Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 29, 2014

ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ ΠΟΥ ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΟ 2012 ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΨΕΥΔΗ ΚΑΤΑΜΗΝΥΣΗ

Του Γιάννη Μπασκάκη
Είναι η δίκη των αντεστραμμένων ρόλων, όπου οι χρυσαυγίτες θύτες εμφανίζονται σαν θύματα, ενώ το πραγματικό θύμα κάθεται στο εδώλιο. Πρόκειται για την υπόθεση της Βέροιας, όπου τον Ιούνιο του 2012 μέλη της ναζιστικής οργάνωσης επιτέθηκαν σε καφενείο, τραυματίζοντας έναν θαμώνα σοβαρά στο κεφάλι και σπάζοντας το μαγαζί. Ο ιδιοκτήτης του καφενείου, Γιώργος Βραχνής, δικάζεται αύριο για ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση.




Στη Βέροια δεν υπάρχει οργανωμένος πυρήνας της Χρυσής Αυγής. Τα μέλη της πήγαν στην πόλη από τον νομό Πέλλας για να διασπείρουν την ιδεολογία του μίσους, μοιράζοντας φυλλάδια εν όψει των εθνικών εκλογών του 2012. Εμποδίστηκαν όμως από αντιφασίστες της περιοχής και γύρω στις 4 μ.μ., όταν η αγορά είχε πια κλείσει, εμφανίστηκε το τάγμα εφόδου που, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, αποτελούνταν από 20-25 άτομα. Σκοπός των χρυσαυγιτών ήταν τα αντίποινα για την αντιφασιστική κινητοποίηση και στο στόχαστρό τους βρέθηκε το καφενείο.



Σύμφωνα λοιπόν με μαρτυρίες, τα μέλη της ναζιστικής οργάνωσης φώναξαν στον Γ. Βραχνή «πούστη, θα σε γαμήσω» και άρχισαν να σπάνε το μαγαζί. Κατέστρεψαν ποτήρια, έπιπλα και ταμπέλες, έβρισαν, απείλησαν και προπηλάκισαν τον ιδιοκτήτη και τους θαμώνες και χτύπησαν έναν απ’ αυτούς στο κεφάλι με σιδερένια καρέκλα. Εφυγαν τελικά συντεταγμένα με στρατιωτικό σχηματισμό. Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, η ερμηνεία που δίνεται για την επίθεση είναι ότι ο Γ. Βραχνής είχε στοχοποιηθεί λόγω της παρουσίας του στα κινήματα.



Την ώρα όμως που το τάγμα εφόδου έβγαινε από την πόλη, η αστυνομία συνέλαβε 8 άτομα, ανάμεσα στα οποία και τον Γιάννη Σαχινίδη, υποψήφιο βουλευτή της Χρυσής Αυγής στον νομό Πέλλας, και τον Γιάννη Τολιόπουλο, υποψήφιο βουλευτή της οργάνωσης στον νομό Εβρου. Δεν βρέθηκαν όμως μόνο οι χρυσαυγίτες στο τμήμα, αφού φρόντισαν να κάνουν μήνυση στον Γ. Βραχνή, με αποτέλεσμα να βρεθεί με χειροπέδες στο τμήμα Αλεξάνδρειας. Αυτόφωρο με την κατηγορία της εξύβρισης και απειλής.



Η δίκη στο πλαίσιο του Αυτοφώρου κατά την οποία κάθισαν στο εδώλιο μαζί θύτες και θύματα ήταν μαραθώνια και κράτησε μέχρι τις 2 μετά τα μεσάνυχτα. Αυτό που συνέβη είναι ότι οι 7 από τους 8 χρυσαυγίτες απαλλάχθηκαν των κατηγοριών, διότι το δικαστήριο κήρυξε άκυρη την ποινική δίωξη σε βάρος τους λόγω της έλλειψης από τη δικογραφία ενός παραβόλου αξίας 100 ευρώ που δεν είχε πληρωθεί και κατατεθεί από την πολιτική αγωγή. Μάλιστα, η έλλειψη αυτή εντοπίστηκε μετά την ολοκλήρωση καταθέσεων και απολογιών.



Για καθαρά τυπικούς λόγους λοιπόν, καταδικάστηκε τελικά μόνο ο Τολιόπουλος για τον τραυματισμό του πολίτη στο κεφάλι σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών. Ποινή μικρότερη από αυτήν που επιβλήθηκε στον ιδιοκτήτη του καφενείου (!) και η οποία ήταν φυλάκιση 4 μηνών και 20 ημερών. Ομως η ποινική δίωξη για το θύμα δεν τελειώνει εκεί. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής που απαλλάχθηκαν έκαναν μήνυση στον Γ. Βραχνή κι έτσι σήμερα κατηγορείται για ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση κατά συρροή και συκοφαντική δυσφήμηση κατά συρροή. Η δίκη θα γίνει αύριο στο Πλημμελειοδικείο Βέροιας στις 9 π.μ.   
http://www.efsyn.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
29-9-2014

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κι ακόμα...Τώρα αρχίζει!... Θα ναι μακρυά και σκοτεινή αυτή η νύχτα, απ ότι φαίνεται. Και είναι και η σχεδόν αιωνόβια πια πρωτοπορεία της τάξης μας που στο συνέδριο της αποφάνθηκε:το βάρος στην καλλιτεχνική δημιουργία και στη νεολαία. Σα να λέμε:Την έχουμε που την έχουμε γ@μήσει τουλάχιστον να λέμε τραγουδάκια και παραμυθάκια στους πιτσιρικάδες μπας και αλλάξουν οι συσχετισμοί των ταξικών δυνάμεων σε καμμιά τριανταριά χρόνια που θα μεγαλώσουν και γίνει κάτι.Ζόφος!!