Τετάρτη, Οκτωβρίου 08, 2014

ΑΥΞΗΣΗ 223% ΤΗΣ ΡΟΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΜΙΑ ΜΕΡΙΜΝΑ

Δραματική αύξηση της ροής προσφύγων στο ανατολικό Αιγαίο το 2014: μέχρι τέλος Αυγούστου 22.089 άτομα πέρασαν στην Ελλάδα από τη θάλασσα (αύξηση 223,22% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013). Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, κυρίως στο βορειοανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο τον Σεπτέμβριο πέρασαν 8.000 άτομα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρουσίασε την Τετάρτη τις προτάσεις της για την διαχείριση της ροής προσφύγων και, σε συνεργασία με ανθρωπιστικές οργανώσεις και τα σώματα ασφαλείας, έκανε μια αποτίμηση της σημερινής κατάστασης.


Την τελευταία διετία, λόγω του φράχτη στον Έβρο, παρατηρείται τεράστια στροφή προς τη θάλασσα. Από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2014 πέρασαν μόνο 1.133 άτομα από τον Έβρο.

Από αυτούς που έρχονται στην Ελλάδα σήμερα, το 65% είναι Σύροι. Οι περισσότεροι έχουν ως τελικό προορισμό τις χώρες της βόρειας Ευρώπης γι' αυτό, παρά την τεράστια αύξηση των αφίξεων, τα αιτήματα ασύλου που έχουν κατατεθεί στη χώρα μας δεν είναι αυξημένα.

Ανάμεσα στις προτάσεις της Υ.Α., όπως τις παρουσίασε ο διευθυντής του γραφείου Ελλάδας κ. Γ. Τσαρμπόπουλος είναι «η ασφαλής αποβίβαση των προσφύγων και σε άλλα λιμάνια, όχι μόνο της χώρας που πραγματοποίησε τη διάσωση, η κατανομή των αιτημάτων χορήγησης ασύλου σε όλες τις χώρες της ΕΕ», η δυνατότητα κατάθεσης αίτησης ασύλου στην ΕΕ από τις τρίτες χώρες που φιλοξενούν τους πρόσφυγες, όπως η Τουρκία και ο Λίβανος, ώστε να μην είναι αναγκασμένοι να κάνουν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι, και η χορήγηση από εκεί ανθρωπιστικής βίζας για επανένωση οικογενειών, ευάλωτες ομάδες κ.ά.

Πρώτη υποδοχή

Μεγάλη έμφαση δίνεται στους χώρους πρώτης υποδοχής (διαφορετικά από τα κέντρα κράτησης που χαρακτηρίζονται από συμφόρηση και άθλιες συνθήκες διαβίωσης). Στόχος της πολιτείας είναι να δημιουργήσει στα νησιά Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) στα πρότυπα εκείνου στο Φυλάκιο του Έβρου. «Προς το παρόν, υπηρεσία πρώτης υποδοχής λειτουργεί μόνο στη Σάμο και στη Λέσβο», είπε η κυρία Αριάνα Βασιλάκη από την Υ.Α., εξηγώντας ότι πρόκειται για ανοιχτά κέντρα καταγραφής των προσφύγων και των αναγκών τους στα οποία η παραμονή δεν ξεπερνά τις 25 ημέρες. «Αλλά για να έχει νόημα η πρώτη υποδοχή, πρέπει να υπάρχουν δομές για την διαχείριση των προσφύγων στο επόμενο στάδιο».

Ο κ. Παναγιώτης Νίκας, διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, που αποτελεί πολιτική υπηρεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, έθεσε το πολύ σοβαρό ζήτημα ότι η ΕΕ χρηματοδοτεί την δημιουργία δομών μόνο για όσους έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου μη λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πρόσφυγες έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση σε όποια χώρα επιθυμούν». Με δεδομένο ότι «στην Ελλάδα ο αριθμός αιτούντων άσυλο είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με όσους εισέρχονται στη χώρα», η προσήλωση σε κανονισμούς όπως το Δουβλίνο αποτελεί πολιτική στρουθοκαμηλισμού από πλευράς ΕΕ.

«Θα σε πετάξω στη θάλασσα»

Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε στον ανθρωπισμό των κατοίκων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αλλά και στον «μανδύα ανθρωπισμού» που ενίοτε ενδύεται η τοπική αυτοδιοίκηση. Παρά την ρητορική ανθρωπισμού, οι τοπικές αρχές στην πράξη αρνούνται συχνά να αποδεχθούν την ίδρυση ανοιχτού κέντρου υποδοχής στην περιοχή τους ακολουθώντας μια πολιτική του τύπου «μακριά από μένα και όπου θέλει ας είναι». Χαρακτηριστικό είναι ότι «δήμαρχος νησιού του βόρειου Αιγαίου» απείλησε πέρσι τον κ. Νίκα ότι «αν έρθεις, θα σε πετάξω στη θάλασσα».

Το 2014 είναι η τρίτη χρονιά που «εκδηλώνεται κρίση στα θαλάσσια σύνορα τα οποία εκτείνονται σε περισσότερα από 2.200 χλμ και πάνω από 20 νησιά κατοικημένα ή μη, από τη Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο», είπε ο κ. Γ. Καραγεωργόπουλος από το Λιμενικό Σώμα το οποίο αναπτύσσει ένα σύστημα επιτήρησης των συνόρων αυτών σε 24ωρη βάση καθώς χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος στο Αιγαίο παρατηρούνται αφίξεις όλο το 24ωρο και όχι μόνο νύχτα. Παρά τις συστάσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων οι επιχειρήσεις να είναι πρωτίστως έρευνας και διάσωσης, το Λιμενικό επιμένει να τις διατηρεί ως επιχειρήσεις αστυνόμευσης και φύλαξης συνόρων. «Από το 2012 στο 2013 είχαμε δεκαπλασιασμό των συλλήψεων και από το 2013 στο 2014 τετραπλασιασμό», είπε χρησιμοποιώντας, κατά την τακτική των σωμάτων ασφαλείας, τον όρο «συλλήψεις».

Αναμφισβήτητος όμως είναι ο όγκος δουλειάς που βαραίνει το Λιμενικό Σώμα το οποίο ζητά «να έρθουν επιχειρησιακά μέσα από άλλες χώρες της ΕΕ μέσω της Frontex» και «έκτακτη χρηματοδότηση από την ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Κίνδυνος Έμπολα

Ιατρικό έλεγχο όλων των προσφύγων που καταφθάνουν στα νησιά ζήτησε ο κ. Α. Ρίζης από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Σήμερα τέτοιος έλεγχος ούτε προβλέπεται, ούτε είναι δυνατόν να γίνει στις συνθήκες συμφόρησης των κέντρων κράτησης _ για παράδειγμα «στη Σάμο έχει χωρητικότητα 285 ατόμων και φιλοξενεί 900 τους οποίους διαχειρίζονται τέσσερις αστυνομικοί που χρήζουν και αυτοί υποστήριξης». Σήμερα μόνο αν δηλώσει ο ίδιος ο πρόσφυγας το ιατρικό του πρόβλημα καταγράφεται, το οποίο ενισχύει την φοβία για εμφάνιση λ.χ. κρουσμάτων Έμπολα.

Βελτίωση παρατηρείται στη διαχείριση των ασυνόδευτων ανηλίκων χάρη στην οργάνωση Μετάδραση. «Επειδή κανένας δεν αναλάμβανε την ευθύνη τους, είτε τους κρατούσαν επί μήνες είτε τους κατέγραφαν ως άνω των 18 ετών για να τους διώξουν», είπε η Λώρα Παπά. Η Μετάδραση έχει συνοδεύσει από τα νησιά περισσότερα από 1.500 παιδιά από το 2011 μέχρι σήμερα, «στην αρχή με την βοήθεια της αστυνομίας γιατί μας ακολουθούσαν διακινητές για να μας τα πάρουν, σήμερα όχι. Το 2014 τα περισσότερα ήταν από τη Συρία, που έχασαν τους γονείς τους ή χωρίστηκαν από αυτούς».

Συγκλονιστική ήταν η παρέμβαση του κ. Ιμπραήμ Μουσλίμ, εκπροσώπου των Κούρδων της Συρίας, ο οποίος κατάγεται από το Κόμπανι που καταλήφθηκε από τους τζιχαντιστές. «Κανείς δεν θέλει να έρθει στην Ελλάδα. Να βοηθήσετε για να μην έρχονται εδώ. Δεν θέλουμε να γίνουμε πρόσφυγες», είπε κάνοντας έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια, όπως κουβέρτες και γάλα.   in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
8-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: