Πέμπτη, Οκτωβρίου 23, 2014

«ΣΑΡΩΝΕΙ» ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ΤΟ «BARBAROS» - ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο θα τεθεί το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ - Ο Α. Σαμαράς θα εκπροσωπήσει στη Σύνοδο Κορυφής τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες της, λόγω της περιπέτειας της υγείας του

Από το βόρειο μέρος του τεμαχίου «9», που βρέθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, το «Μπαρμπαρός Χαριεντίν Πασά» βρέθηκε χθες το απόγευμα στο ανατολικό άκρο της περιοχής που «δέσμευσε» η Τουρκία με το προκλητικό Navtex, δηλαδή στα ανοικτά του Κάβο Γκρέκο και ανατολικά του τεμαχίου «3» μέχρι και την «τελική γραμμή» της περιοχής που «δέσμευσε».


Προφανώς θα ακολουθήσει πλεύση επί της γραμμής αυτής και μετά θα ξεκινήσει τις σαρώσεις για τις σεισμογραφικές έρευνες.

Όπως όλα δείχνουν μέχρι τώρα, με την πλεύση του στο δυτικό άκρο της περιοχής -ανοικτά του Ακρωτηρίου και της Λεμεσού- και σε σημεία των βόρειων και των νότιων άκρων της περιοχής, έχει προχωρήσει σε «μαρκάρισμα» της ζώνης όπου θα διεξάγει τις σεισμογραφικές έρευνες, ώστε να επεξεργαστεί τα στοιχεία και να καθορίσει λωρίδα-λωρίδα τις ζώνες που θα σαρώσει. 


Να σημειωθεί ότι η πορεία του πλοίου κατά τις σεισμογραφικές έρευνες, αφού δοθούν συγκεκριμένα γεωγραφικά, βυθογραφικά  και γεωλογικά δεδομένα, καθορίζεται από υπολογιστές σε συνδυασμό με δορυφορικό σύστημα.

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες «αναγνωρίζουν το δικαίωμα» της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους εντός της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) επανέλαβε η αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ (διαβάστε αναλυτικά).

Το Κυπριακό στη Σύνοδο Κορυφής



Ο Α. Σαμαράς θα εκπροσωπήσει στη Σύνοδο Κορυφής τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες της, λόγω της περιπέτειας της υγείας του. Σε γραπτή του δήλωση ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε ακόμη ότι ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε για την κατάσταση της υγείας του και για την αδυναμία του να δώσει το παρών στη Σύνοδο Κορυφής και στη σύνοδο του ΕΛΚ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον πρόεδρο του ΕΛΚ Γιοζεφ Ντάουλ. 

Ανέπτυξε πάντως λεπτομερώς στους δύο συνομιλητές του τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ, όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά την πρόσφατη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου.

Υστερα από συνεννόηση οι παρεμβάσεις του θα γίνουν υπό τη μορφή γραπτών αναφορών που θα διανεμηθούν στους Ευρωπαίους ηγέτες. 

 Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αναστασιάδης επρόκειτο κατά τη Σύνοδο Κορυφής να εκφράσει την άρνηση της Κύπρου να συναινέσει στο άνοιγμα νέου κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.  Το παραπάνω είναι ένα από τα οκτώ μέτρα άμεσης εφαρμογής που αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου ως αντίδραση στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη.

«Η Τουρκία παράνομα βρίσκεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και παραβιάζει ξεκάθαρα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Εθνών, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε «στο Κόκκινο» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.  Αναφορικά με την Τουρκική προκλητικότητα και την παραβίαση των υδάτων της Κύπρου, ο Ν. Χριστοδουλίδης, επεσήμανε πως η Κυπριακή κυβέρνηση θα κάνει χρήση κάθε νόμιμου δικαιώματός της, ως μέλος της Ε.Ε., ζητώντας παράλληλα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «να σταλούν σαφέστατα και αυστηρότερα μηνύματα προς τη Τουρκία» καθώς πλέον δεν πρόκειται για εγχώρια και μόνο ύδατα, αλλά για «ύδατα της Ε.Ε.».  

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλεί την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα στην ακύρωση των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε γραπτή απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τονίζει ότι, ενώ η Τουρκία διαμηνύει προς διάφορες κατευθύνσεις ότι τάχα επιθυμεί λύση του Κυπριακού, οι πράξεις της κάθε άλλο παρά αυτό αποδεικνύουν.

 philenews, sigmalive




ΠΡΕΖΑ TV
23-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: