Τρίτη, Νοεμβρίου 18, 2014

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΧΗΜΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ «FORTHNET»

«Η εταιρεία "Forthnet" πριν λίγες μέρες "πανηγύριζε" διότι το περιοδικό "FOCUS" την κατέταξε στην 44η θέση μέσα στη λίστα με τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα. Στα κτίριά της όμως κυριαρχούν άθλιες συνθήκες εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι συχνά παρουσιάζονται κρούσματα λιποθυμιών εξαιτίας των συνθηκών εργασίας, όπως ελλιπή μέτρα υγείας και ασφάλειας κατά την εργασία, πίεση και εντατικοποίηση της δουλειάς καθώς οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες. Το ΕΚΑΒ τον τελευταίο χρόνο έχει κληθεί πολλές φορές στο κτίριο που στεγάζεται η εξυπηρέτηση πελατών της εταιρείας.


Αρκετοί εργαζόμενοι της εταιρείας το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουν ψυχοσωματικά και μυοσκελετικά προβλήματα, κρίσεις πανικού και ιλίγγους από την πίεση που δέχονται. Στις εγκαταστάσεις της "Forthnet" δεν υπάρχει επαρκής μέριμνα για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο, ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός (υπολογιστές, περιφερειακά υπολογιστών, καρέκλες, υποπόδια κ.ά.) δεν έχει περάσει από καμία αρμόδια επιτροπή για να εξεταστεί η καταλληλότητά του.

Ακόμα και το διάλειμμα δεν είναι δεδομένο ότι είναι το ίδιο με αυτό των υπόλοιπων εργαζόμενων, ανάλογα την εταιρεία που τους ενοικιάζει. Από τον Μάρτη η "Forthnet" προσλαμβάνει κυρίως ενοικιαζόμενους εργαζόμενους μέσω εταιρειών προσωρινής απασχόλησης. Συγκεκριμένα στην εν λόγω εταιρεία δουλεύουν εργαζόμενοι από την "ActionLine", την "TelephoneNet", την "ICAP" γεγονός που δείχνει τις σχέσεις εργασίας που κυριαρχούν μέσα στην επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι αυτοί δουλεύουν με λιγότερα δικαιώματα, με ελαστικές μορφές εργασίας (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, 5ωρη και 6ωρη εργασία, 22 ένσημα το μήνα, μεταβαλλόμενα ωράρια με συνεχείς υπερωρίες ανάλογα τη βούληση του εργοδότη).

Τελευταίο και προκλητικό κρούσμα είναι η απόλυση και η λήξη σύμβασης εργαζομένων επειδή απέργησαν για όλα τα παραπάνω. Δύο εργαζόμενοι που απολύθηκαν είναι ενοικιαζόμενοι από την εταιρεία "ActionLine". O εκπρόσωπος της "ActionLine" ανέφερε σε εργαζόμενο όταν τον απέλυσε ότι δεν λιποθύμησε κανένας από τη συγκεκριμένη επιχείρηση, άρα δε θα έπρεπε να ενδιαφερθεί για τους συναδέλφους του. O εκπρόσωπος της "Forthnet", σε επικοινωνία με το επιχειρησιακό σωματείο, είπε ότι η "Forthnet" δε φέρει καμία ευθύνη και πως οι εργαζόμενοι αυτοί απολύθηκαν από την "ActionLine".

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε:

Να εξασφαλιστούν και να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην επιχείρηση.

Να εξασφαλιστεί η μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα όλων των εργαζομένων με προσλήψεις από την "Forthnet" και όχι από τα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία.

Να σταματήσει η επίθεση και τρομοκρατία στους εργαζόμενους, να σταματήσει κάθε συνδικαλιστική δίωξη και να επιστρέψουν στην εργασία οι απολυμένοι εργαζόμενοι».   . 902 
ΠΡΕΖΑ TV
18-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: