Πέμπτη, Ιανουαρίου 08, 2015

ΜΙΚΡΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ

Τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν έως το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου. 

«Τσουχτερά» τα πρόστιμα για όσους καταστηματάρχες δεν εναρμονιστούν με τις διατάξεις περί εκπτώσεων, καθώς αυτές προβλέπουν -μεταξύ άλλων- την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών ή των υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση.


Συγκεκριμένα, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών της επιχείρησης και όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, αυτό αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών.

Για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό, την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών, το οποίο ξεκινάει από τα 10.000 ευρώ.

Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές είναι αν η τιμή του προϊόντος συμβαδίζει με το αναφερόμενο ποσοστό έκπτωσής του σε σχέση με την προγενέστερη τιμή του. 

«Η πολιτική αβεβαιότητα επηρεάζει αρνητικά την αγορά»

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, εκτός από τις επερχόμενες χειμερινές εκπτώσεις, ανέφερε στο in.gr, πως η πορεία της εορταστικής αγοράς ήταν καθοδική, αφού στα αστικά κέντρα ο τζίρος κυμάνθηκε από 6-8% κάτω, ενώ στη περιφέρεια η πτώση άγγιξε το 10%. «Συνολικά έχουμε να κάνουμε με μία πτώση ύψους 500 εκατ. ευρώ, κάτι που βέβαια οφείλεται και στο ρευστό πολιτικό σκηνικό» τόνισε.

Σχετικά με την χειμερινή εκπτωτική περίοδο δήλωσε ότι «οι καταστηματάρχες δεν περιμένουν κάτι διαφορετικό από ό,τι έλαβε χώρα τις γιορτές. Η πολιτική αβεβαιότητα μόνο αρνητικά μπορεί να επηρεάσει την αγορά, αφού ο καταναλωτής προτιμά να κρατήσει τα λίγα χρήματα που έχει», ενώ πρόσθεσε πως «η αγορά εξαρτάται από δύο παράγοντες: κλίμα και χρήμα. Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει τίποτα από τα δύο».

Όσον αφορά την συχνότητα των φαινομένων παραβατικότητας από καταστηματάρχες, ο κ. Κορκίδης σημείωσε πως αυτά κυμαίνονται στο 0,5%, καθώς «λίγοι είναι πλέον οι κουτοπόνηροι, γιατί αντιλαμβάνονται πολύ καλά πως ο καταναλωτής πλέον υπολογίζει και την τελευταία δεκάρα, ενώ και τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά» είπε.

Κατέληξε λέγοντας πως «οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο αν η τελική τιμής με την έκπτωση, συμβαδίζει με το ποσοστό αυτής σε σχέση με την αρχική τιμή του προϊόντος».

Άγγελος Προβολισιάνος  .in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
8-1-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: