Πέμπτη, Οκτωβρίου 30, 2014

ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ ΤΟ «ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ»

Το τουρκικό σκάφος, που διεξάγει σεισμικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, συνοδεύεται από υποβρύχιο του τουρκικού ναυτικού. Κασουλίδης: Επέκταση της τριμερούς συνεργασίας με άλλα γειτονικά κράτη

Πολύ κοντά στη Λεμεσό βρίσκεται το τουρκικό σκάφος «Μπαρμπαρός» που διεξάγει σεισμικές έρευνες ανοιχτά της Λεμεσού και εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).


Το τουρκικό σκάφος εντοπίστηκε να συνοδεύεται και από υποβρύχιο του τουρκικού ναυτικού. Η παρουσία του επιβεβαιώθηκε από σκάφη της διεθνούς ναυτικής δύναμης UNIFIL που περιπολεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα (Πέμπτη) το «Μπαρμπαρός» βρίσκεται στο τεμάχιο «9» της κυπριακής ΑΟΖ, κοντά στο γεωτρύπανο SAIPEM 10000 της κοινοπραξίας ENI/KOGAS. Δίπλα του πλέουν, εκτός από δύο σκάφη υποστήριξης, και δύο τουρκικά πολεμικά σκάφη: η φρεγάτα «Goksu», που το συνοδεύει, και η κορβέτα «Bartin», που παρακολουθεί την κυπριακή πλατφόρμα στην ερευνητική γεώτρηση «Ονασαγόρας» του τεμαχίου «9». Το τελευταίο τριήμερο κινείται σε παράλληλες ζώνες εντός των τεμαχίων «1», «2», «8» και «9», σαρώνοντας με τα σεισμογραφικά συστήματα τον βυθό. Πραγματοποιεί, δηλαδή, πλήρεις σεισμογραφικές αποτυπώσεις της γεωλογίας του βυθού.

Ο Κασουλίδης «βλέπει» επέκταση της τριμερούς

Ο Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι η τριμερής συνεργασία με την Ελλάδα και την Αίγυπτο για ενεργειακά και άλλα θέματα αποτελεί συμβολή στις προσπάθειες για εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Τόνισε, επίσης, ότι ο εντοπισμός υδρογονανθράκων προσφέρεται για διεύρυνση της συνεργασίας των χωρών της περιοχής με οφέλη για όλους και πρόσθεσε ότι «προσβλέπουμε ότι η τριμερής συνεργασία θα επεκταθεί με άλλα γειτονικά κράτη».

Διευκρινίζοντας ότι η τριμερής συνεργασία δεν αποτελεί απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι η τριμερής κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις και να σεβαστεί το δίκαιο της θάλασσας και τον διεθνή νόμο. Εκείνο που μας ενώνει, είπε, είναι η Μεσόγειος θάλασσα και αλίμονο αν επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας.

Ο κ. Κασουλίδης επέκρινε την Τουρκία ότι με τις προκλήσεις της αποδεικνύει ότι δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού. Αν πραγματικά η Άγκυρα επιθυμούσε λύση του Κυπριακού, σημείωσε, δεν θα προέβαινε στις αχρείαστες αυτές ενέργειες και να μας αναγκάσει να αποχωρήσουμε από τις διαπραγματεύσεις, αφού κανείς δεν μπορεί να διαπραγματεύεται υπό την απειλή της ισχύος και των εκβιασμών.

Τόνισε, επίσης, ότι οι υδρογονάνθρακες ανήκουν στο κράτος και θα καταμερισθούν σε όλες τις κοινότητες μετά τη λύση του Κυπριακού. Για τη ναυτική παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οφείλεται στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει. Η φρεγάδα, τόνισε, θα κάνει περιπολίες για την UNIFIL στις ακτές του Λιβάνου και το υποβρύχιο γιατί είναι η σειρά της Ελλάδας να περιπολεί στην ανατολική Μεσόγειο εκ μέρους του ΝΑΤΟ. Είπε επίσης ότι ο κυπριακός λαός χρειάζεται να νιώθει και την παρουσία της Ελλάδας.

 Λευκωσία -Ανταπόκριση: Άκης Φάντης
Εφημερίδα των Συντακτών

ΠΡΕΖΑ TV
30-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: