Δευτέρα, Οκτωβρίου 20, 2014

«ΜΕΤΩΠΙΚΗ» ΚΑΜΕΡΟΝ-ΜΠΑΡΟΖΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

«Κόκκινο» χτυπά η αντιπαράθεση Βρετανίας-Κομισιόν για τη μετανάστευση εντός ΕΕ εν όψει της ανακοίνωσης των σχεδίων του Ντέιβιντ Κάμερον για την περιστολή της ελεύθερης μετακίνησης των εργαζομένων που τοποθετείται χρονικά πριν τα Χριστούγεννα. 

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο προειδοποιεί τον βρετανό πρωθυπουργό ότι διαπράττει ιστορικό λάθος για να εισπράξει την απάντηση Κάμερον ότι το «αφεντικό» του είναι οι βρετανοί ψηφοφόροι και όχι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών.


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα απορρίψουν κάθε προσπάθεια του Ντέιβιντ Κάμερον να αλλοιώσει θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, προειδοποίησε ο Ζοζέ Μπαρόζο τη Δευτέρα, τονίζοντας ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αποδεκτή η επιβολή ενός «αυθαίρετου πλαφόν» στον αριθμό εισδοχής Ευρωπαίων μεταναστών.

Πληροφορίες που ήλθαν στη δημοσιότητα από την εφημερίδα Sunday Times αναφέρουν πως ο Κάμερον σχεδιάζει να θέσει ανώτατο όριο στον αριθμό των ανειδίκευτων μεταναστών από τις χώρες της ΕΕ που μπορούν να εργάζονται στη Βρετανία -«πλαφόν» που στοχεύει κυρίως στον περιορισμό της μετανάστευσης από τα φτωχότερα κράτη-μέλη στην ανατολική Ευρώπη, τις 11 χώρες που εντάχθηκαν μετά το 2004.

Από το Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαιώθηκε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν πριν τα Χριστούγεννα, όμως η μόνη επίσημη πληροφόρηση είναι ότι αρκετές επιλογές βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και επί του παρόντος δεν υπάρχει τελική απόφαση.

Το γραφείο του Ντέιβιντ Κάμερον εξακολουθεί να αναζητά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να περιορίσει τη μετανάστευση των Ευρωπαίων εργαζομένων χωρίς να χρειαστεί να «ξαναγράψει» την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης, η οποία προφυλάσσει την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών.

Μιλώντας τη Δευτέρα από το Λονδίνο ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόθυμη να εξετάσει «εύλογες ανησυχίες» της Βρετανίας, όχι όμως εάν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης.

Λίγες ημέρες πριν παραδώσει επίσημα τα ηνία της Κομισιόν στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Μπαρόζο προειδοποίησε τον Κάμερον ότι διαπράττει «ιστορικό λάθος» με τη ρητορική του στο ζήτημα της μετανάστευσης και κινδυνεύει να αποξενώσει τη Βρετανία. Και επανέλαβε πως διακινεί μία «πρόταση του αέρα» καταδικασμένη σε απόρριψη.

Ο Μπαρόζο αναγνώρισε πως υπάρχουν «ευρέως ανησυχίες, στη Βρετανία και αλλού, για κατάχρηση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης», όμως τόνισε πως για την αλλαγή των κανόνων απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των χώρων.

«Θα ήταν ιστορικό λάθος εάν σε αυτά τα ζητήματα συνεχίσει η Βρετανία να αποξενώνεται από τους φυσικούς συμμάχους της στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ενώ ήσασταν εσείς ένας από τους θερμότερους υπερμάχους της ενσωμάτωσής τους» είπε στην ομιλία του στο Τσάταμ Χάουζ του Λονδίνου.

«Είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να δημιουργηθεί χώρος για διάλογο εάν ο τόνος και η ουσία των επιχειρημάτων που προβάλλεις αμφισβητούν την ίδια την αρχή που εξετάζεται και προσβάλλουν κράτη-μέλη» διεμήνυσε.

Σηκώνοντας το γάντι, ο Ντέιβιντ Κάμερον απαντά ότι «αφεντικό» του είναι ο βρετανικός λαός και όχι οι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες, και το «αφεντικό» του περιμένει το ζήτημα να «διευθετηθεί».

Υπό την πίεση του συντηρητικού πυρήνα των Τόρις και νοιώθωντας καυτή την ανάσα του Νάιτζελ Φάρατζ του ευρωφοβικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (Ukip), ο Κάμερον έχει ορίσει την περιστολή της μετανάστευσης σε ζήτημα-κλειδί στη συνολική ατζέντα θεμάτων που επιδιώκει να διαπραγματευτεί για την επανακαθορισμό της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ.

«Αυτό που χρειαζόμαστε στη Βρετανία είναι η επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα δημοψήφισμα στο οποίο ο βρετανικός λαός θα αποφασίσει εάν θα παραμείνει σε αυτόν τον μεταρρυθμισμένο οργανισμό ή εάν θα αποχωρήσει» αναφέρει.

«Αυτό θα επιδιώξω, αυτό θα καταφέρω και στην καρδιά αυτής της επαναδιαπραγμάτευσης βρίσκονται οι ανησυχίες των πολιτών για τη μετανάστευση. Είμαι ξεκάθαρος για το ποιος είναι το αφεντικό, σε ποιον λογοδοτώ και αυτός είναι ο βρετανικός λαός. Θέλουν το ζήτημα να λυθεί και δεν είναι παράλογοι γι' αυτό. Θα το λύσω» υπογράμμισε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο βρετανός πρωθυπουργός μιλά για «μία και τελευταία προσπάθεια» επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης της χώρας του με την ΕΕ πριν στήσει κάλπες για δημοψήφισμα παραμονής ή εξόδου έως το 2017 -εφόσον εξασφαλίσει την επανεκλογή του στις βουλευτικές εκλογές του 2015.

«Το κοινό αίσθημα στην Ευρώπη είναι ότι πρέπει να κρατήσουμε τη Βρετανία εντός, και αυτό είναι ειλικρινές ακόμη και από χώρες που εκ πρώτης όψεως δεν θα θεωρούνταν ενστικτωδώς φιλοβρετανικές. Υπάρχουν όμως κόκκινες γραμμές. Μιλούσα με κάποιους συναδέλφους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -την Άνγκελα Μέρκελ και άλλους- που είναι πολύ ευνοϊκοί στην ιδέα παραμονής των Βρετανών στην ΕΕ. Αλλά υπάρχουν σημεία που δεν θα αποδεχτούν» ξεκαθαρίζει από την πλευρά του ο Ζοζέ Μπαρόζο.

Ενδεικτική της πολεμικής που φουντώνει στη Βρετανία είναι η δήλωση-ράπισμα του αρχηγού των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ, ήσσονος εταίρου των Συντηρητικών στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει καμία επιρροή εάν οι Τόρις επιτρέψουν την έξοδο από την ΕΕ ωθούμενοι από «τυφλό πανικό» εξαιτίας της ανόδου του Ukip, δήλωσε ο Νικ Κλεγκ τονίζοντας ότι η Βρετανία «θα μείνει να πλέει αβοήθητη στη μέση του Ατλαντικού» και διερωτώμενος εάν ο αμερικανός πρόεδρος θα σήκωνε καν το τηλέφωνο για να μιλήσει στον βρετανό πρωθυπουργό εάν η χώρα χάσει την επιρροή της στις Βρυξέλλες.

Ευαγγελία Μπίφη   IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
20-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: