Δεν χρειάζεται να είσαι υπουργός Εθνικής Άμυνας για να έχεις μερίδιο απ’ τη μοιρασιά. Αρκούν λίγοι βουλευτές όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Θανάσης Πλεύρπς, που ασκούν με ζήλο το καθήκον του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Και ποιο είναι το καλύτερο προκάλυμμα για μια τέτοια μπίζνα από τη «βιτρίνα» ενός κόμματος που αγωνίζεται για το καλό «του έθνους και της πατρίδας»; Η δικαστική έρευνα γύρω από τις συναλλαγές της off shore του προέδρου του ΛΑΟΣ Π Καρατζαφέρη με εταιρείες πώλησης οπλικών συστημάτων, έφερε (ξανά) στο προσκήνιο τους ρόλους που κατά καιρούς αναλαμβάνουν πολιτικά πρόσωπα, στα σκοτεινά, σκανδαλώδη, αλλά άκρως κερδοφόρα παζάρια των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης που ερευνά η δικαιοσύνη, η εταιρεία Kestrel (αντιπρόσωπος γαλλικών εταιρειών, όπως η MBDA και η Eurocopter, αλλά και της κατασκευάστριας εταιρείας των πυροσβεστικών αεροσκαφών CL-415 Canadair), που ανήκε στον Σταύρο Κομνόπουλο και τον Αλέξανδρο Τσάτσο, απέστειλε το Νοέμβριο του 2007 και τον Αύγουστο του 2008, μέσω της εταιρείας Premeum Properties, εμβάσματα ύψους 1.650.000 ευρώ στην υπεράκτια εταιρεία Catalina International Ltd, που ανήκε στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη και τον γιο του Ιωάννη Καρατζαφέρη. Εμβάσματα που, σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, αφορούν προμήθεια από την πώληση των γαλλικών ελικοπτέρων Super Puma, που προωθούσε η Kestrel.
Βέβαια, η χρονική περίοδος κατά την οποία «έσκασε» το σκάνδαλο Καρατζαφέρη, μόνο τυχαία δεν είναι. Στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα από πολιτικά και θεσμικά κέντρα προς πολιτικούς που έχουν τη «φωλιά τους λερωμένη» και επιλέγουν στην παρούσα συγκυρία να παίξουν προσωπικά παιχνίδια. Η ατμόσφαιρα «μυρίζει» εκλογές και, στη μάχη αυτή, αναμένεται να πέσουν κορμιά.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την υπόθεση Καρατζαφέρη έφερε στην επιφάνεια η βουλευτής των ΑΝΕΛΛ Μ.
Χρυσοβελώνη, η οποία στην Επιτροπή της Βουλής ασχολείται με τα εξοπλιστικά προγράμματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα στοιχεία της υπόθεσης έφτασαν στη βουλευτή από την Άννα Ζωηρού, πρώην στενή συνεργάτιδα του Γ. Καρατζαφέρη, η οποία, ύστερα από πρόταση του ΛΑΟΣ, είχε τοποθετηθεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.
Η βουλευτής των ΑΝΕΛΛ, ωστόσο, δεν έφερε σε πέρας την αποστολή της κινούμενη αποκλειστικά με γνώμονα την προάσπιση της διαφάνειας. Η «βόμβα» Καρατζαφέρη και κυρίως οι παρένεργειές της έχουν πολλαπλά οφέλη σε αυτήν τη συγκυρία. Για τους ΑΝΕΛΛ, το ΛΑΟΣ αποτελούσε πολιτικό αντίπαλο, αφού ψαρεύουν στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων. Για τη ΝΔ, φεύγει από τη μέση ένα ανάχωμα από το χώρο της Δεξιάς που, στην παρούσα φάση, έμπαινε εμπόδιο στον επαναπατρισμό ψήφων που επιδιώκει ο Αντώνης Σαμαράς. Πολιτικά στελέχη σημειώνουν με νόημα ότι η Χρυσοβελώνη είχε πρόσφατα δεχθεί έλεγχο από το ΣΔΟΕ. Είπαμε: μπροστά στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, για τους κυβερνώντες τα πάντα επιτρέπονται. Βουλευτές που έφεραν σε πέρας δύσκολες αποστολές, είναι σίγουρο ότι θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης. Εξάλλου μέχρι τις κάλπες θα υπάρξει, ως φαίνεται, περίοδος μετεγγραφών και μετακινήσεων στελεχών.
Οι αποκαλύψεις για την συγκεκριμένη υπόθεση, όμως, δημιουργούν και μια σειρά από σοβαρά ερωτηματικά που αφορούν το ρόλο του ΛΑΟΣ και των στελεχών του. Πώς συνδέεται η πολιτική και κοινοβουλευτική δράση του ΛΑΟΣ με την ύπαρξη μιας off shore που φαίνεται να παίρνει εμβάσματα από εταιρείες όπλων;
Πώς σχετίζονται οι δεκάδες ερωτήσεις σχετικά με εφοπλιστικά προγράμματα που είχαν καταθέσει στη Βουλή οι πρώην βουλευτές του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης, Θάνος Πλεύρης και Ιωάννης Κοραντής;
Το ενδιαφέρον για τα υποβρύχια που… γέρνουν
«Όταν ο κ. Καρατζαφέρης με επισκέφθηκε στο Πεντάγωνο ως αρχηγός κόμματος, μου είπε να παραλάβω τα υποβρύχια και του είπα ότι αυτό δεν γίνεται. Και έβαλε και τους βουλευτές του να μου κάνουν ερωτήσεις». Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Αμυνας, στην ομιλία του για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Άκη Τσοχατζόπουλο στις 28 Απριλίου 2011 στη Βουλή. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης αναφερόταν στην υπόθεση με τα αμαρτωλά γερμανικά υποβρύχια Τ-214, αυτά που έγερναν, τα οποία είχε παραγγείλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μέχρι εκείνη την περίοδο η ΝΑ δεν τα παραλάμβανε. Ωστόσο, παρότι τότε ο Μεϊμαράκης εγκαλούσε τους βουλευτές του ΛΑΟΣ, σήμερα συγκυβερνά μαζί τους…
Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι αρχικά οι Α. Γεωργιάδης και Θ. Πλεύρης, στις 16/10/2008, είχαν καταθέσει στη Βουλή την ερώτηση 8272 στην οποία χαρακτήριζαν «προβληματικό το υποβρύχιο με τεχνικά προβλήματα που γέρνει προς τη μια πλευρά». Ωστόσο πέντε μέρες αργότερα (!) στις 21/10/2008 κατέθεσαν άλλη ερώτηση, με την οποία ρωτούσαν πότε θα «ολοκληρωθεί η παραλαβή του υποβρυχίου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας», αφού -όπως υποστήριζαν- με τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στις 27 Σεπτεμβρίου «επιβεβαιώθηκε η άριστη λειτουργία του»! Τι μεσολάβησε μέσα σε πέντε μέρες για να τους κάνει να αλλάξουν γνώμη; Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, στις 27 Νοεμβρίου 2009, κατέθεσαν ανάλογη ερώτηση για την παραλαβή των υποβρυχίων προς τον νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο Βενιζέλος τελικά άνοιξε το δρόμο για την παραλαβή των υποβρυχίων με νόμο, που ζημίωσε πολλά εκατομμύρια το ελληνικό δημόσιο, και στις 19/10/2010, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Γ. Καρατζαφέρη, δήλωνε: «Η στάση του ΛΑΟΣ είναι ιδιαίτερα υπεύθυνη στα θέματα της εθνικής άμυνας και των εξοπλιστικών προγραμμάτων με στόχο πάντα την προάσπιση της διαφάνειας και του δημοσίου συμφέροντος»!
Οι επίμαχες συμβάσεις
Οι βουλευτές Γεωργιάδης και Πλεύρης, μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση με την off shore του πρώην αρχηγού τους και τα εμβάσματα που λάμβανε από την εταιρεία γαλλικών συμφερόντων, εξέφρασαν την έκπληξή τους. Αυτά σήμερα. Γιατί το 2010 με συνεχείς κοινοβουλευτικές ερωτήσεις έδειχναν ιδιαίτερο ζήλο για τα… γαλλικής προέλευσης οπλικά συστήματα.
Στις 14/9/2010 οι Γεωργιάδης και Πλεύρης, με την υπ αριθμόν 2779 ερώτησή τους, εξέφραζαν τις ενστάσεις τους γιατί τα δύο ελικόπτερα Super Puma αποκτήθηκαν με διακρατική συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας-Γαλλίας. Υποστήριξαν ότι στην συμφωνία δεν υπήρχαν αντισταθμιστικά ωφελήματα και ζήτησαν την αναθεώρηση ή την επαναδιαπραγμάτευσή της. Να σημειώσουμε ότι στις διακρατικές συμφωνίες, δεν υπάρχουν μεσάζοντες. Στην προκειμένη περίπτωση, αν εμπλεκόταν μεσάζοντος, αυτή θα ήταν η εταιρεία Kestrel, συμφερόντων Αλ. Τσάτσου και Στ. Κομνόπουλου, που εκπροσωπούσε τότε τα συμφέροντα των γαλλικών ελικοπτέρων στην Ελλάδα και σύμφωνα με την έρευνα της δικαιοσύνης το διάστημα 2007-2008, μέσω δικής τους off shore, είχαν καταθέσει εμβάσματα 1,65 εκατ. ευρώ στην off shore του Γ. Καρατζαφέρη…
Άλλη μια ερώτηση με «ειδικό βάρος» του δίδυμου Γεωργιάδη-Πλεύρη έγινε στις 23/7/2010 (αρ. 297). Με αυτήν ζητούσαν την επίσπευση της υπογραφής συμφωνίας «τεχνητής υποστήριξης FOS (Follow On Support)» που αφορούσε την αναβάθμιση των γαλλικών μαχητικών Mirage 2000/2000-5 που διέθετε η ελληνική αεροπορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη συγκεκριμένη συμφωνία θα επωφελούνταν αντιπρόσωποι γαλλικών εταιρειών στην Ελλάδα, ανάμεσα τους και η Kestrel.
Το φλερτ με τις γαλλικές εταιρείες…
Οι παρτίδες που είχε ανοίξει ο Καρατζαφέρης με τις γαλλικές εταιρείες φαίνεται ότι αποτέλεσαν «πυξίδα» για την κοινοβουλευτική δράση των βουλευτών του. Στις 23/4/2009 με την ερώτηση με αριθμό 18148, οι βουλευτές Γεωργιάδης και Πλεύρης ζητούσαν να πληροφορηθούν αν θα υπάρξει ανταλλαγή των μαχητικών Mirage με τα επίσης γαλλικά αεροσκάφη Rafale, καθώς και αν θα υπάρξει νέα παραγγελία αεροπλάνων Rafale από την ελληνική κυβέρνηση. Η ερώτηση έγινε σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Καραμανλή συζητούσε την προμήθεια νέων μαχητικών, με υποψήφια τα γαλλικά Rafale και τα αμερικανικά F-16. Στις 4/5/2009, με την ερώτηση υπ’ αριθμόν 18705, και πάλι οι ίδιοι ασκούν κριτική στην κυβέρνηση γιατί προχώρησε στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με τη γαλλική κυβέρνηση για την προμήθεια των γαλλικών φρεγατών τύπου FREMM.
Στις 23/7/2010 με την υπ’ αριθμόν 299 ερώτησή τους αναφέρονται στον παροπλισμό των αμερικανικών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3, ασκούν κριτική γιατί δεν προχωρά ο διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί για την προμήθεια τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και ειδικότερα σημείωναν: «Ποια είναι η πλέον συμφέρουσα, οικονομικά και επιχειρησιακά λύση;». Εκείνη την περίοδο, οι Γάλλοι μαζί με τις φρεγάτες FREMM επιδίωκαν να πουλήσουν στο ίδιο πακέτο και τα γαλλικής κατασκευής αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας Breguet Atlantique.
Νωρίτερα, στις 22 Απριλίου 2008, συναντάμε και πάλι τους δύο βουλευτές (ερώτηση με αρ. 17927) να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να προκρίνει την αγορά αεροσκαφών έρευνας και διάσωσης SAR και όχι την προμήθεια ελικοπτέρων. Σημειώνεται ότι τα αεροσκάφη θα αγοράζονταν με διακρατικές συμφωνίες, σε αντίθεση με τα ελικόπτερα, που η κυβέρνηση θα τα προμηθευόταν από τη γαλλική Eurocopter, τα συμφέροντα της οποίας, όπως προείπαμε, εκπροσωπούσε η Kestrel των… εμβασμάτων.
Κοινοβουλευτικός έλεγχος με πολλαπλές στοχεύσεις
Όση συμπάθεια έδειχναν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ για τα γαλλικά οπλικά συστήματα, άλλο τόσο ήταν επικριτικοί απέναντι σε αμερικανικά και γερμανικά. Μάλλον, για να είμαστε ακριβείς, απέναντι στον γνωστό επιχειρηματία Θ. Λιακουνάκο, ο οποίος ήταν ο βασικός εκπρόσωπος για τα αμερικάνικα αεροπλάνα F-16 και τα γερμανικά άρματα Leopard στην Ελλάδα.
Κεντρικό ρόλο εδώ ανέλαβε ο ίδιος ο Γ. Καρατζαφέρης. Στις 21/07/2010, στην ερώτησή του (αρ. 8) σημειώνει: «Οι προμήθειες τόσο του πολεμικού αεροσκάφους τόπου F-16, όσο και του άρματος μάχης τύπου Leopard “πάσχουν” σοβαρά». Γ ία να γίνει πιο πειστικός επικαλείται τον «έγκριτο δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου» (από την εφημερίδα του οποίου πρόσφατα αποκαλύφθηκε η υπόθεση με την off shore), που με άλλη αφορμή είχε αναφέρει ότι τα F-16 «μπάζουν νερά». Και καταλήγει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ: «Γιατί συνεχίσαμε να παραγγέλνουμε-παραλαμβάνουμε τους συγκεκριμένους τύπους όπλων από τη στιγμή που έγινε γρήγορα αντιληπτό ότι εμφανίζουν τεχνικά προβλήματα;». Ωστόσο, είναι προσεκτικός στις διαπιστώσεις του και δεν ζητά να ακυρωθούν οι συμφωνίες.
Βολές εναντίον των F-16 είχε εξαπολύσει στις 31 Οκτωβρίου 2007 και ο Λ. Γεωργιάδης. Με την υπ’ αριθμόν 1339 ερώτησή του, ζητούσε να καταγγελθεί η σύμβαση για την προμήθεια συστημάτων αυτοπροστασίας για τα F-16.
Οι εταιρείες που εκπροσωπούσε ο αμφιλεγόμενος στη Rheinmetall επιχειρηματίας Θ. Λιακουνάκος βρέθηκαν στο στόχαστρο των βουλευτών του ΛΑΟΣ και για τα άρματα Leopard και τα βλήματα των συγκεκριμένων τεθωρακισμένων. Στις 30/12/2009 ο Λ. Γεωργιάδης, με την υπ’ αριθμόν 3502 ερώτηση, ασκούσε κριτική γιατί δόθηκαν τα πυρομαχικά των Leopard με απευθείας ανάθεση. Αρκετούς μήνες μετά, στις 13/10/2010, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Ιωάννης Κοραντής έθετε θέμα «υψηλού κόστους» των πυρομαχικών αρμάτων Leopard.
Ωστόσο τα στελέχη του ΛΑΟΣ και ο πρόεδρος του, στην πορεία, τάχτηκαν υπέρ της προμήθειας των βλημάτων, ενώ αναγνώρισαν και το «αξιόμαχο» των γερμανικών αρμάτων! Τρικυμία εν κρανίω ή υπήρξαν εχέγγυο που τους έκαναν να αλλάξουν απόψεις; Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην «πιάτσα» των όπλων σημειώνουν ότι οι προμήθειες, οι μίζες και οι πληρωμές των εταιρειών, είτε προς μεσάζοντες, είτε προς πολιτικά πρόσωπα, δεν αφορούν πάντα το κλείσιμο συμφωνιών. «Άλλοτε πληρώνουν τα πρόσωπα για να προωθήσουν ένα οπλικό σύστημα και να πιέσουν τη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων και άλλοτε για να αποτρέψουν την παρέμβασή τους, η οποία μπορεί να χαλάσει μια συμφωνία»… Ο νοών νοείτω.
Όταν… ανακάλυψαν τη ρωσική αγορά
Στις 19/12/2007 ο Θ. Πλεύρης, σε ερώτηση του με αριθμό 31180, υμνούσε την ελληνική κυβέρνηση που έσπασε το «δυτικό μονοπώλιο στην αγορά των όπλων και προχώρησε στην αγορά αρμάτων από τη Ρωσία» και ρωτούσε αν «θα συνεχίσετε την αγορά αρμάτων». Ήταν η εποχή που ο Γ. Καρατζαφέρης θαύμαζε την πολιτική Πούτιν και ζητούσε στενότερη συνεργασία με τον ρωσικό παράγοντα. Σε αυτό το πνεύμα ο I. Κοραντής στις 13/12/10, σε ερώτηση του εξέφραζε την… ανησυχία του για την απόφαση της κυβέρνησης «να διαλύσει την Επιτροπή διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα προμήθειας 450 ρωσικών αρμάτων TOMA ΒΜΡ».
Γίνεται αντιληπτό ότι οι βουλευτές του ΑΑΟΣ και ο πρόεδρος τους κατέθεσαν πλήθος ερωτήσεων που αφορούσαν πολύ συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο του εμπορίου όπλων. Μετά τις αποκαλύψεις, οι Πλεύρης και Γεωργιάδης δηλώνουν άγνοια. «Ποτέ δεν μας είπε ότι είχε offshore, ποτέ δεν διανοήθηκα να τον ρωτήσω κάτι τέτοιο» δήλωσε προκλητικά ο Άδ. Γεωργιάδης.
Προκειμένου μάλιστα να δικαιολογήσουν τη στάση τους, οι πρώην βουλευτές του ΑΑΟΣ ισχυρίζονται ότι πραγματοποιούσαν ερωτήσεις με γνώμονα το «αξιόμαχο» του στρατεύματος και τα συμφέροντα της πατρίδας. Ωστόσο τις ίδιες πατριδοκάπηλες κορώνες ξεστόμιζε και ο πρώην αρχηγός τους. Με το αζημίωτο, βέβαια…
Του Λεύτερη Χαραλαμπόπουλου και του Παναγιώτη θεοδωρόπουλου – «Unfollow»
http://unfollow.com.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
24-1-2015
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης που ερευνά η δικαιοσύνη, η εταιρεία Kestrel (αντιπρόσωπος γαλλικών εταιρειών, όπως η MBDA και η Eurocopter, αλλά και της κατασκευάστριας εταιρείας των πυροσβεστικών αεροσκαφών CL-415 Canadair), που ανήκε στον Σταύρο Κομνόπουλο και τον Αλέξανδρο Τσάτσο, απέστειλε το Νοέμβριο του 2007 και τον Αύγουστο του 2008, μέσω της εταιρείας Premeum Properties, εμβάσματα ύψους 1.650.000 ευρώ στην υπεράκτια εταιρεία Catalina International Ltd, που ανήκε στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη και τον γιο του Ιωάννη Καρατζαφέρη. Εμβάσματα που, σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, αφορούν προμήθεια από την πώληση των γαλλικών ελικοπτέρων Super Puma, που προωθούσε η Kestrel.
Βέβαια, η χρονική περίοδος κατά την οποία «έσκασε» το σκάνδαλο Καρατζαφέρη, μόνο τυχαία δεν είναι. Στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα από πολιτικά και θεσμικά κέντρα προς πολιτικούς που έχουν τη «φωλιά τους λερωμένη» και επιλέγουν στην παρούσα συγκυρία να παίξουν προσωπικά παιχνίδια. Η ατμόσφαιρα «μυρίζει» εκλογές και, στη μάχη αυτή, αναμένεται να πέσουν κορμιά.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την υπόθεση Καρατζαφέρη έφερε στην επιφάνεια η βουλευτής των ΑΝΕΛΛ Μ.
Χρυσοβελώνη, η οποία στην Επιτροπή της Βουλής ασχολείται με τα εξοπλιστικά προγράμματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα στοιχεία της υπόθεσης έφτασαν στη βουλευτή από την Άννα Ζωηρού, πρώην στενή συνεργάτιδα του Γ. Καρατζαφέρη, η οποία, ύστερα από πρόταση του ΛΑΟΣ, είχε τοποθετηθεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.
Η βουλευτής των ΑΝΕΛΛ, ωστόσο, δεν έφερε σε πέρας την αποστολή της κινούμενη αποκλειστικά με γνώμονα την προάσπιση της διαφάνειας. Η «βόμβα» Καρατζαφέρη και κυρίως οι παρένεργειές της έχουν πολλαπλά οφέλη σε αυτήν τη συγκυρία. Για τους ΑΝΕΛΛ, το ΛΑΟΣ αποτελούσε πολιτικό αντίπαλο, αφού ψαρεύουν στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων. Για τη ΝΔ, φεύγει από τη μέση ένα ανάχωμα από το χώρο της Δεξιάς που, στην παρούσα φάση, έμπαινε εμπόδιο στον επαναπατρισμό ψήφων που επιδιώκει ο Αντώνης Σαμαράς. Πολιτικά στελέχη σημειώνουν με νόημα ότι η Χρυσοβελώνη είχε πρόσφατα δεχθεί έλεγχο από το ΣΔΟΕ. Είπαμε: μπροστά στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, για τους κυβερνώντες τα πάντα επιτρέπονται. Βουλευτές που έφεραν σε πέρας δύσκολες αποστολές, είναι σίγουρο ότι θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης. Εξάλλου μέχρι τις κάλπες θα υπάρξει, ως φαίνεται, περίοδος μετεγγραφών και μετακινήσεων στελεχών.
Οι αποκαλύψεις για την συγκεκριμένη υπόθεση, όμως, δημιουργούν και μια σειρά από σοβαρά ερωτηματικά που αφορούν το ρόλο του ΛΑΟΣ και των στελεχών του. Πώς συνδέεται η πολιτική και κοινοβουλευτική δράση του ΛΑΟΣ με την ύπαρξη μιας off shore που φαίνεται να παίρνει εμβάσματα από εταιρείες όπλων;
Πώς σχετίζονται οι δεκάδες ερωτήσεις σχετικά με εφοπλιστικά προγράμματα που είχαν καταθέσει στη Βουλή οι πρώην βουλευτές του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης, Θάνος Πλεύρης και Ιωάννης Κοραντής;
Το ενδιαφέρον για τα υποβρύχια που… γέρνουν
«Όταν ο κ. Καρατζαφέρης με επισκέφθηκε στο Πεντάγωνο ως αρχηγός κόμματος, μου είπε να παραλάβω τα υποβρύχια και του είπα ότι αυτό δεν γίνεται. Και έβαλε και τους βουλευτές του να μου κάνουν ερωτήσεις». Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Αμυνας, στην ομιλία του για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Άκη Τσοχατζόπουλο στις 28 Απριλίου 2011 στη Βουλή. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης αναφερόταν στην υπόθεση με τα αμαρτωλά γερμανικά υποβρύχια Τ-214, αυτά που έγερναν, τα οποία είχε παραγγείλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μέχρι εκείνη την περίοδο η ΝΑ δεν τα παραλάμβανε. Ωστόσο, παρότι τότε ο Μεϊμαράκης εγκαλούσε τους βουλευτές του ΛΑΟΣ, σήμερα συγκυβερνά μαζί τους…
Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι αρχικά οι Α. Γεωργιάδης και Θ. Πλεύρης, στις 16/10/2008, είχαν καταθέσει στη Βουλή την ερώτηση 8272 στην οποία χαρακτήριζαν «προβληματικό το υποβρύχιο με τεχνικά προβλήματα που γέρνει προς τη μια πλευρά». Ωστόσο πέντε μέρες αργότερα (!) στις 21/10/2008 κατέθεσαν άλλη ερώτηση, με την οποία ρωτούσαν πότε θα «ολοκληρωθεί η παραλαβή του υποβρυχίου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας», αφού -όπως υποστήριζαν- με τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στις 27 Σεπτεμβρίου «επιβεβαιώθηκε η άριστη λειτουργία του»! Τι μεσολάβησε μέσα σε πέντε μέρες για να τους κάνει να αλλάξουν γνώμη; Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, στις 27 Νοεμβρίου 2009, κατέθεσαν ανάλογη ερώτηση για την παραλαβή των υποβρυχίων προς τον νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο Βενιζέλος τελικά άνοιξε το δρόμο για την παραλαβή των υποβρυχίων με νόμο, που ζημίωσε πολλά εκατομμύρια το ελληνικό δημόσιο, και στις 19/10/2010, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Γ. Καρατζαφέρη, δήλωνε: «Η στάση του ΛΑΟΣ είναι ιδιαίτερα υπεύθυνη στα θέματα της εθνικής άμυνας και των εξοπλιστικών προγραμμάτων με στόχο πάντα την προάσπιση της διαφάνειας και του δημοσίου συμφέροντος»!
Οι επίμαχες συμβάσεις
Οι βουλευτές Γεωργιάδης και Πλεύρης, μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση με την off shore του πρώην αρχηγού τους και τα εμβάσματα που λάμβανε από την εταιρεία γαλλικών συμφερόντων, εξέφρασαν την έκπληξή τους. Αυτά σήμερα. Γιατί το 2010 με συνεχείς κοινοβουλευτικές ερωτήσεις έδειχναν ιδιαίτερο ζήλο για τα… γαλλικής προέλευσης οπλικά συστήματα.
Στις 14/9/2010 οι Γεωργιάδης και Πλεύρης, με την υπ αριθμόν 2779 ερώτησή τους, εξέφραζαν τις ενστάσεις τους γιατί τα δύο ελικόπτερα Super Puma αποκτήθηκαν με διακρατική συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας-Γαλλίας. Υποστήριξαν ότι στην συμφωνία δεν υπήρχαν αντισταθμιστικά ωφελήματα και ζήτησαν την αναθεώρηση ή την επαναδιαπραγμάτευσή της. Να σημειώσουμε ότι στις διακρατικές συμφωνίες, δεν υπάρχουν μεσάζοντες. Στην προκειμένη περίπτωση, αν εμπλεκόταν μεσάζοντος, αυτή θα ήταν η εταιρεία Kestrel, συμφερόντων Αλ. Τσάτσου και Στ. Κομνόπουλου, που εκπροσωπούσε τότε τα συμφέροντα των γαλλικών ελικοπτέρων στην Ελλάδα και σύμφωνα με την έρευνα της δικαιοσύνης το διάστημα 2007-2008, μέσω δικής τους off shore, είχαν καταθέσει εμβάσματα 1,65 εκατ. ευρώ στην off shore του Γ. Καρατζαφέρη…
Άλλη μια ερώτηση με «ειδικό βάρος» του δίδυμου Γεωργιάδη-Πλεύρη έγινε στις 23/7/2010 (αρ. 297). Με αυτήν ζητούσαν την επίσπευση της υπογραφής συμφωνίας «τεχνητής υποστήριξης FOS (Follow On Support)» που αφορούσε την αναβάθμιση των γαλλικών μαχητικών Mirage 2000/2000-5 που διέθετε η ελληνική αεροπορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη συγκεκριμένη συμφωνία θα επωφελούνταν αντιπρόσωποι γαλλικών εταιρειών στην Ελλάδα, ανάμεσα τους και η Kestrel.
Το φλερτ με τις γαλλικές εταιρείες…
Οι παρτίδες που είχε ανοίξει ο Καρατζαφέρης με τις γαλλικές εταιρείες φαίνεται ότι αποτέλεσαν «πυξίδα» για την κοινοβουλευτική δράση των βουλευτών του. Στις 23/4/2009 με την ερώτηση με αριθμό 18148, οι βουλευτές Γεωργιάδης και Πλεύρης ζητούσαν να πληροφορηθούν αν θα υπάρξει ανταλλαγή των μαχητικών Mirage με τα επίσης γαλλικά αεροσκάφη Rafale, καθώς και αν θα υπάρξει νέα παραγγελία αεροπλάνων Rafale από την ελληνική κυβέρνηση. Η ερώτηση έγινε σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Καραμανλή συζητούσε την προμήθεια νέων μαχητικών, με υποψήφια τα γαλλικά Rafale και τα αμερικανικά F-16. Στις 4/5/2009, με την ερώτηση υπ’ αριθμόν 18705, και πάλι οι ίδιοι ασκούν κριτική στην κυβέρνηση γιατί προχώρησε στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με τη γαλλική κυβέρνηση για την προμήθεια των γαλλικών φρεγατών τύπου FREMM.
Στις 23/7/2010 με την υπ’ αριθμόν 299 ερώτησή τους αναφέρονται στον παροπλισμό των αμερικανικών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3, ασκούν κριτική γιατί δεν προχωρά ο διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί για την προμήθεια τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και ειδικότερα σημείωναν: «Ποια είναι η πλέον συμφέρουσα, οικονομικά και επιχειρησιακά λύση;». Εκείνη την περίοδο, οι Γάλλοι μαζί με τις φρεγάτες FREMM επιδίωκαν να πουλήσουν στο ίδιο πακέτο και τα γαλλικής κατασκευής αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας Breguet Atlantique.
Νωρίτερα, στις 22 Απριλίου 2008, συναντάμε και πάλι τους δύο βουλευτές (ερώτηση με αρ. 17927) να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να προκρίνει την αγορά αεροσκαφών έρευνας και διάσωσης SAR και όχι την προμήθεια ελικοπτέρων. Σημειώνεται ότι τα αεροσκάφη θα αγοράζονταν με διακρατικές συμφωνίες, σε αντίθεση με τα ελικόπτερα, που η κυβέρνηση θα τα προμηθευόταν από τη γαλλική Eurocopter, τα συμφέροντα της οποίας, όπως προείπαμε, εκπροσωπούσε η Kestrel των… εμβασμάτων.
Κοινοβουλευτικός έλεγχος με πολλαπλές στοχεύσεις
Όση συμπάθεια έδειχναν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ για τα γαλλικά οπλικά συστήματα, άλλο τόσο ήταν επικριτικοί απέναντι σε αμερικανικά και γερμανικά. Μάλλον, για να είμαστε ακριβείς, απέναντι στον γνωστό επιχειρηματία Θ. Λιακουνάκο, ο οποίος ήταν ο βασικός εκπρόσωπος για τα αμερικάνικα αεροπλάνα F-16 και τα γερμανικά άρματα Leopard στην Ελλάδα.
Κεντρικό ρόλο εδώ ανέλαβε ο ίδιος ο Γ. Καρατζαφέρης. Στις 21/07/2010, στην ερώτησή του (αρ. 8) σημειώνει: «Οι προμήθειες τόσο του πολεμικού αεροσκάφους τόπου F-16, όσο και του άρματος μάχης τύπου Leopard “πάσχουν” σοβαρά». Γ ία να γίνει πιο πειστικός επικαλείται τον «έγκριτο δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου» (από την εφημερίδα του οποίου πρόσφατα αποκαλύφθηκε η υπόθεση με την off shore), που με άλλη αφορμή είχε αναφέρει ότι τα F-16 «μπάζουν νερά». Και καταλήγει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ: «Γιατί συνεχίσαμε να παραγγέλνουμε-παραλαμβάνουμε τους συγκεκριμένους τύπους όπλων από τη στιγμή που έγινε γρήγορα αντιληπτό ότι εμφανίζουν τεχνικά προβλήματα;». Ωστόσο, είναι προσεκτικός στις διαπιστώσεις του και δεν ζητά να ακυρωθούν οι συμφωνίες.
Βολές εναντίον των F-16 είχε εξαπολύσει στις 31 Οκτωβρίου 2007 και ο Λ. Γεωργιάδης. Με την υπ’ αριθμόν 1339 ερώτησή του, ζητούσε να καταγγελθεί η σύμβαση για την προμήθεια συστημάτων αυτοπροστασίας για τα F-16.
Οι εταιρείες που εκπροσωπούσε ο αμφιλεγόμενος στη Rheinmetall επιχειρηματίας Θ. Λιακουνάκος βρέθηκαν στο στόχαστρο των βουλευτών του ΛΑΟΣ και για τα άρματα Leopard και τα βλήματα των συγκεκριμένων τεθωρακισμένων. Στις 30/12/2009 ο Λ. Γεωργιάδης, με την υπ’ αριθμόν 3502 ερώτηση, ασκούσε κριτική γιατί δόθηκαν τα πυρομαχικά των Leopard με απευθείας ανάθεση. Αρκετούς μήνες μετά, στις 13/10/2010, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Ιωάννης Κοραντής έθετε θέμα «υψηλού κόστους» των πυρομαχικών αρμάτων Leopard.
Ωστόσο τα στελέχη του ΛΑΟΣ και ο πρόεδρος του, στην πορεία, τάχτηκαν υπέρ της προμήθειας των βλημάτων, ενώ αναγνώρισαν και το «αξιόμαχο» των γερμανικών αρμάτων! Τρικυμία εν κρανίω ή υπήρξαν εχέγγυο που τους έκαναν να αλλάξουν απόψεις; Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην «πιάτσα» των όπλων σημειώνουν ότι οι προμήθειες, οι μίζες και οι πληρωμές των εταιρειών, είτε προς μεσάζοντες, είτε προς πολιτικά πρόσωπα, δεν αφορούν πάντα το κλείσιμο συμφωνιών. «Άλλοτε πληρώνουν τα πρόσωπα για να προωθήσουν ένα οπλικό σύστημα και να πιέσουν τη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων και άλλοτε για να αποτρέψουν την παρέμβασή τους, η οποία μπορεί να χαλάσει μια συμφωνία»… Ο νοών νοείτω.
Όταν… ανακάλυψαν τη ρωσική αγορά
Στις 19/12/2007 ο Θ. Πλεύρης, σε ερώτηση του με αριθμό 31180, υμνούσε την ελληνική κυβέρνηση που έσπασε το «δυτικό μονοπώλιο στην αγορά των όπλων και προχώρησε στην αγορά αρμάτων από τη Ρωσία» και ρωτούσε αν «θα συνεχίσετε την αγορά αρμάτων». Ήταν η εποχή που ο Γ. Καρατζαφέρης θαύμαζε την πολιτική Πούτιν και ζητούσε στενότερη συνεργασία με τον ρωσικό παράγοντα. Σε αυτό το πνεύμα ο I. Κοραντής στις 13/12/10, σε ερώτηση του εξέφραζε την… ανησυχία του για την απόφαση της κυβέρνησης «να διαλύσει την Επιτροπή διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα προμήθειας 450 ρωσικών αρμάτων TOMA ΒΜΡ».
Γίνεται αντιληπτό ότι οι βουλευτές του ΑΑΟΣ και ο πρόεδρος τους κατέθεσαν πλήθος ερωτήσεων που αφορούσαν πολύ συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο του εμπορίου όπλων. Μετά τις αποκαλύψεις, οι Πλεύρης και Γεωργιάδης δηλώνουν άγνοια. «Ποτέ δεν μας είπε ότι είχε offshore, ποτέ δεν διανοήθηκα να τον ρωτήσω κάτι τέτοιο» δήλωσε προκλητικά ο Άδ. Γεωργιάδης.
Προκειμένου μάλιστα να δικαιολογήσουν τη στάση τους, οι πρώην βουλευτές του ΑΑΟΣ ισχυρίζονται ότι πραγματοποιούσαν ερωτήσεις με γνώμονα το «αξιόμαχο» του στρατεύματος και τα συμφέροντα της πατρίδας. Ωστόσο τις ίδιες πατριδοκάπηλες κορώνες ξεστόμιζε και ο πρώην αρχηγός τους. Με το αζημίωτο, βέβαια…
Του Λεύτερη Χαραλαμπόπουλου και του Παναγιώτη θεοδωρόπουλου – «Unfollow»
ΠΡΕΖΑ TV
24-1-2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου