Κλινικές και τμήματα που υπολειτουργούν ή οδεύουν προς λουκέτο εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ασθενείς που περιμένουν έως και έξι ώρες, για να εξεταστούν σε μία εφημερία, ελλείψεις σε βασικά υλικά, τα οποία συχνά αναγκάζονται να αγοράζουν οι ίδιοι οι ασθενείς ή οι συγγενείς τους, καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής έως και έξι μήνες για χειρουργείο προστάτη και κουρασμένοι εργαζόμενοι που καλούνται να ξεπεράσουν τον ίδιο τον εαυτό τους, για να μη χαθεί ούτε μία ανθρώπινη ζωή.
Τη δραματική αυτή εικόνα συμπληρώνουν οι πετσοκομμένοι προϋπολογισμοί των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οι οποίοι οδηγούν σε προμήθεια υλικών με το σταγονόμετρο αλλά και σε περικοπές ακόμη και στο φαγητό των ασθενών, το οποίο μπορεί να μην έχασε την ποιότητα και την ποσότητά του, αλλά σαφώς περιλαμβάνει πιο λιτό μενού με λιγότερο κρέας την εβδομάδα.
Τις παραπάνω καταγγελίες κάνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Στρατής Πλωμαρίτης, ο οποίος επισημαίνει ότι τα νοσοκομεία της πόλης συνεχίζουν να λειτουργούν οριακά, υπό συνθήκες που οικοδομούν τα ιατρικά λάθη. Μάλιστα προειδοποιεί ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, εάν δεν ληφθούν μέτρα κι αν η νέα κυβέρνηση δεν υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, ιδιαίτερα εφόσον θέλει να ανοίξει όλα τα νοσοκομεία στα 3,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας.
«Πρέπει να καλυφθούν άμεσα τα κενά. Να ληφθεί μέριμνα για τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το προσωπικό δεν επαρκεί, για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, και δεν μιλάμε μόνον για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και για παραϊατρικό, τεχνικό και διοικητικό. Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν διαθέτουν καν ηλεκτρολόγο ή έχουν μόνον δύο υδραυλικούς. Πρέπει να έρθει κόσμος, αλλιώς το σύστημα θα καταρρεύσει», επισημαίνει ο κ. Πλωμαρίτης.
Παράλληλα τονίζει ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυτά που θεωρούμε σημαντικά και αναγκαία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Το διαφορετικό αυτή τη φορά είναι ότι έχουμε απέναντί μας ανοιχτά αυτιά, έτοιμα να μας ακούσουν, και συνεπώς έχουμε προσδοκίες από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας».
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τον κ. Πλωμαρίτη τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι αποδεκατισμένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Ιπποκράτειο», το οποίο κάνει οκτώ γενικές εφημερίες το μήνα και του οποίου τμήματα και κλινικές λειτουργούν οριακά ή οδηγούνται σε κλείσιμο. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε αναισθησιολόγους, οι οποίοι το καλοκαίρι είχαν κάνει αναφορά στον εισαγγελέα, επισημαίνοντας ότι δεν επαρκούν αριθμητικά, για να καλύψουν το πρόγραμμα εφημεριών ολόκληρου του μήνα. Μάλιστα είχαν βγάλει πρόγραμμα έως τις 20 του μηνός, αλλά η διοίκηση ούτε καν συγκινήθηκε. Ούτε καν «εντέλλεστε» δεν τους έστειλε. Και τελικά με δική τους πρωτοβουλία και χωρίς να πληρωθούν κάλυψαν και τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα, για να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές.
Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει και η ουρολογική κλινική του ίδιου νοσοκομείου, όπου η αναμονή για χειρουργεία καρκίνου προστάτη φτάνει τους έξι μήνες. Οι γιατροί της κλινικής είχαν καταθέσει και μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα το Δεκέμβριο του 2013, αλλά και πάλι κανείς δεν παρενέβη. Επίσης το μικροβιολογικό τμήμα έμεινε με μόλις τρεις ειδικούς γιατρούς, ενώ η ορθοπεδική κλινική διαλύεται και με αποσπάσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες και οι εφημερίες.
Όπως καταγγέλλει ο κ. Πλωμαρίτης, η παθολογική κλινική του «Αγίου Δημητρίου» λειτουργεί μόνον με τρεις ειδικούς γιατρούς, οι οποίοι πρέπει να καλύπτουν οκτώ γενικές εφημερίες το μήνα. Με δανεικούς γιατρούς λειτουργεί και η παθολογική κλινική του «Αγίου Παύλου», ενώ σε κλείσιμο οδηγείται η ουρολογική κλινική, καθώς έμεινε με έναν ειδικό και έναν επικουρικό, του οποίου η σύμβαση λήγει σε οκτώ μήνες. Επιπλέον στην παθολογική του «Γ. Γεννηματάς» υπάρχουν τέσσερις γιατροί -πολλοί είναι εκείνοι που οδηγούνται σε παραίτηση εξαιτίας της απόγνωσης και ειδικά αν έχουν εξασφαλίσει ότι βγαίνουν στη σύνταξη. Στο ίδιο νοσοκομείο καθημερινό αγώνα δίνουν οι τρεις ειδικοί γιατροί και η μία ειδικευόμενη της α’ παιδοχειρουργικής του ΑΠΘ, οι οποίοι συνεχίζουν να πραγματοποιούν δέκα γενικές εφημερίες το μήνα, που καλύπτουν περιστατικά από όλη τη Μακεδονία.
Σύμφωνα με τον κ. Πλωμαρίτη ακόμη και το «Παπαγεωργίου», το νοσοκομείο-στολίδι, όπως το έχουν χαρακτηρίσει κατά καιρούς, λειτουργεί οριακά. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην καρδιολογική κλινική, δυναμικότητας 30 κλινών, μετά τη γενική εφημερία έχει χρειαστεί να νοσηλευτούν 120 ή και 175 ασθενείς. Αυτό σημαίνει ότι διασκορπίζονται σε άλλους ορόφους και κλινικές, ενώ οι έξι ειδικοί γιατροί και οι τέσσερις ειδικευόμενοι δίνουν μάχη, για να διαχειριστούν τους ασθενείς, ώστε εντός δύο-τριών ημερών να πάρουν εξιτήριο, για να αδειάσουν κρεβάτια για την επόμενη εφημερία. Κάποιες φορές μάλιστα μπορεί να περάσουν δύο ημέρες μετά την εισαγωγή ενός περιστατικού, για να το δουν οι γιατροί.
ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ
Για ανοιχτές πληγές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κάνει λόγο στη «ΜτΚ» και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Πέτρος Κετικίδης και επισημαίνει ότι τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό υπολογίζονται σε 2.000, με το 35% των θέσεων να μένουν κενές και η τάση να είναι αυξητική εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων και της απουσίας προσλήψεων.
«Οι ελλείψεις διογκώνονται επικίνδυνα και αφορούν όλους τους τομείς. Παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, τεχνικές και διοικητικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα στον ‘Άγιο Δημήτριο’ υπάρχει μόνον ένας εργαζόμενος στα πλυντήρια και στο ‘Γ. Γεννηματάς’ τρεις, αλλά τον επόμενο μήνα θα μείνουν δύο. Τρομερές ελλείψεις υπάρχουν και στους τραυματιοφορείς, ενώ ακριβά κοστίζει στα νοσοκομεία η ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες. Μάλιστα στον ‘Άγιο Δημήτριο’ δεν υπάρχει καθαρίστρια τη νύχτα, με αποτέλεσμα πολλοί χώροι να μένουν ακάθαρτοι», καταγγέλλει ο κ. Κετικίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο αγκάθι αποτελούν και οι πετσοκομμένοι προϋπολογισμοί, οι οποίοι σε σύγκριση με το 2010 έχουν μειωθεί έως και 60% ή 70%. Μάλιστα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι ακόμη πιο ριγμένα στο θέμα αυτό σε σύγκριση με αυτά της Αθήνας ή ακόμη και της περιφέρειας, που έχουν την ίδια δυναμικότητα κλινών και λιγότερη δουλειά. Αποτέλεσμα είναι η προμήθεια των υλικών να γίνεται με φειδώ, καθώς τα χρήματα δεν επαρκούν και οι προμηθευτές θέλουν να πληρώνονται στην ώρα τους. Δύσκολα δίνονται πιστώσεις, ενώ κατά περιόδους καταγράφονται ελλείψεις ακόμη και σε βασικά υλικά, όπως οινόπνευμα, γάζες, σύριγγες.
ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΣΜΕΝΑ ΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΣΤΟ ΠΕΔΥ
Την ίδια στιγμή καρκινοβατούν και τα ιατρεία και εργαστήρια στο περίφημο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) στη Θεσσαλονίκη. Όπως δηλώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης-Βόρειας Ελλάδας Σάββας Παρασκευόπουλος, τα πολυιατρεία στερούνται βασικών ιατρικών ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία. Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου για τη Θεσσαλονίκη από τους 94 παθολόγους στα ιατρεία του πρώην ΕΟΠΥΥ έμειναν μόνον 25 στα ιατρεία του νεοσύστατου ΠΕΔΥ, από τους 51 καρδιολόγους έμειναν 11, από τους 44 ορθοπεδικούς μόλις 7 και από τους 20 ουρολόγους έμειναν μετά βίας τρεις. Οι γυναικολόγοι μειώθηκαν από 32 σε 6, οι οφθαλμίατροι από 33 σε 12, οι νευρολόγοι από 22 σε 8, οι ψυχίατροι από 15 σε 4, οι οδοντίατροι από 52 σε 36, οι χειρουργοί από 29 σε 19, οι δερματολόγοι από 12 σε 9, οι πνευμονολόγοι από 21 σε 13 και οι ΩΡΛ από 17 σε επτά.
«Οι ελλείψεις μεγαλώνουν με το πέρασμα του χρόνου. Συνολικά από τους 550 γιατρούς των ιατρείων ΠΕΔΥ έμειναν 230 και φυσικά δεν επαρκούν, για να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Μόνον οι ουρολόγοι μείναμε τρεις από 20 που ήμασταν, με αποτέλεσμα ηλικιωμένοι ασθενείς να έρχονται από την Επτάλοφο στην Καλαμαριά, για να εξεταστούν», επισημαίνει ο κ. Παρασκευόπουλος και συμπληρώνει ότι από τις 900 θέσεις επικουρικών για τη στελέχωση του ΠΕΔΥ πανελλαδικά που είχαν προκηρυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση μόλις 172 γιατροί έδειξαν ενδιαφέρον, εκ των οποίων μόνον 40 στο νομό Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο ανάλογη είναι η εικόνα στα εργαστήρια του ΠΕΔΥ, στα οποία τελειώνουν τα υλικά και ο κίνδυνος να μην μπορούν να διενεργήσουν εξετάσεις είναι ορατός. Μάλιστα το πρόβλημα αυτό είχε παρουσιαστεί και στο παρελθόν και στο τέλος του 2013 ο Σύλλογος είχε καταθέσει αναφορά στον εισαγγελέα, ο οποίος όμως δεν τον κάλεσε ποτέ να δώσει διευκρινίσεις.
«Τα εργαστήρια του ΠΕΔΥ χρήζουν άμεσης υποστήριξης από ανθρώπινο δυναμικό και τα ανάλογα υλικά, για να μη σταματήσει η λειτουργία τους, γεγονός που θα συνεπάγεται αύξηση του κρατικού κόστους και επιβάρυνση των ίδιων των ασφαλισμένων», λέει ο κ. Παρασκευόπουλος.
Επιπλέον αναφέρει ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά την ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης αναμένεται να συστήσει ομάδα εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των φορέων υγείας και η οποία θα επεξεργαστεί ένα νομοσχέδιο για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας συνολικά, που θα είναι έτοιμο σε διάστημα δύο μηνών.
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
http://www.makthes.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
9-2-2015
Τη δραματική αυτή εικόνα συμπληρώνουν οι πετσοκομμένοι προϋπολογισμοί των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οι οποίοι οδηγούν σε προμήθεια υλικών με το σταγονόμετρο αλλά και σε περικοπές ακόμη και στο φαγητό των ασθενών, το οποίο μπορεί να μην έχασε την ποιότητα και την ποσότητά του, αλλά σαφώς περιλαμβάνει πιο λιτό μενού με λιγότερο κρέας την εβδομάδα.
Τις παραπάνω καταγγελίες κάνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Στρατής Πλωμαρίτης, ο οποίος επισημαίνει ότι τα νοσοκομεία της πόλης συνεχίζουν να λειτουργούν οριακά, υπό συνθήκες που οικοδομούν τα ιατρικά λάθη. Μάλιστα προειδοποιεί ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, εάν δεν ληφθούν μέτρα κι αν η νέα κυβέρνηση δεν υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, ιδιαίτερα εφόσον θέλει να ανοίξει όλα τα νοσοκομεία στα 3,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας.
«Πρέπει να καλυφθούν άμεσα τα κενά. Να ληφθεί μέριμνα για τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το προσωπικό δεν επαρκεί, για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, και δεν μιλάμε μόνον για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και για παραϊατρικό, τεχνικό και διοικητικό. Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν διαθέτουν καν ηλεκτρολόγο ή έχουν μόνον δύο υδραυλικούς. Πρέπει να έρθει κόσμος, αλλιώς το σύστημα θα καταρρεύσει», επισημαίνει ο κ. Πλωμαρίτης.
Παράλληλα τονίζει ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυτά που θεωρούμε σημαντικά και αναγκαία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Το διαφορετικό αυτή τη φορά είναι ότι έχουμε απέναντί μας ανοιχτά αυτιά, έτοιμα να μας ακούσουν, και συνεπώς έχουμε προσδοκίες από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας».
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τον κ. Πλωμαρίτη τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι αποδεκατισμένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Ιπποκράτειο», το οποίο κάνει οκτώ γενικές εφημερίες το μήνα και του οποίου τμήματα και κλινικές λειτουργούν οριακά ή οδηγούνται σε κλείσιμο. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε αναισθησιολόγους, οι οποίοι το καλοκαίρι είχαν κάνει αναφορά στον εισαγγελέα, επισημαίνοντας ότι δεν επαρκούν αριθμητικά, για να καλύψουν το πρόγραμμα εφημεριών ολόκληρου του μήνα. Μάλιστα είχαν βγάλει πρόγραμμα έως τις 20 του μηνός, αλλά η διοίκηση ούτε καν συγκινήθηκε. Ούτε καν «εντέλλεστε» δεν τους έστειλε. Και τελικά με δική τους πρωτοβουλία και χωρίς να πληρωθούν κάλυψαν και τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα, για να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές.
Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει και η ουρολογική κλινική του ίδιου νοσοκομείου, όπου η αναμονή για χειρουργεία καρκίνου προστάτη φτάνει τους έξι μήνες. Οι γιατροί της κλινικής είχαν καταθέσει και μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα το Δεκέμβριο του 2013, αλλά και πάλι κανείς δεν παρενέβη. Επίσης το μικροβιολογικό τμήμα έμεινε με μόλις τρεις ειδικούς γιατρούς, ενώ η ορθοπεδική κλινική διαλύεται και με αποσπάσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες και οι εφημερίες.
Όπως καταγγέλλει ο κ. Πλωμαρίτης, η παθολογική κλινική του «Αγίου Δημητρίου» λειτουργεί μόνον με τρεις ειδικούς γιατρούς, οι οποίοι πρέπει να καλύπτουν οκτώ γενικές εφημερίες το μήνα. Με δανεικούς γιατρούς λειτουργεί και η παθολογική κλινική του «Αγίου Παύλου», ενώ σε κλείσιμο οδηγείται η ουρολογική κλινική, καθώς έμεινε με έναν ειδικό και έναν επικουρικό, του οποίου η σύμβαση λήγει σε οκτώ μήνες. Επιπλέον στην παθολογική του «Γ. Γεννηματάς» υπάρχουν τέσσερις γιατροί -πολλοί είναι εκείνοι που οδηγούνται σε παραίτηση εξαιτίας της απόγνωσης και ειδικά αν έχουν εξασφαλίσει ότι βγαίνουν στη σύνταξη. Στο ίδιο νοσοκομείο καθημερινό αγώνα δίνουν οι τρεις ειδικοί γιατροί και η μία ειδικευόμενη της α’ παιδοχειρουργικής του ΑΠΘ, οι οποίοι συνεχίζουν να πραγματοποιούν δέκα γενικές εφημερίες το μήνα, που καλύπτουν περιστατικά από όλη τη Μακεδονία.
Σύμφωνα με τον κ. Πλωμαρίτη ακόμη και το «Παπαγεωργίου», το νοσοκομείο-στολίδι, όπως το έχουν χαρακτηρίσει κατά καιρούς, λειτουργεί οριακά. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην καρδιολογική κλινική, δυναμικότητας 30 κλινών, μετά τη γενική εφημερία έχει χρειαστεί να νοσηλευτούν 120 ή και 175 ασθενείς. Αυτό σημαίνει ότι διασκορπίζονται σε άλλους ορόφους και κλινικές, ενώ οι έξι ειδικοί γιατροί και οι τέσσερις ειδικευόμενοι δίνουν μάχη, για να διαχειριστούν τους ασθενείς, ώστε εντός δύο-τριών ημερών να πάρουν εξιτήριο, για να αδειάσουν κρεβάτια για την επόμενη εφημερία. Κάποιες φορές μάλιστα μπορεί να περάσουν δύο ημέρες μετά την εισαγωγή ενός περιστατικού, για να το δουν οι γιατροί.
ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ
Για ανοιχτές πληγές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κάνει λόγο στη «ΜτΚ» και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Πέτρος Κετικίδης και επισημαίνει ότι τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό υπολογίζονται σε 2.000, με το 35% των θέσεων να μένουν κενές και η τάση να είναι αυξητική εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων και της απουσίας προσλήψεων.
«Οι ελλείψεις διογκώνονται επικίνδυνα και αφορούν όλους τους τομείς. Παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, τεχνικές και διοικητικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα στον ‘Άγιο Δημήτριο’ υπάρχει μόνον ένας εργαζόμενος στα πλυντήρια και στο ‘Γ. Γεννηματάς’ τρεις, αλλά τον επόμενο μήνα θα μείνουν δύο. Τρομερές ελλείψεις υπάρχουν και στους τραυματιοφορείς, ενώ ακριβά κοστίζει στα νοσοκομεία η ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες. Μάλιστα στον ‘Άγιο Δημήτριο’ δεν υπάρχει καθαρίστρια τη νύχτα, με αποτέλεσμα πολλοί χώροι να μένουν ακάθαρτοι», καταγγέλλει ο κ. Κετικίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο αγκάθι αποτελούν και οι πετσοκομμένοι προϋπολογισμοί, οι οποίοι σε σύγκριση με το 2010 έχουν μειωθεί έως και 60% ή 70%. Μάλιστα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι ακόμη πιο ριγμένα στο θέμα αυτό σε σύγκριση με αυτά της Αθήνας ή ακόμη και της περιφέρειας, που έχουν την ίδια δυναμικότητα κλινών και λιγότερη δουλειά. Αποτέλεσμα είναι η προμήθεια των υλικών να γίνεται με φειδώ, καθώς τα χρήματα δεν επαρκούν και οι προμηθευτές θέλουν να πληρώνονται στην ώρα τους. Δύσκολα δίνονται πιστώσεις, ενώ κατά περιόδους καταγράφονται ελλείψεις ακόμη και σε βασικά υλικά, όπως οινόπνευμα, γάζες, σύριγγες.
ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΣΜΕΝΑ ΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΣΤΟ ΠΕΔΥ
Την ίδια στιγμή καρκινοβατούν και τα ιατρεία και εργαστήρια στο περίφημο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) στη Θεσσαλονίκη. Όπως δηλώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης-Βόρειας Ελλάδας Σάββας Παρασκευόπουλος, τα πολυιατρεία στερούνται βασικών ιατρικών ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία. Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου για τη Θεσσαλονίκη από τους 94 παθολόγους στα ιατρεία του πρώην ΕΟΠΥΥ έμειναν μόνον 25 στα ιατρεία του νεοσύστατου ΠΕΔΥ, από τους 51 καρδιολόγους έμειναν 11, από τους 44 ορθοπεδικούς μόλις 7 και από τους 20 ουρολόγους έμειναν μετά βίας τρεις. Οι γυναικολόγοι μειώθηκαν από 32 σε 6, οι οφθαλμίατροι από 33 σε 12, οι νευρολόγοι από 22 σε 8, οι ψυχίατροι από 15 σε 4, οι οδοντίατροι από 52 σε 36, οι χειρουργοί από 29 σε 19, οι δερματολόγοι από 12 σε 9, οι πνευμονολόγοι από 21 σε 13 και οι ΩΡΛ από 17 σε επτά.
«Οι ελλείψεις μεγαλώνουν με το πέρασμα του χρόνου. Συνολικά από τους 550 γιατρούς των ιατρείων ΠΕΔΥ έμειναν 230 και φυσικά δεν επαρκούν, για να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Μόνον οι ουρολόγοι μείναμε τρεις από 20 που ήμασταν, με αποτέλεσμα ηλικιωμένοι ασθενείς να έρχονται από την Επτάλοφο στην Καλαμαριά, για να εξεταστούν», επισημαίνει ο κ. Παρασκευόπουλος και συμπληρώνει ότι από τις 900 θέσεις επικουρικών για τη στελέχωση του ΠΕΔΥ πανελλαδικά που είχαν προκηρυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση μόλις 172 γιατροί έδειξαν ενδιαφέρον, εκ των οποίων μόνον 40 στο νομό Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο ανάλογη είναι η εικόνα στα εργαστήρια του ΠΕΔΥ, στα οποία τελειώνουν τα υλικά και ο κίνδυνος να μην μπορούν να διενεργήσουν εξετάσεις είναι ορατός. Μάλιστα το πρόβλημα αυτό είχε παρουσιαστεί και στο παρελθόν και στο τέλος του 2013 ο Σύλλογος είχε καταθέσει αναφορά στον εισαγγελέα, ο οποίος όμως δεν τον κάλεσε ποτέ να δώσει διευκρινίσεις.
«Τα εργαστήρια του ΠΕΔΥ χρήζουν άμεσης υποστήριξης από ανθρώπινο δυναμικό και τα ανάλογα υλικά, για να μη σταματήσει η λειτουργία τους, γεγονός που θα συνεπάγεται αύξηση του κρατικού κόστους και επιβάρυνση των ίδιων των ασφαλισμένων», λέει ο κ. Παρασκευόπουλος.
Επιπλέον αναφέρει ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά την ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης αναμένεται να συστήσει ομάδα εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των φορέων υγείας και η οποία θα επεξεργαστεί ένα νομοσχέδιο για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας συνολικά, που θα είναι έτοιμο σε διάστημα δύο μηνών.
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
http://www.makthes.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
9-2-2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου