Πέμπτη, Οκτωβρίου 09, 2014

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΈΜΠΟΛΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΠΙΘΑΝΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενισχύσει τα μέτρα για την ανάσχεση της επιδημίας του ιού του Έμπολα, αλλά είναι εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει την επέκταση του ιού στο ευρωπαϊκό έδαφος, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Δεδομένου του επιπέδου των υγειονομικών και ιατρικών κανονισμών στην Ευρώπη, «η κατάσταση δεν μπορεί αν συγκριθεί με ό,τι συμβαίνει στην Αφρική· μία επιδημία Εμπολα στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά απίθανη» διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος για θέματα Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρεντερίκ Βενσάν.


«Όταν τα μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται, ο κίνδυνος ελέγχεται» σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι την ισπανική «παραφωνία», στην Ευρώπη δεν είχαν εμφανισθεί παρά οκτώ κρούσματα του ιού Εμπολα, όλα σε υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό που επαναπατρίσθηκε από την Αφρική.

Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, «αν και οι Ισπανοί δεν έχουν ακόμη εντοπίσει το σφάλμα που επέτρεψε την πρώτη μετάδοση του ιού από ασθενή που είχε επαναπατρισθεί από την Αφρική, υπάρχει εκεί ένα κενό που πρέπει να σημάνει συναγερμό».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ενισχύσει την εκστρατεία ενημέρωσης των ταξιδιωτών και του ιατρικού προσωπικού, με αντικείμενο τον ταχύτερο εντοπισμό της εισόδου ασθενούντων προσώπων στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αναθεώρησης των διαδικασιών εισαγωγής στα νοσοκομεία και των κριτηρίων που επιτρέπουν τον εντοπισμό των κρουσμάτων ιού.

«Διαθέτουμε κανόνες, υλικό, τεχνικές ντυσίματος και γδυσίματος, αλλά συμπεραίνουμε ότι αυτά δεν έχουν 100% αποτελεσματικότητα, διότι λίγες ασθένειες απαιτούν τέτοια προστατευτικά μέτρα για την αποφυγή της μετάδοσης και τα αντανακλαστικά δεν είναι δεδομένα», τονίζει ένας ειδικός.

Η υπόθεση του σκύλου της ισπανίδας νοσοκόμας φέρνει στο φως την ανυπαρξία πρόβλεψης για τα οικόσιτα ζώα. Εδώ και μήνες, η Ευρωπαϊκή Ενωση θέτει κανόνες, εφαρμόζει μέτρα, προσδιορίζοντας τα νοσοκομεία και το προσωπικό που πρέπει να κινητοποιηθούν. «Αλλά, από όσο γνωρίζω, κανείς δεν έθεσε το θέμα 'τι θα κάνουμε με τα οικόσιτα ζώα'», επισημαίνει ο ίδιος ειδικός.

«Η πλειοψηφία των μεγάλων χωρών διαθέτουν κανόνες και μέτρα, αλλά υπάρχουν αρκετά κενά ώστε να μην είναι δυνατόν να αποκλεισθούν εν σειρά σφάλματα» λέει ο καθηγητής Νέιθαν Κλάμεκ, ειδικός λοιμωξιολόγος στο εντεταλμένο νοσοκομείο των Βρυξελλών. Κυρίως στις χώρες που έχουν πληγεί από τη λιτότητα, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού και μέσων, προσθέτει ο καθηγητής απηχώντας και τις προειδοποιήσεις των ισπανικών συνδικάτων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Europolitique, που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ, η Πορτογαλία περιλαμβάνεται στις πλέον εξοπλισμένες χώρες, με 37 κλίνες, μονάδες καραντίνας και αεροπλάνα-ασθενοφόρα, μαζί με την Δανία (42 κλίνες), την Ιταλία και τη Γαλλία (21 και 20 κλίνες αντίστοιχα).

«Αν και είναι βέβαιο ότι ασθενείς (του Εμπολα) θα φθάσουν στην Ευρώπη, δεν θα υπάρξει επέκταση, διότι οι διαγνωστικές μας ικανότητες, οι δυνατότητες απομόνωσης και ιατρικής φροντίδας των ασθενών είναι αρκετά μεγάλες» για να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης, λέει ο καθηγητής Κλάμεκ.  in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
9-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: