Σάββατο, Ιανουαρίου 24, 2015

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΝΤΑΒΑΔΕΣ ΤΗΣ GOLDMAN SACHS ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕΤΑΙ (ΑΚΟΜΗ)

Σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ο κρίσιμος παράγοντας για τη μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα της χώρας δεν είναι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, αλλά η συμφωνία με την τρόικα μετά τις εκλογές, αναφέρει σημερινή έκθεση της Goldman Sachs με τίτλο "Ελλάδα: Η αβεβαιότητα θα διατηρηθεί και θα κορυφωθεί αρκετά μετά τις εκλογές". Μία συμφωνία με την τρόικα, σημειώνεται στην έκθεση, είναι απαραίτητη για να ανοίξουν και πάλι οι αγορές κεφαλαίων για την Ελλάδα και να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας που εκτιμώνται μεταξύ 6 δισ. και 15 δισ. ευρώ το 2015 (ανάλογα με τις οικονομικές παραδοχές).

"Χωρίς τη χρηματοδότηση αυτή", σημειώνεται, "θα ακολουθούσε μία πιθανή χρεοκοπία" και αυτοί που κινδυνεύουν να μην πληρωθούν είναι η ΕΚΤ (περίπου 7 δισ. ευρώ από τα ομόλογά της λήγουν φέτος) και το ΔΝΤ (λήγουν δάνειά του ύψους 8,6 δισ. ευρώ). Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει τους επίσημους δανειστές (και ιδιαίτερα την ΕΚΤ), το πιο πιθανό αντίποινο θα ήταν ότι η ΕΚΤ θα σταματούσε την παροχή χορήγησης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA). "Σε μία τέτοια περίπτωση, η εγχώρια οικονομία θα συρρικνωνόταν, καθώς θα υπήρχαν περιορισμοί στις αναλήψεις καταθέσεων και, κυπριακού τύπου περιορισμοί στις εκροές κεφαλαίων".
Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος "είναι αναγκαία μία συμφωνία με την τρόικα" αναφέρει η Goldman Sachs και προσθέτει: "Μία τέτοια συμφωνία θα ήταν ευλόγως απλή με μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με δεδομένες τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί σε ένα εναλλακτικό οικονομικό σχέδιο, που έρχεται σε αντίθεση με το πλαίσιο του προγράμματος τής τελευταίας τετραετίας. Τo κρίσιμο ερώτημα στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές είναι αν θα μπορέσει να έρθει σε ένα συμβιβασμό με τους δανειστές, τονίζει η Goldman Sachs. Ένας συμβιβασμός δεν είναι απίθανος, σημειώνει η Goldman, αλλά για να επιτευχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κάνει μεγάλες παραχωρήσεις στο πρόγραμμά του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι μπορεί να προχωρήσει σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, δεδομένο που θα μειώσει τις απαιτήσεις των δανειστών. Ωστόσο, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στο οικονομικό πεδίο είναι μεγάλη. Και όπως έχει καταστεί αρκετά σαφές, οι δανειστές είναι πρόθυμοι να αναλάβουν το κόστος μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας, παρά να χορηγήσουν κεφάλαια για πολιτικές που θα αναστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις, αναφέρεται επίσης στην έκθεση της Goldman Sachs.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, αυτά που απομένουν να γίνουν είναι περιορισμένα, συγκρινόμενα με τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Ρεαλιστικά μιλώντας, αναφέρει η Goldman, η κυβέρνηση θα έχει κίνητρο να ολοκληρώσει γρήγορα τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για να πλεύσει σε ήρεμα νερά από το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Ωστόσο παραμένει αναπάντητο το ερώτημα αν ένα Κοινοβούλιο υπό την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε μια τέτοια συμφωνία. Η ψήφιση ανάλογων μεταρρυθμίσεων στο παρελθόν κόστισε πολύ σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Επιπροσθέτως οι προσδοκίες για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υψηλές και μια απογοήτευση των προσδοκιών ίσως κοστίσει πολύ, σημειώνει η Goldman.
Σύμφωνα με την έκθεση, αν η κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και τρόικας εξελιχθεί γρήγορα μέσα στο Φλεβάρη ή υπάρξει μια μακρά διαπραγμάτευση, μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, θα φανεί από τα πρώτα βήματα των διαπραγματεύσεων. Η επιλογή του κατάλληλου προσώπου για τη θέση του υπουργού Οικονομικών θα δώσει τον τόνο των διαπραγματεύσεων. Ένα μετριοπαθές και καταρτισμένο πρόσωπο με διάθεση να αποφύγει τη σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μακρά και ομαλή διαπραγμάτευση με την τρόικα, τονίζει η Goldman Sachs.
http://news247.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
24-1-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: