Παρασκευή, Ιανουαρίου 30, 2015

BLOOMBERG VIEW: ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΨΗΦΙΣΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΙ «ΚΟΙΤΟΥΝ» ΔΕΞΙΑ

Στο ερώτημα γιατί η Ελλάδα επέλεξε μια αριστερή κυβέρνηση την στιγμή που οι δυσαρεστημένοι και οργισμένοι ψηφοφόροι αλλού στην Ευρώπη έχουν στραφεί στην άκρα δεξιά, προσπαθεί να απαντήσει σε δημοσίευμά του το Bloomberg View.



Όπως σχολιάζει, στη Βόρεια Ευρώπη τα κόμματα των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων είναι δεξιά και εναντίον της μετανάστευσης. Και η επιλογή της αριστεράς έναντι της δεξιάς είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι το πρώτο λιμάνι της Ευρώπης στο οποίο φθάνουν τόσοι πολλοί μετανάστες.

«Ένας συνδυασμός οικονομικών, πολιτικής και ιστορίας, μπορεί να ρίξει φως στις διαφορές. Η απλούστερη –και πιο εντυπωσιακή- απάντηση μπορεί να είναι αυτή: όσο χειρότερα πάει η οικονομία, τόσο το χειρότερο για την άκρα δεξιά και τόσο το καλύτερο για την άκρα αριστερά», αναφέρει το δημοσίευμα.

Πρώτα από όλα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις απαιτήσεις λιτότητας που προέρχονται από τα βόρεια μέλη της ΕΕ, ιδίως από τη Γερμανία. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες θωρούν τον bad guy ως εξωτερικό, όχι εσωτερικό, και τον νεοφιλελευθερισμό της Angela Merkel ως την άμεση πηγή πόνου.

Το δεύτερο σημείο είναι ότι τα οικονομικά προβλήματα στη Νότια Ευρώπη αφορούν το ότι οι ψηφοφόροι αναζητούν πραγματικά μια αξιόπιστη εναλλακτική οικονομική πολιτική. Η βορειοευρωπαία ακροδεξιά δεν έχει αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα και καμιά συμμετοχή σε κυβέρνηση (οι προκάτοχοι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μέρος μιας κυβέρνησης συνασπισμού στα τέλη της δεκαετίας του ’80.



ΠΡΕΖΑ TV
30-1-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: