Τετάρτη, Νοεμβρίου 26, 2014

ΗΛΕΙΑ: ΈΦΟΔΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΡΓΟΥ

Παρουσία αστυνομικών δυνάμεων βρέθηκε στο κτίριο που στεγάζονται οι Διοικητικές Υπηρεσίες του Δήμου Πύργου (Πολύκεντρο) η Εισαγγελέας Πύργου, το μεσημέρι.
Η παρουσία της δικαστικής λειτουργού σχετίζεται με την υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων του 2009 από το Δήμο Πύργου που έχει δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα και μετά τη συμπληρωματική κατάθεση του προφυλακισθέντα εργολάβου Θ. Καράμπελα που βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος, μετά την κατηγορία που του έχει απαγγελθεί για σύσταση και λειτουργία "εγκληματικής οργάνωσης". 


Τι είπε ο υπόδικος εργολάβος

Στη συμπληρωματική του κατάθεση ο υπόδικος εργολάβος περιγράφει με αναλυτικό τρόπο την επικοινωνία και τις συναντήσεις που είχε με την πολιτική ηγεσία του δήμου εκείνη την περίοδο καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες από την ημέρα που του ανατέθηκε η διαδικασία της μεταφοράς έως και την πληρωμή του για τις εργασίες που έκανε για λογαριασμό του δήμου. 

Σύμφωνα με το patrisnews.com, ο κ. Καράμπελας, στην αρχή της συμπληρωματικής του κατάθεσης αναφέρεται στην πρώτη συνάντηση που είχε στο γραφείο του δημάρχου, με τον ίδιο και τους αρμόδιους αντιδήμαρχους, με θέμα τη μεταφορά των σκουπιδιών που είχαν σωρευτεί εκείνη τη περίοδο στους δρόμους και τους κοινόχρηστους δρόμους του δήμου Πύργου χωρίς ωστόσο να κάνει την ελάχιστη νύξη για παράνομες συναλλαγές.

Στη συνέχεια κάνει αναφορά στις συναντήσεις που είχε όλο το επόμενο διάστημα με ανθρώπους του δήμου και καταλήγει στον τρόπο είσπραξής του ποσού των 850.000, βάσει της σύμβασης που είχε υπογράψει με τον δήμο Πύργου, ισχυριζόμενος ότι έγινε ως εξής: 

"Με τη βοήθεια του λογιστή που συνεννοούνταν με την Οικονομική Υπηρεσία έκοψα τα τιμολόγια όπως μου είπαν από τον Δήμο, αυτοί έφτιαξαν τις ανάλογες επιταγές και στις 28 Δεκεμβρίου πήγα στο Δήμο μετά από συνεννόηση, κι εν συνεχεία πήγαμε στη EUROBANK μαζί με τον ταμία του Δήμου. 


Εμείς οι δύο πήγαμε. Υπέγραψα τις επιταγές, έφερε η Τράπεζα τα χρήματα, τα έβαλε ο ταμίας σε δερμάτινη δική του τσάντα και τα μετέφερε ο ίδιος στο ταμείο του Δήμου. Τα έβαλε πάνω στο τραπέζι, εγώ πήρα τα δικά μου χρήματα,122.000 ευρώ». Επίσης υποστηρίζει ότι την ίδια μέρα, δόθηκαν και άλλα 205.000 ευρώ σε άλλο πρόσωπο (αναφέρει το ονομά του) με τον οποίο είχε συνάψει ο ίδιος ιδιωτικό συμφωνητικό για τη μεταφορά των σκουπιδιών. Σε άλλο σημείο της καταθεσής του αναφέρει ότι 55.000 ευρώ δόθηκαν σε τρίτο εργολάβο ο οποίος είχε συμμετοχή στη διαδικασία της μεταφοράς των σκουπιδιών. Επίσης αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος υπεργολάβος έλεγε ότι αυτός πληρωνόταν 45 ευρώ τον τόνο στα χαρτιά αλλά στην πραγματικότητα κράταγε 25 ευρώ και τα υπόλοιπα τα μετέφερε άλλος εργολάβος (αναφέρει και αυτού το όνομα) στον Δήμο".

Νέοι μάρτυρες

Στην πολυσέλιδη δικογραφία που αφορά τη συνεργασία του Θεόδωρου Καράμπελα με τους δήμους Πύργου, Καλαμάτας και Αρχαίας Ολυμπίας, εμπεριέχονται και τηλεφωνικές συνομιλίες του Καράμπελα με αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και με δικούς του συνεργάτες, οι οποίες έχουν καταγραφεί από τον "κοριό" της ΕΥΠ. 

Ήδη η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση καλεί ως νέους μάρτυρες πρόσωπα που αναφέρει στην απολογία του ο Καράμπελας, ότι είχαν σχέση με την υπόθεση. Επίσης στην ίδια δικογραφία έχει συμπεριληφθεί το πόρισμα του ΣΔΟΕ σύμφωνα με το οποίο η μεταφορά των σκουπιδιών στ ΧΥΤΑ Μεσολογγίου και σε ιδιωτικό χώρο στο Κορωπί ήταν εικονική.

Αγορά δεματοποιητή

Ένα άλλο θέμα που εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή οι δικαστικές αρχές είναι αυτό της προμήθειας του δεματοποιητή. Υπάρχουν καταγγελίες ότι η εταιρεία που προμήθευσε στον δήμο το συγκεκριμένο μηχάνημα, το αγόρασε στη Σουηδία σε πολύ μικρότερη τιμή, ενώ κάποιοι μιλούν και για αλλοίωση του αριθμού πλαισίου.

Ωστόσο από την πλευρά του δήμου Πύργου υποστηρίζεται ότι δεν υπάρχει κανένα "ψεγάδι" στο συγκεκριμένο θέμα καθώς η αγορά του δεματοποιητή έγινε κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, με όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούσαν ότι το προανακριτικό έργο έχει πολλή δουλειά ακόμη έως ότου να φτάσει σε ένα συγκεκριμένο πόρισμα. Δεν απέκλειαν μάλιστα και τον διαχωρισμό των διαφόρων υποθέσεων προκειμένου να τρέξει πιο γρήγορα η προανακριτική διαδικασία.

 patrisnews.gr

ΠΡΕΖΑ TV
26-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: