνει για το Κέντρο Υγείας το υπουργείο, να εξακολουθήσει να τα δίνει και να συνεισφέρουμε και εμείς σαν δήμος, βάζοντας ένα ευρώ στο εισιτήριο του τελεφερίκ, όπου μαζεύεται περίπου 1,5 εκατ. ευρώ" δήλωσε η κ. Μπελλώνια-Μενδρινού.
Και πρόσθεσε: "Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε το νοσοκομείο και να το λειτουργήσουμε έστω σαν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, συν τα επείγοντα περιστατικά, συν την μονάδα τεχνητού νεφρού. Και περιμένουμε μία απάντηση από τον Σεπτέμβριο του 2013. Απάντηση δεν έχει δοθεί. Βέβαια, η επιστολή αυτή είχε σταλεί στον τότε υπουργό, τον κ. Γεωργιάδη. Αφού άλλαξε ο υπουργός και πήγε ο κ. Βορίδης, με αρμόδιο για τα νοσοκομείο τον κ. Γρηγοράκο, επανήλθαμε λέγοντας "σας παρακαλώ, απαντήστε μας". Δεν έχουμε καμία απολύτως απάντηση".
"Γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι"
Συνεχίζοντας, η αντιδήμαρχος επεσήμανε: "Η υγεία είναι κάτι που μας αφορά όλους. Αφορά και τους Σαντορινιούς αλλά και τους ξένους, οι οποίοι έρχονται. Το νοσοκομείο θα έχει έσοδα. Αν σκεφτείτε ότι έχουμε πάρα πολλά ατυχήματα, τα οποία έρχονται ξένοι με τις ασφαλιστικές τους εταιρίες και κάνουμε ακόμα και την αεροδιακομιδή δωρεάν. Δεν μπορούμε να εισπράξουμε. Ενώ λειτουργώντας το νοσοκομείο, θα μπορέσουμε και από τις ασφαλιστικές εταιρίες των ξένων και να το οργανώσουμε έτσι, ούτως ώστε και οι Σαντορινιοί να έχουν την αντιμετώπιση που έχουν σε ένα κρατικό νοσοκομείο της Αθήνας. Τώρα, ακόμα και η διακομιδή στην Κρήτη ή την Αθήνα γίνεται πάλι με έξοδα της Σαντορίνης, δωρεά από το ίδρυμα του τελεφερίκ. Έχει επωμιστεί ο δήμος να το συντηρεί, τα καύσιμά του, τον πιλότο του, τα πάντα και δεν μπορούμε να εισπράξουμε ούτε ένα ευρώ από κάποιον ξένο που μεταφέρουμε στην Κρήτη ή την Αθήνα.
"Η Σαντορίνη, αυτή τη στιγμή, θεωρείται το Νο1 στον κόσμο νησί. Θα φτάσουμε στα δύο εκατ. τουρισμό. Δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο με ένα Κέντρο Υγείας, το οποίο υπολειτουργεί και αυτό. Γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι. Όλη η Ελλάδα. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και το βιβλιάριό μας. Πληρώνουμε εισφορές τόσα χρόνια. Είμαστε ενωμένοι στο κομμάτι αυτό, έχουμε κοινή γραμμή, κοινή άποψη".
"Θα καταρρεύσει αν δεν ανοίξει"
"Επειδή υπάρχει ακόμα ο εργολάβος, ο οποίος δεν έχει παραδώσει το νοσοκομείο, συντηρεί το νοσοκομείο και συντηρεί και τα μηχανήματα. Στο τέλος του χρόνου όμως, ο εργολάβος παραδίδει στο κράτος, όποτε μέχρι τότε θα πρέπει να έχει αποφασιστεί τι θα κάνουμε με το νοσοκομείο. Διότι, αν δεν έχει ανοίξει, θα καταρρεύσει, ποιος θα το συντηρήσει".
Όσον αφορά την επόμενη κίνηση, η κ. Μπελλώνια-Μενδρινού, τόνισε: "Η επόμενη κίνηση είναι να κλείσουμε ένα ραντεβού με τον υπουργό, διότι περιμέναμε να περάσει και το καλοκαίρι γιατί Αύγουστος, είναι όλα κλειστά. Είπαμε να περιμένουμε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, εάν σε περίπτωση δεν μας απαντήσουν θα στείλουμε πάλι μία επιστολή "απαντήστε μας", που δεν θα μας απαντήσουν πάλι. Θα πάμε στον υπουργό και θα του πούμε "τι γίνεται". Το νοσοκομείο είναι κρατικό, οπότε πρέπει να έχουμε μια απάντηση από το κράτος. Θα δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε μετά. Το νοσοκομείο όμως πρέπει να ανοίξει".
Σ. Κίτσου: "Θα μπορούσαμε να εισπράττουμε από τους ξένους αλλά δεν παίρνουμε τίποτα"
"Το νοσοκομείο έχει τελειώσει από το 2011. Η εκκλησία παραχώρησε στην ΑΕΜΥ (Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας), η οποία δημιουργήθηκε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχει την πολυκλινική του Ολυμπιακού χωριού και το Κέντρο Υγείας Κερατέας-Κ. Πρίφτης. Εκεί εντάχθηκε το νοσοκομείο της Σαντορίνης με τη λογική ότι θα μπορούμε να εισπράττουμε από τις ασφαλιστικές εταιρίες των αλλοδαπών, των επισκεπτών γιατί η Σαντορίνη κάνει Ολυμπιακούς κάθε χρόνο με δύο εκατ. τουρίστες. Γιατί αλλιώς, όταν τραυματίζεται ένας ξένος πάει στο Κέντρο Υγείας και δεν εισπράττουμε τίποτα. Πάει για αεροδιακομιδή με το αεροπλανάκι που ανήκει στο ίδρυμα "Λούλα και Βαγγέλη Νομικού" (τελεφερίκ) και δεν παίρνουμε τίποτα. Με τη λογική αυτή, το νοσοκομείο είναι νοσοκομείο βραχείας νοσηλείας (δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας), έχει στοιχίσει 14 εκατ. ευρώ, δικά σας, δικά μας και όλων των Ελλήνων πολιτών, αποκλειστικά από δημόσιες επενδύσεις, ούτε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ούτε τίποτα", επεσήμανε, από την πλευρά της, η κ. Κίτσου.
"Η εκκλησία δώρισε το νοσοκομείο και υπάρχει όρος στο συμβόλαιο, με σκοπό να γίνει δημοσίου χαρακτήρα. Γι' αυτό και δεν έχουν μπορέσει να το πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ ακόμα. Από το 2011 που τελείωσε εκλέχτηκε μία επιτροπή από μια λαϊκή συνέλευση 500 ατόμων, που υπέδειξαν τα άτομα, που μαζί με τους θεσμικούς παράγοντες, να κυνηγήσουμε τη λειτουργία του. Έπεσε το μνημόνιο και έμειναν όλα πίσω.
Έχουμε περάσει πέντε υπουργούς από τότε που τέλειωσε. Μόνο επί Λοβέρδου κάπως είχε κινηθεί το πράγμα και είχε εγκριθεί το επιχειρησιακό της ΑΕΜΥ. Εμείς λοιπόν, λέμε σήμερα ότι αυτό το οικόπεδο που σας χαρίσαμε και αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες της χώρας, έχει αυξηθεί από το ίδρυμα του τελεφερίκ το εισιτήριο κατά ένα ευρώ, ώστε αυτό να διατεθεί για το νοσοκομείο. Το ποσό αυτό αγγίζει τις 800.000-1.000.000 ευρώ, εξαρτάται από την επισκεψιμότητα".
"Είμαστε οι μοναδικοί που χαρίσαμε οικόπεδο, δίνουμε και λεφτά"
"Λέμε να γίνει μια προγραμματική μεταξύ της ΑΕΜΥ και του ιδρύματος. Επειδή ζητούσαν οικονομοτεχνική μελέτη, με πρωτοβουλία του συνδυασμού της αντιπολίτευσης, στην ουσία με δουλειά που έκανα εγώ με τον κ. Τσιργή, πρώην διοικητή του νοσοκομείου Σύρου, εκπονήθηκε το οικονομοτεχνικό πλάνο, το οποίο αποδεικνύει και τη βιωσιμότητα με μία ελάχιστη συμμετοχή του κράτους και με την ένταξη του Κέντρου Υγείας στο νοσοκομείο. Δηλαδή, με απλά λόγια αυτό που λέμε είναι να ενταχθεί μέσα το Κέντρο Υγείας, οπότε οι γιατροί ειδικοτήτων να απασχοληθούν στο νοσοκομείο. Το κράτος δαπανά περίπου δύο εκατ. ευρώ για το Κέντρο Υγείας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε πει ότι, όπως τα δίνω στο Κέντρο Υγείας, θα τα δώσω. Λέμε λοιπόν να συνεχιστεί η χρηματοδότηση, ό,τι δίνεται για το Κέντρο Υγείας που είναι με καθεστώς ΕΣΥ και συμπληρωματικά να γίνουν οι προσλήψεις των αναγκαίων γιατρών για να λειτουργήσουν καταρχήν όλα τα τμήματα, πλην χειρουργείων. Ούτως ή άλλως, σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, π.χ. όταν άνοιξε το Αττικόν, δεν λειτουργούσαν τα χειρουργεία.
Λέμε λοιπόν να ξεκινήσει έτσι τη λειτουργία του, να πάρει μπρος η μηχανή και σιγά-σιγά να αναπτύσσονται και τα άλλα τμήματα. Υπάρχει βιωσιμότητα γιατί έχουμε υπολογίσει ετησίως ότι γίνονται περίπου 300 αεροδιακομιδές. Αν δείτε τη στατιστική, 150 είναι αλλοδαποί. Να ενταχθεί μετά και το αεροπλανάκι που προσφέρουμε, το οποίο γλιτώνει από τον προϋπολογισμό το κράτος και δίνουμε και λεφτά. Δηλαδή, είμαστε η μοναδική κοινωνία στην Ελλάδα που χαρίζει οικόπεδο, δίνουμε και λεφτά. Αυτοί κωλυσιεργούν γιατί δεν έχουν την πολιτική βούληση".
"Ακόμα και τα κουταλάκια είναι στο νάιλον"
"Στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο είπα ότι έχει καθυστερήσει τραγικά η νέα επαφή με τα υπουργεία, για το νέο ραντεβού που περιμέναμε από τον Βορίδη και ζήτησα άμεση σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα το νοσοκομείο και με το δεδομένο ότι ο εργολάβος της εταιρίας Τοξότης ΑΕ, υποχρεωτικά μέχρι το τέλος του χρόνου θα το παραδώσει και θα διεκδικήσει νομικά τα 400.000 ευρώ που τους χρωστάνε. Η εταιρία συντηρεί, καθαρίζει, έχει και τον μηχανολόγο που κοιτάει τα μηχανήματα, τα οποία είναι μέσα στο νάιλον. Ακόμα και τα κουταλάκια είναι στο νάιλον'".
"Οικονομικά συμφέροντα δεν επιτρέπουν να ανοίξει"
"Πρέπει να λήξει αυτή η ιστορία. Και φυσικά καραδοκούν ιδιωτικά συμφέροντα, που εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα μέσα, που λένε "ας τους αυτούς, θα απογοητευτούν και στο τέλος θα τους πούμε σας στο δίνουμε για να πει ο κόσμος ας ανοίξει, και ας ανοίξει με ιδιώτη". Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση στο εξής: Αν όπως στον Ευαγγελισμό γίνει μίσθωση π.χ. του αξονικού τομογράφου (ο ένας λειτουργεί από ιδιώτη), δεν ανήκει το νοσοκομείο σε ιδιώτη. Εμείς δεν θέλουμε το νοσοκομείο να δοθεί σε ιδιώτη. Λένε για να μας καλοπιάσουν ότι οι Σαντορινιοί και οι επισκέπτες θα πηγαίνουν με το βιβλιαράκι τους, σαν να πηγαίνουν σε δημόσιο νοσοκομείο. Και τους λες, δωσ' μας το γραπτό, πώς κατοχυρώνεται νομικά αυτό που λέτε και φυσικά δεν το δίνουν. Ποιος θα έχει το μάνατζμεντ. Ο ιδιώτης σου λένε. Αν το έχει ο ιδιώτης, τότε παίρνει μια απόφαση στο συμβούλιο και κάνει ό,τι θέλει.
Έχουμε στο πλευρό μας τον Μητροπολίτη, ο οποίος είναι σταθερός στη θέση, έχουμε μαζέψει 5.000 υπογραφές και αν είχαμε χρόνο, πριν πάμε στον Γεωργιάδη, θα μαζεύαμε παραπάνω, υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που λέει με δημόσιο χαρακτήρα και έχουμε τώρα να κάνουμε την επαφή με το νέο υπουργό, να το λήξουμε. Έγιναν και κάποιες κινήσεις μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο, διότι είναι ένα κόσμημα, έχει στοιχίσει τόσα εκατ. και πρέπει να ανοίξει. Πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Αυτοί δεν λένε τίποτα. Ατύπως είχε πει, πριν πάρει αρμοδιότητες όμως, ο κ. Γρηγοράκος "σιγά μην ανοίξω εγώ το νοσοκομείο της Σαντορίνης. Λέω "δεν κατάλαβα, τι θα το κάνετε. Θα το δώσετε σε ιδιώτη;". "Όχι, κλειστό θα μείνει", "Αμαρτία ουκ έχω για τις αντιδράσεις της Σαντορίνης". Μου λέει "με απειλείται;", "όχι σας ενημερώνω". Εμείς θα δώσουμε πάλι έναν αγώνα. Είναι το υπ' αριθμόν 1 θέμα που απασχολεί τη Σαντορίνη. Και φυσικά δεν μπορούν να λένε ότι είναι η ναυαρχίδα και η κορωνίδα του τουρισμού και να μην έχει νοσοκομείο ανοιχτό. Είναι οικονομικά συμφέροντα, καθαρά, που δεν επιτρέπουν να ανοίξει. Εμείς θα τα σπάσουμε αυτά γιατί είμαστε ενωμένοι".
http://news247.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
24-9-2014
1 σχόλιο:
ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΤΑ ΨΗΦΙΖΕΙ Η ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΖΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ. ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΤΩΡΑ.
Δημοσίευση σχολίου