Τετάρτη, Οκτωβρίου 01, 2014

ΧΑΛΑΝΔΡΙ: ΕΞΑΜΗΝΗ ΑΝΑΚΩΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ, ΓΚΡΕΜΙΖΟΝΤΑΙ 12 ΚΤΙΣΜΑΤΑ

Στις 9:30 το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει η κατεδάφιση των 12 ακατοίκητων κτισμάτων στον καταυλισμό αθιγγάνων στο Χαλάνδρι. Η μετεγκατάσταση των Ρομά αναβλήθηκε για τους επόμενους έξι μήνες, έως ότου υπάρξει συμφωνία για την περιοχή στην οποία θα μεταφερθούν.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον Σκάι, ο γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ. Αγγελάκας είπε ότι εφόσον βρεθεί η τοποθεσία οι αρμόδιες υπηρεσίες θα χρειαστούν έναν με δύο μήνες για την εγκατάσταση των κατοικιών.

Απαντώντας στις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση για μετεγκατάσταση των αθιγγάνων στο όρος Πατέρα, ο κ. Αγγελάκας υποστήριξε ότι στην περιοχή έχει δημιουργηθεί ένας οργανωμένος οικισμός. Επίσης, έριξε το γάντι στον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο, που διαφωνεί με τη μεταφορά των αθιγγάνων στο όρος Πατέρα, να προτείνει νέα τοποθεσία.

Εκπρόσωπος των Ρομά δήλωσε, από την πλευρά του, ότι οι αθίγγανοι θα αποχωρήσουν από τον καταυλισμό του Χαλανδρίου εφόσον υπάρξει συμφωνία για τη μετεγκατάστασή τους σε άλλη περιοχή.


Η αναστολή στη μετεγκατάσταση των Ρομά στο όρος Πατέρα αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε την Τρίτη. 

Στη σύσκεψη προέκυψε ότι δεν υπάρχει λύση για τα 12 κτίσματα που ήταν προς κατεδάφιση, με τους μεν αθιγγάνους και το Πανεπιστήμιο Αθηνών να υποστηρίζουν ότι αυτά κατοικούνται κανονικά και τις εκθέσεις της Πολεοδομίας να καθιστούν σαφές ότι τα κτίσματα είναι ακατοίκητα.
Συνολικά στον καταυλισμό υπάρχουν 67 κτίσματα.

Στο επόμενο στάδιο, όταν ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των Ρομά, θα κατεδαφιστεί ολόκληρος ο καταυλισμός, προκειμένου να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τα καταπατημένα οικόπεδα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών που διενεργεί Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Τσιγγάνων, στον καταυλισμό του Χαλανδρίου κατοικούν 80 οικογένειες. Πενήντα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και ειδικότερα στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς και στο 4ο, 7ο και 10ο Δημοτικό Χαλανδρίου. Μεγάλος αριθμός των συγκεκριμένων Ρομά είναι, επίσης, δημότες Χαλανδρίου.

Α.Α.   

IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
1-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: