Κυριακή, Νοεμβρίου 23, 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΒΖ

Στο έλεος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται η επιβίωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και κατ’ επέκταση των εργαζομένων και των τευτλοπαραγωγών. Κινητοποίηση διαμαρτυρίας χθες (Παρασκευή) έξω από το πολυτελές ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλάς» της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των μετόχων.

Η ΕΒΖ κινείται ολοταχώς προς την πτώχευση, εάν ο έμμεσος ιδιοκτήτης της, δηλαδή η Τράπεζα Πειραιώς, δεν δώσει το «φιλί της ζωής», με μια δραστική αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων και η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν λάβει δραστικά μέτρα για τη στήριξη της τευτλοκαλλιέργειας.


Κι ενώ έξω από το ξενοδοχείο βρισκόταν σε εξέλιξη διαμαρτυρία των εργαζομένων από την Ορεστιάδα, τις Σέρρες και το Πλατύ Ημαθίας, μέσα επιβεβαιώνονταν οι φόβοι για οριστικό λουκέτο στα εργοστάσια των Σερρών και της Ορεστιάδας που εδώ και μήνες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η επιχείρηση παρουσιάζει 50 εκατ. ευρώ ζημιές για το 2013-2014.

Ενταση

Ας σημειωθεί ότι στην τακτική γενική συνέλευση, που έγινε σε κλίμα έντασης από τις διαμαρτυρίες τευτλοκαλλιεργητών και αγροτών, ούτε εκπρόσωπος του πιστωτή παραβρέθηκε, αλλά ούτε και τα περισσότερα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Οπως κατήγγειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου, που βρέθηκε επιτόπου μαζί με τις συναδέλφους της Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Αφροδίτη Σταμπουλή, οι κινήσεις που γίνονται είναι θέμα πολιτικών επιλογών και ανυπαρξίας βούλησης από πλευράς κυβέρνησης.

«Η καθυστέρηση της ανακοίνωσης της τιμολογιακής πολιτικής για τα τεύτλα οδηγεί πολλούς αγρότες να στρέφονται σε άλλου είδους καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να μειώνονται δραματικά τα στρέμματα που καλλιεργούνται για αυτό τον σκοπό», είπε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 2009 καλλιεργούνταν 220.000 στρέμματα με σκοπό την παραγωγή ζάχαρης, ενώ το 2013 μόλις 58.000...

Το αδιέξοδο διαφαίνεται και από τις τοποθετήσεις των ορκωτών λογιστών. Πέρυσι πρότειναν άμεση αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας για να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία της, ενώ φέτος ρητώς αναφέρονται στο άρθρο 47 του Ν. 2190/1920 περί ανώνυμων εταιρειών, στο οποίο όταν εμπίπτει μία εταιρεία, το Δ.Σ. «υποχρεούται να συγκαλέσει τη γενική συνέλευση, μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από τη λήξη της χρήσης, που θα αποφασίσει τη λύση της εταιρείας ή την υιοθέτηση άλλου μέτρου».  

Νίκος Φωτόπουλος
efsyn,gr

ΠΡΕΖΑ TV
23-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: