Τετάρτη, Νοεμβρίου 19, 2014

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΕΙΝΑΣ ΓΙΑ 1 ΣΤΟΥΣ 3 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ...

του Ανδρέα Πετρόπουλου
Σύνταξη πείνας μέχρι 500 ευρώ παίρνει 1 στους 3 συνταξιούχους, ενώ τα ασφαλιστικά Ταμεία απομυζούν τα τελευταία αποθεματικά τους προκειμένου να δώσουν συντάξεις μέχρι το τέλος του χρόνου.
Αυτή την πραγματικότητα επιχειρεί να κρύψει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης που δημοσιοποίησε χθες τα τελευταία στοιχεία του συστήματος καταγραφής συντάξεων και συνταξιούχων "ΗΛΙΟΣ" σύμφωνα με τα οποία το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος προ φόρων και κρατήσεων περίθαλψης ανέρχεται στα 950,05 ευρώ.

Μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία αποκαλύπτει την πραγματικότητα που καταγράφεται ζοφερή για τουλάχιστον το ένα τρίτο των απόμαχων. Συνολικά 818.052 σε σύνολο 2.652.172 ζουν με λιγότερα από 500 ευρώ, καθώς σε αυτή την κατηγορία ανήκουν 539.003 δικαιούχοι σύνταξης γήρατος, 156.296 που λαμβάνουν σύνταξη θανάτου και 122.753 με αναπηρική σύνταξη.
Ο υπουργός Εργασίας σε μια προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης δήλωσε πως "το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης πατά γερά στα πόδια του" προσθέτοντας πως στο νέο ασφαλιστικό χάρτη θα υπάρξουν νέες εξοικονομήσεις πόρων, με τις διοικητικές ενοποιήσεις της επόμενης χρονιάς και, κυριότερα, με την αναστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την εξομάλυνση της αγοράς εργασίας". Με τη διαφορά πως οι ενοποιήσεις (όλα τα επικουρικά και τα ταμεία εφάπαξ στο ΙΚΑ) στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. υπουργός κρύβουν μειώσεις συντάξεων.
Επίσης υποστήριξε πως τα Ταμεία βρίσκονται "εντός στόχων" όσον αφορά την εκταμίευση της κρατικής χρηματοδότησης, προσθέτοντας πως έχουν απορροφήσει το 93,08% της συνολικής κρατικής επιχορήγησης το 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου, έχοντας δεχθεί και πρόσθετη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον ειδικό «ασφαλιστικό κουμπαρά» ΑΚΑΓΕ.
Ωστόσο όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά το πρώτο 8μηνο του 2014 έχουν χρησιμοποιήσει και τα τελευταία αποθεματικά τα οποία έχουν μειωθεί κατά 1,4 δις ευρώ και από 1,6 δις σήμερα υπολογίζονται σε μόλις 216 εκατ. ευρώ!


http://www.newsbomb.gr/ 
ΠΡΕΖΑ TV
19-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: