Παρασκευή, Ιανουαρίου 30, 2015

ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΔΙΗΡΚΕΣΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ

Τον πρόεδρο του Eurogroup κατά την είσοδό του στο Μέγαρο Μαξίμου, υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ χθες, αν και έβρεχε, βγήκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να προϋπαντήσει τον Μάρτιν Σουλτς


Μισή ώρα διήρκεσε η συνάντηση του επικεφαλής του Γιούρoγκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Αλέξη Τσίπρα. Τον πρόεδρο του Eurogroup κατά την είσοδό του στο Μέγαρο Μαξίμου, υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ χθες, αν και έβρεχε, βγήκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να προϋπαντήσει τον Μάρτιν Σουλτς. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό τι συζητήθηκε μέσα από τις κλειστές πόρτες. 



Αυτή την ώρα ο κ. Ντάισελμπλουμ βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών για συνάντηση με τον κ. Βάρουφάκη.

Ο πρόεδρος του Eurogroup λίγες ώρες πριν έρθει Αθήνα προειδοποίησε ότι αν η κυβέρνηση κάνει πράξη τις προεκλογικές εξαγγελίες της, θα πέσει έξω ο προϋπολογισμός.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και προεδρεύων του Γιούρογκρουπ θα παραμείνει στη χώρα μας μόλις έξι ώρες.

Γνωρίζει όμως ότι στις διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ξεκινάει η «περιπέτεια» της νέας διαπραγμάτευσης που επιδιώκει να προκαλέσει η Αθήνα για το ελληνικό πρόγραμμα και την απομείωση του δημοσίου χρέους. Για το λόγο αυτόν ακριβώς θα συνοδεύεται και από τον «σκληρό» διαπραγματευτή των Βρυξελλών και πρόεδρο του Euroworking group Τόμας Βίζερ. 

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης να επιμένει ότι …«μονομαχίες» υπάρχουν μόνο στην φαντασία των δημοσιογράφων και ότι ο ίδιος συμφώνησε από τηλεφώνου την περασμένη Δευτέρα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, ότι δεν πρέπει να διαμορφωθεί σκηνικό ρήξης μεταξύ Ελλάδος και δανειστών, αλλά στην πραγματικότητα η μάχη έχει ήδη αρχίσει. 

Αντί μιας τυπικής γραπτής απάντησης στις χθεσινές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαντήσει «κατά πρόσωπο» σήμερα στον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, ζητώντας χαλάρωση  των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ανοίγοντας έτσι και το δρόμο για την κατάργηση του παλαιού Μνημονίου. Το επιχείρημά της είναι ότι  «αν πρέπει να πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% τα επόμενα χρόνια και 7% μετά το 2020 και να πηγαίνει όλο στο παλαιό χρέος, πώς θα γίνεται να χρηματοδοτήσουμε την Ανάπτυξη»;

"Όπλο" στα χέρια του νέου υπουργού Οικονομικών, θα είναι τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2014, όπου δείχνουν όχι μόνο μαύρη τρύπα στα φορολογικά έσοδα που έφθασε τα 1,4 δισ. ευρώ αλλά και την απόκλιση των 2,6 δισ. ευρώ από τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου που ψηφίστηκε την περασμένη Άνοιξη.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η απάντηση από τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης θα φαίνεται πως θα δοθεί σε δύο επίπεδα:

- Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου θα κρατήσει μόνο λίγα λεπτά. Δεν χρειάζεται περισσότερο χρόνο ο κύριος Ντάισελμπλουμ για να ακούσει τι θα του ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός και να του μεταφέρει στη συνέχεια το μήνυμα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για διαγραφή χρέους. Θα του υπενθυμίσει ότι η δίμηνη παράταση που έχει λάβει η Ελλάδα τελειώνει και, άρα, η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει σύντομα αν θα ζητήσει νέα τεχνική παράταση. 

- Στη συνέχεια η διαπραγμάτευση θα μεταφερθεί στο ΥΠΟΙΚ. Θα κρατήσει τουλάχιστον 2-3 ώρες και εκεί θα αναμετρηθούν τα οικονομικά και πολιτικά επιχειρήματα του κυρίου Βαρουφάκη και του κυρίου Βίζερ. Θα παρευρίσκονται ο κύριος Δραγασάκης και ο κύριος Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ήδη έστειλε από χθες το μήνυμα ότι αν η κυβέρνηση αρχίσει να δημιουργεί νέα κρατικά ελλείμματα, θα ακυρώσει στην πράξη και την διευθέτηση του ελληνικού χρέους που έχουν υποσχεθεί από το 2012 οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Η σκληρή διαπραγμάτευση για το χρέος και τη λιτότητα με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κορυφωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου και το Γιούρογκρουπ της 16ης του μηνός. 

Κωστής Πλάντζος  
ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
30-1-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: