Δευτέρα, Ιανουαρίου 05, 2015

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ-ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΑ ΞΗΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τα καταλύματα που θα χρησιμοποιούσαν τουλάχιστον έξι μέλη των «Πυρήνων» αλλά και πιθανόν δύο ακόμη ποινικοί που φέρεται να συμμετείχαν στο αιματηρό σχέδιο απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού αναζητούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με βάση ευρήματα στην κατοικία του Ξηρού στην Ανάβυσσο.

Όπως αναφέρει το Βήμα, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν όχι μόνο για άρτια οργανωμένο σχέδιο «καταστροφικής» επίθεσης στις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά και ενός ακόμη πιο εντυπωσιακού σχεδίου διαφυγής με σειρά οχημάτων, πιθανόν μεταποιημένων όπως περιπολικά, ασθενοφόρα και άλλα. Στην Κατεχάκη μιλούν για «μια εντυπωσιακή επίδειξη ισχύος από τον Χριστόδουλο Ξηρό και τους «Πυρήνες» με μια μαζική νυκτερινή έφοδο στις φυλακές Κορυδαλλού που ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη ή την ερχόμενη ερχόμενη Κυριακή.


Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί φαίνεται να γνωρίζουν την ταυτότητα δύο νεαρών –ένος άνδρα και μίας γυναίκας- που συμμετείχαν στην υπόθαλψη του Χριστόδουλου Ξηρού και στην ενοικίαση του σπιτιού στην Ανάβυσσο.

Σύμφωνα με στελέχη, πρόκειται για άτομα που είχαν σχέση με τους «Πυρήνες», αλλά ποτέ δεν είχαν συλληφθεί για οποιοδήποτε αδίκημα. 

Παράλληλα ζητούμενο είναι τι θα προκύψει από το πόρισμα των βαλλιστικών εξετάσεων στα Καλάσνικοφ κι άλλα όπλα που βρέθηκαν στο καταφύγιο του Χριστόδουλου Ξηρού.

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τα στελέχη της ΕΛΑΣ είναι σε ποιο ακριβώς σημείο των φυλακών Κορυδαλλού θα γινόταν η επίθεση.

Την ώρα της επίθεσης υπολογιζόταν ότι όλοι οι κρατούμενοι θα βρίσκονταν στα κελιά τους στην Α' Πτέρυγα.
.................................................

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο Χριστόδουλος Ξηρός οδηγήθηκε στις 5:30 το απόγευμα της Κυριακής από τη ΓΑΔΑ στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, όπου οι εισαγγελείς απήγγειλαν βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για τον οπλισμό που βρέθηκε στο σπίτι-γιάφκα της Αναβύσσου.

Συγκεκριμένα, οι δύο εισαγγελείς απήγγειλαν ποινική δίωξη σε βάρος του για κατηγορίες που αφορούν συγκρότηση και διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης, άγνωστης προς το παρόν και με άγνωστα μέλη αλλά και για διακεκριμένη περίπτωση κατοχής όπλων.
Ειδικότερα η δίωξη που ασκήθηκε για την υπόθεση αφορά:

Τη διεύθυνση άγνωστης ως τώρα τρομοκρατικής οργάνωσης με άγνωστα μέλη η οποία οργάνωση επιδιώκει την τέλεση της κατασκευής, προμήθειας, κατοχής από κοινού εκρηκτικών υλών και βομβών με σκοπό την χρήση τους για την πρόκληση κινδύνου σε πράγματα και άνθρωπο
Την παράνομη κατοχή πολεμικών τουφεκίων πυρομαχικών και άλλα
Την παράνομη κατοχή διατριτικών και εκρηκτικών βλημάτων
Πλαστογραφία
Παραβίαση περιοριστικών όρων
Παράνομη οπλοφορία (όπλο που είχε πάνω του)
Ποινική δίωξη επίσης ασκήθηκε κατά τριών αγνώστων προσώπων που φέρονται να νοίκιασαν το σπίτι στην Ανάβυσσο, για το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία.

Ενώπιον των Εισαγγελέων ο Χριστόδουλος Ξηρός αρνήθηκε να αναφερθεί σε όσα του αποδίδονται σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του. Είπε ωστόσο, προαναγγέλλοντας στην ουσία την στάση που θα τηρήσει ενώπιον των ανακριτών: «Η χώρα μας τελεί υπό ξένη κατοχή της τρόικας και της Μέρκελ και θεωρώ υποχρέωση μου την αντίσταση. Όσοι μηχανισμοί στηρίζουν τις κατοχικές δυνάμεις καθώς και τους ντόπιους δοσίλογους, θεωρώ ότι δεν έχουν καμία δικαιοδοσία να μου ζητήσουν τον λόγο. Αντιθέτως, σαν μέρος του μηχανισμού, εσείς είστε αυτοί που πρέπει να απολογηθούν στον λαό και την ιστορία».

Ο Χρ.Ξηρός οδηγήθηκε εκ νέου στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής, από όπου θα μεταχθεί εκ νέου τη Δευτέρα στα δικαστήρια της Ευελπίδων προκειμένου να απολογηθεί. 

.......................

Ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε αντιληφθεί ότι παρακολουθούνταν και θα προσπαθούσε να διαφύγει, είπε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος του, Φραγκίσκος Ραγκούσης, αφού τον επισκέφτηκε στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής, όπου κρατείται από το Σάββατο.

Ο δικηγόρος είπε ακόμα ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός δεν ήθελε να συλληφθεί βράδυ, για να μην γίνει ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς, καθώς δεν είχε πρόθεση να χρησιμοποιήσει το όπλο του. 

Πρόσθεσε ότι ο Ξηρός του δήλωσε πως δεν είναι τζιχαντιστής και γι' αυτό τον λόγο δεν ήθελε να γίνει συμπλοκή με αστυνομικούς. Ακόμη, ότι δεν αποδέχεται καμία ενέργεια που τυχόν του αποδίδεται, για το διάστημα που ήταν φυγάς και ότι δεν πρόκειται να δώσει κάποια πληροφορία στο στάδιο της ανάκρισης ή της προανάκρισης, γιατί ο στόχος του ήταν να διαφεύγει της σύλληψης.
«Όλον αυτό τον καιρό, τον έζησε κάτω από έναν ασφυκτικό κλοιό της αστυνομίας, όπως είχε αντιληφθεί και ο ίδιος. Αυτό δεν του έδωσε τη δυνατότητα καμιάς συνεργασίας ή καμία δυνατότητα για οτιδήποτε. Παρέμεινε μόνος προσπαθώντας να κερδίσει την ελευθερία του, κάτω από έναν κλοιό που ένιωθε να στενεύει καθημερινά. Δηλώνει ότι ο ίδιος, με δικές του προσπάθειες προμηθεύτηκε όλον αυτόν τον εξοπλισμό για τον οποίο αναλαμβάνει και την ευθύνη» δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο Φραγκίσκος Ραγκούσης, ο οποίος διάβασε και δήλωση του Χριστόδουλου Ξηρού. 

Ολόκληρη η δήλωση του Ξηρού έχει ως εξής:

«Καμία συνεργασία με τους θεσμούς που υπηρετούν τις δυνάμεις κατοχής και την κυβέρνηση των δωσίλογων. Η επανάσταση θα συνεχιστεί παρά το πλήγμα που δέχτηκα γιατί είναι κοινωνική αναγκαιότητα.

»Κανένας σωτήρας και καμία ανάθεση. Καμία ελπίδα από κανέναν, ιδιαίτερα από το δίδυμο των δοσιλόγων Σαμαρά - Βενιζέλου, ούτε από τους επίδοξους συνεχιστές τους. Η μόνη διέξοδος ο δικός μας Αγώνας».

Από την Αστυνομία εκτιμάται ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός θα πραγματοποιούσε ισχυρό τρομοκρατικό χτύπημα.

Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, το απόγευμα της Κυριακής ο Ξηρός θα μεταφερθεί στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων.

................

Το ενδιαφέρον των ερευνών στρέφεται, σύμφωνα με το Βήμα, σε δύο σημεία: στα ευρήματα της «γιάφκας», που όπως φαίνεται χρησιμοποιούσε ο καταζητούμενος δραπέτης των φυλακών Κορυδαλλού, όσο και στα πρόσωπα, τρία τουλάχιστον, που είχαν υποστηρικτικό έργο για την κάλυψή του.

Από τα ευρήματα φαίνεται ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός προετοίμαζε νέο μεγάλο χτύπημα. Αυτή τη φορά, όπως έλεγαν οι αστυνομικοί, φαινόταν ότι θα προχωρούσε σε νέου τύπου επιθέσεις, όχι αποστολή δεμάτων-βομβών, όπως εκείνο που εντοπίστηκε στις 29 Απριλίου 2014 από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιτέας με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης. Φαίνεται ότι πλέον προετοίμαζε μεγάλο χτύπημα είτε με παγιδευμένο όχημα είτε με χρήση ρουκετοβόλου ενδεχομένως σε συνδυασμό με καλάσνικοφ.

Και αυτό συμπεραίνεται από τις πρώτες έρευνες στο σπίτι που χρησιμοποιούσε στην Ανάβυσσο καθώς βρέθηκαν ένας αντιαρματικός εκτοξευτήρας, τρεις αντιαρματικές ρουκέτες, οκτώ πολεμικά καλάσνικοφ, εκ των οποίων το ένα έχει ειδικό σκοπευτικό ελεύθερου σκοπευτή με λέιζερ, ένα δοχείο με ποσότητα εκρηκτικών, τρία πιστόλια και πυροκροτητές. Όσο για τα σακιά με την άμμο που ήταν στην αυλή, εκτιμάται από την ΕΛ.ΑΣ. ότι πιθανώς ήθελε να τα χρησιμοποιήσει στο παγιδευμένο όχημα και να σπρώξει το ωστικό κύμα από την έκρηξη προς τον συγκεκριμένο στόχο που είχε, μια τακτική που ακολουθούσε η 17Ν.

Ανάμεσα στα ευρήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σχεδιαγράμματα επίθεσης σε βάρος πολιτικού - οικονομικού στόχου. Επίσης, μέσα σε μεταλλικό βαρέλι λαδιού, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, βρέθηκαν 100 κιλά εκρηκτικής ύλης, αμμωνιοδυναμίτιδα ενδεχομένως με πρόσμειξη ANFO.

Όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, υπήρχαν έτοιμοι πυροκροτητές με καλωδιώσεις που θα τις τοποθετούσαν στο αυτοσχέδιο μεταλλικό στόμιο του βαρελιού είτε για την ωρολογιακή πυροδότηση είτε με τηλεχειρισμό ή κινητό τηλέφωνο.

* Για την πορεία των ερευνών, η ΕΛ.ΑΣ. θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 18:30 της Κυριακής.

Η νεαρή γυναίκα και άλλοι δύο

Oι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχουν στραφεί σε τουλάχιστον τρία άτομα που έχουν βοηθήσει τον συλληφθέντα στη μεγάλη φυγή του στις 9 Ιανουαρίου 2014 προσφέροντας καταλύματα εκτός Αθηνών, και εντοπίζονται μάλιστα σε Αίγιο, Λουτράκι και στην Ήπειρο.

Σύμφωνα με το Βήμα, η έρευνα των διωκτικών αρχών για τη συνολική δράση του 57χρονου πρώην μέλους της «17 Νοέμβρη» εστιάζεται σε μία νεαρή γυναίκα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, η οποία βρισκόταν διαρκώς στο πλευρό του συλληφθέντος και σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είχε αναπτύξει στη διάρκεια της εξαφάνισής του «προσωπικές σχέσεις» μαζί του.

Στο στόχαστρο είναι ακόμη δύο άτομα που είχαν άμεση επαφή με μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς -όλοι ζουν στην επαρχία- και είχαν αναλάβει την υπόθαλψη του Χρ.Ξηρού.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο συλληφθείς δεν είχε καμία σχέση με την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών που είχε πραγματοποιήσει επιθέσεις (στα γραφεία της ΝΔ και στην κατοικία του γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι) προ της φυγής του από τον Κορυδαλλό πριν από έναν χρόνο. 

Εκτιμούν ότι ο Ξηρός θα προχωρούσε σε νέες αναβαθμισμένες επιθέσεις –α λα «17 Νοέμβρη», με παγιδευμένα ΙΧ, με ρουκετοβόλα κτλ.– με νέο δίκτυο των Πυρήνων της Φωτιάς. 





in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
5-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: