Παρασκευή, Οκτωβρίου 31, 2014

ΑΠΟΣΥΡΕΙ Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι ογκώδεις διαδηλώσεις, όπως και οι επικρίσεις από τις Βρυξέλλες, ανάγκασαν τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν να κάνει πίσω και να αποσύρει το σχέδιο για επιβολή φόρου στη χρήση του Διαδικτύου.

Οι συγκεντρώσεις «έκαναν αδύνατη την εισαγωγή του φόρου», ομολόγησε ο Ορμπάν μιλώντας στο ραδιόφωνο την Παρασκευή. Ο φόρος, είπε, δεν θα εισαχθεί με τη σημερινή του μορφή.


Σύμφωνα με τον ίδιο, στη χώρα θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο -οπότε και θα έμπαινε σε εφαρμογή ο φόρος- «εθνική διαβούλευση» για το εάν και με ποιο τρόπο θα φορολογηθεί το Διαδίκτυο.

Στις μεγάλες διαδηλώσεις στη Βουδαπέστη εναντίον του φόρου κυριαρχούσαν συνθήματα κατά του «αυταρχικού Ορμπάν». Το σχέδιο της ουγγρικής κυβέρνησης ήταν να επιβάλει από το 2015 στους παρόχους να πληρώνουν κάθε μήνα φόρο 700 φιορίνια (περίπου 2,3 ευρώ) για κάθε ιδιώτη χρήστη και 5.000 φιορίνια (περίπου 16 ευρώ) για κάθε εταιρικό χρήστη. 

Οι χρήστες εμφανίζονταν βέβαιοι πως ο φόρος θα μετακυλιόταν στους δικούς τους λογαριασμούς. Βουλευτές της συμπολίτευσης υποστήριξαν πως η απόφαση ελήφθη από το στενό επιτελείο του Ορμπάν, χωρίς συζητήσεις μαζί τους.

Η διακυβέρνηση του Ορμπάν, ο οποίος πρόσφατα ανανέωσε την ισχυρή του πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, έχει στιγματιστεί από νομοθεσία που ρυθμίζει σε ασυνήθιστο βαθμό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα αρκετά πεδία κοινωνικής ζωής και έχει προκαλέσει πλείστες αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες.

Το ίδιο είχε γίνει και με το σχέδιο για φόρο στο Διαδίκτυο, το οποίο η Κομισιόν είχε χαρακτηρίσει «πολύ κακή ιδέα στη βάση της».

in.gr   
ΠΡΕΖΑ TV
31-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: