Τετάρτη, Οκτωβρίου 29, 2014

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΦΡΕΓΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Φρεγάτα και υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας θα πλέουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν.Αναστασιάδη και παρουσία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, σημείωσε ότι αυτό θα γίνει στο πλαίσιο διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας.


Η φρεγάτα, προσέθεσε, αποστέλλεται στην περιοχή στο πλαίσιο της αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή, UNIFIL, και το υποβρύχιο στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ, Active Endeavour.

«Υπάρχει πολύ σημαντική συμμετοχή της Ελλάδας στην αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο και μας ζητήθηκε από πλευράς ΟΗΕ, λόγω και της κρίσης στην περιοχή, να έχουμε αναβαθμισμένη παρουσία σε επίπεδο ενδεχομένως φρεγάτας και μετέχουμε στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ με υποβρύχιο» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ακόμη ότι «δεν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στην κρίσιμη περιοχή. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή είναι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπενθύμισε τη συμφωνία που υπεγράφη για έρευνα και διάσωση στο θαλάσσιο χώρο που αντιστοιχούν και μέσω των οποίων ενώνονται τα FIR Κύπρου και Ελλάδας.

Στις δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «υπάρχει πλήρης συντονισμός και ανάλυση και σχεδιασμός σε βάθος, με απόλυτη ψυχραιμία, με βάση αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θαλάσσης». 

Όπως είπε, «για μας, η ύπαρξη, η διεθνής νομική προσωπικότητα, η εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η βάση για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, όχι μόνο της ελληνοκυπριακής αλλά και της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αυτό πρέπει να γίνει απολύτως αντιληπτό από τουρκικής πλευράς».

Ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μεταξύ άλλων, την οργάνωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, την ερχόμενη εβδομάδα και τη συμμετοχή του ιδίου και του πρωθυπουργού στη συνάντηση των αρχηγών των κυπριακών κομμάτων.

Τέλος, συζητήθηκε και ο σχεδιασμός της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στο Κάιρο, στις 8 Νοεμβρίου, που είναι η πρώτη παρόμοιου επιπέδου συνάντηση.   in.gr


ΠΡΕΖΑ TV
29-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: