Τετάρτη, Νοεμβρίου 26, 2014

ΜΙΖΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ TOTAL ΣΕ ΙΡΑΝΟΥΣ «ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ»

Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός της Total, μαζί με δυο Ιρανούς μεσάζοντες, βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες «διαφθοράς ξένων αξιωματούχων», ανακοίνωσε σήμερα (Τρίτη) η εισαγγελία στο Παρίσι. Η δίκη που δεν προβλέπεται να αρχίσει πριν το 2015, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τον Όμιλο, που ήδη δέχεται σοβαρές οικονομικές πιέσεις, λόγω της δραματικής πτώσης των τιμών του πετρελαίου και δεν έχει βρει ακόμα τη διοικητική του ισορροπία μετά τον αιφνίδιο θάνατο του διευθύνοντας συμβούλου του, τον περασμένο μήνα, σε αεροπορικό δυστύχημα στη Μόσχα. 


Πέρσι, έπειτα από κοινή έρευνα Γάλλων και Αμερικανών, η Total δέχθηκε να καταβάλει εξωδικαστικά 398 εκατομμύρια δολάρια για να μην απαγγελθούν κατηγορίες στις ΗΠΑ για δωροδοκίες, προκειμένου να διασφαλίσει η εταιρεία ιρανικά συμβόλαια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Total πλήρωσε περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια από το 1995 έως το 2004 σε μεσάζοντες, που επέλεξε Ιρανός αξιωματούχος, πρόεδρος κρατικής εταιρείας. Σε αντάλλαγμα, αυτός χρησιμοποίησε την επιρροή του για να βοηθήσει την Total να εξασφαλίσει επικερδείς συμφωνίες σε μεγάλα ενεργειακά έργα: το Sirri A και E και το South Pars, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως κοιτάσματα φυσικού αερίου. 

Η Total πέρασε αυτή τη δαπάνη ως «έξοδα επιχειρηματικής ανάπτυξης», όταν στην πραγματικότητα ήταν μίζες. Παρόμοιες κατηγορίες αντιμετωπίζει τώρα ο γαλλικός όμιλος και στην έδρα του. Πέρσι η Total ανακοίνωσε ότι ελπίζει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός να κλείσει το θέμα, αφού η εταιρεία «δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία». Η εισαγγελία στο Παρίσι είχε αρχίσει έρευνα για την υπόθεση από το 2006, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε ληφθεί απόφαση να παραπεμφθεί σε δίκη. Ολο αυτό το διάστημα, τόσο ο εκλιπών πρόεδρός της, όσο και τα στελέχη της Total διακήρυσσαν την αθωότητά τους.    http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
26-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: