Πέμπτη, Ιανουαρίου 29, 2015

ΗΠΑ: ΝΕΑ ΘΥΜΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΠΥΡΩΝ ΔΥΟ 17ΧΡΟΝΕΣ

Η κοινή γνώμη των ΗΠΑ παρακολουθεί συγκλονισμένη τις υποθέσεις της δολοφονίας δυο 17χρονων κοριτσιών, που βρήκαν το θάνατο από πυρά αστυνομικών, η μια την περασμένη Πέμπτη στο Τέξας και η άλλη την περασμένη Δευτέρα στο Ντένβερ. Τα δύο περιστατικά έρχονται να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο δολοφονιών πολιτών από αστυνομικά όργανα στις ΗΠΑ.

Κριστίνα Κόιγκναρντ: Νόμιζαν ότι οπλοφορούσε


Η… κακή αρχή έγινε την περασμένη Πέμπτη όταν η Κριστίνα Κόιγκναρντ πυροβολήθηκε θανάσιμα στο ισόγειο του αστυνομικού τμήματος στο Λόνγκβιου στο Τέξας, λίγα λεπτά αφότου έφτασε στο κτίριο, ζητώντας να μιλήσει στον αξιωματικό υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, οι κινήσεις της θεωρήθηκαν «επικίνδυνες» και επειδή τα αστυνομικά όργανα «φοβήθηκαν» ότι οπλοφορούσε, την πυροβόλησαν τέσσερις φορές, με αποτέλεσμα η νεαρή κοπέλα να ξεψυχήσει προτού καν μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Οι τρεις Τεξανοί αστυνομικοί που εμπλέκονται στη δολοφονία της τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, καθώς δεν προέκυψε από πουθενά ότι η 17χρονη επρόκειτο να τραβήξει «όπλο» εναντίον τους, όπως ισχυρίστηκαν κατόπιν. Ωστόσο, την υπόθεση καλύπτει με ένα πέπλο μυστηρίου η δήλωση της θείας της κοπέλας, Χέδερ Ρόμπερτσον.

Η Ρόμπερτσον τόνισε σε αμερικανικά ΜΜΕ πως η ανιψιά της αντιμετώπιζε χρόνια ψυχολογικά προβλήματα, καθώς υπέφερε από μακροχρόνια κατάθλιψη και διπολική συμπεριφορά, αφότου έχασε τη μητέρα της σε ηλικία τεσσάρων ετών. Επίσης, στο κοντινό παρελθόν είχε κάνει δυο απόπειρες αυτοκτονίας, τη μια απειλώντας να απαγχονιστεί και την άλλη πίνοντας καθαριστικό τουαλέτας.

Ο δήμαρχος της πόλης, Τζέι Ντιν, επεσήμανε πως οι αστυνομικοί τον διαβεβαίωσαν πως η Κριστίνα κρατούσε μαχαίρι, ενώ έκανε κάποιες απειλητικές κινήσεις εναντίον των αξιωματικών υπηρεσίας.

Την υπόθεση ερευνά κλιμάκιο των Τέξας Ρέιντζερς, το πολιτειακό όργανο ασφαλείας.

Η ομάδα χακερ των Anonymous «χάκαραν» την επίσημη ιστοσελίδα της πόλης του Λόνγκβιου, ενώ απείλησαν και με περαιτέρω αντίποινα. 



Η υπόθεση της μαθήτριας Τζέσικα Ερνάντες   

Το δεύτερο κρούσμα αστυνομικής βίας έγινε την περασμένη Δευτέρα σε βάρος της μαθήτριας Τζέσικα Ερνάντες, κατά τη διάρκεια έρευνας για ένα κλεμμένο ΙΧ αυτοκίνητο.

Η εισαγγελία της πόλης του Ντένβερ ανακοίνωσε  τη διενέργεια άμεσης έρευνας, προκειμένου να διαλευκανθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δύο αστυνομικοί πυροβόλησαν θανάσιμα την Ερνάντες, υπό την δικαιολογία ότι η ανήλικη οδηγός επιχείρησε να πέσει πάνω τους με το αυτοκίνητο.

Ωστόσο, τα τέσσερα άτομα που επέβαιναν μαζί με την κοπέλα στο ΙΧ, υποστήριξαν ότι το κορίτσι έπεσε με το όχημα πάνω στους αστυνομικούς αμέσως μετά τη ρίψη πολλαπλών πυρών, αφού η Ερνάντες έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Το κορίτσι σκοτώθηκε από τα πολλαπλά πυρά των δυο αστυνομικών, οι οποίοι τέθηκαν άμεσα σε διαθεσιμότητα.

Κατόπιν, η αστυνομία δήλωσε πως η 17χρονη επιχείρησε να «πατήσει το πόδι» (!) ενός από τους αστυνομικούς, εξαγριώνοντας τους συγγενείς και τους φίλους της κοπέλας.



Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσάβαλος

in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
28-1-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: