Σάββατο, Φεβρουαρίου 28, 2015

ΚΕΕΡΦΑ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ

Ανακοίνωση της «Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ) φέρνει στο φως τον θάνατο ακόμη ενός μετανάστη τον τελευταίο μήνα -είχαν προηγηθεί οι αυτοκτονίες ενός πακιστανού στην Αμυγδαλέζα και ενός μετανάστη από την Υεμένη στη Θεσσαλονίκη. 

Όπως καταγγέλλεται, στις 20 Φεβρουαρίου ο 21χρονος Μοχάμεντ Καμαρά από τη Γουινέα μεταφέρθηκε από τα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Κηφισιάς στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμιγκ» σε κωματώδη κατάσταση όπου κατέληξε.

Η ΚΕΕΡΦΑ ενημερώθηκε για το τραγικό συμβάν σήμερα, Παρασκευή, και καταγγέλλει εγκληματική αδιαφορία για την υγεία των κρατούμενων καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της, ήταν σε κωματώδη κατάσταση από την προηγουμένη.


Ο άτυχος μετανάστης είχε έρθει στην Ελλάδα το 2012, επιχείρησε να φύγει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω Πάτρας, αλλά συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Κορίνθου, όπου έμεινε οκτώ μήνες. 

Σύμφωνα με τους φίλους του, έκανε αίτηση για άσυλο στην Κατεχάκη και του δόθηκε απορριπτική απάντηση στα μέσα Ιανουαρίου 2015. 

Στις 7 Φεβρουαρίου συνελήφθη στην Πεύκη και στις 9 του μηνός μεταφέρθηκε στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Κηφισιάς. Εκεί παραπονιόταν για την υγεία του. Η συνέχεια έγινε γνωστή σήμερα, Παρασκευή.

Η ΚΕΕΡΦΑ επισυνάπτει την ανακοίνωση γιατρών της Πρωτοβουλίας «ΓΕΝΟΒΑ-Νυστέρι» στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ο ασθενής προσκομίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Αμαλία Φλέμιγκ με περιπολικό της αστυνομίας και όχι με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ», «στον ασθενή διαγνώστηκε άμεσα διαβητική κετοξέωση. 

Ρωτάμε πάλι: Αφού η διαβητική κετοξέωση είναι επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 (και σπάνια του τύπου 2) έπαιρνε την ινσουλίνη του στο κρατητήριο;», «ο ασθενής λέχθηκε ότι ένα 24ωρο πριν από τη μεταφορά του στο Αμαλία Φλέμιγκ είχε πάει πάλι με περιπολικό στο Σισμανόγλειο όπου έφυγε με χάπια για τη... δυσκοιλιότητα, ενώ την άλλη μέρα για 24 ώρες βρισκόταν σε κώμα μέσα στο κρατητήριο. Ρωτάμε: Αληθεύει ότι πήγε στο Σισμανόγλειο; Και αν ναι, του έγιναν απλές εξετάσεις αίματος τουλάχιστον, όπου εκεί θα φαινόταν οπωσδήποτε διαταραχή των επιπέδων της γλυκόζης, κετόνες κτλ.;»

Οι συντάκτες της ανακοίνωσης απευθύνουν ερώτημα στην ΕΛ.ΑΣ.: «Τι περίμεναν ακριβώς 24ώρες οι αστυνομικοί για να τον πάνε στο Αμαλία Φλέμιγκ αν τον έβλεπαν σε κωματώδη κατάσταση μέσα στο κρατητήριο;»

Η ΚΕΕΡΦΑ οργανώνει διαμαρτυρία-εκδήλωση μνήμης το Σάββατο στην πλατεία Αμερικής, στις 15:00.  IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
28-2-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: