Κυριακή, Φεβρουαρίου 22, 2015

«ΑΤΤΙΚΟΝ»: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΟΡΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΡΙΑΚΗ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ

Στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι εργαζόμενοι, άνεργοι, φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι όταν χρειαστούν περίθαλψη βασίζονται αποκλειστικά στις δομές της Δημόσιας Υγείας.
Μετά το κλείσιμο του «Αγία Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών), πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όλος αυτός ο λαϊκός κόσμος εξυπηρετείται πλέον από ένα και μοναδικό νοσοκομείο, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν». Παρόλο που ο φόρτος εργασίας που καλείται να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει εκτοξευθεί, όχι μόνο δεν έχει υπάρξει καμία ενίσχυση σε προσωπικό και χρηματοδότηση αλλά, αντίθετα, τα προβλήματα γιγαντώνονται, φτάνοντας πλέον τη λειτουργία του νοσοκομείου σε οριακό σημείο.

Δυο νοσηλεύτριες για 50 ασθενείς
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο, το 2013 ήταν κενές περίπου 300 μόνιμες θέσεις νοσηλευτών, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού. Με βάση τις συνταξιοδοτήσεις και τις αποσπάσεις που έχουν γίνει από τότε, ο αριθμός αυτός υπολογίζεται να έχει ανέβει κατά τουλάχιστον 50.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που μας ανέφερε ο Μιχάλης Ρίζος, γραμματέας του σωματείου εργαζομένων και γιατρός της ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας): «Το 2011 λειτουργούσαν 27 κρεβάτια στη ΜΕΘ. Αυτήν τη στιγμή λειτουργούν μόνο τα 18 λόγω έλλειψης προσωπικού και τα υπόλοιπα μένουν αναξιοποίητα. Αλλά και το 1/3 από το προσωπικό που έχουμε στη ΜΕΘ είναι με διετή σύμβαση από το ΚΕΕΛΠΝΟ».

Η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί ασφυκτική κατάσταση σε κάθε τομέα λειτουργίας του νοσοκομείου. Οπως μας λένε οι εργαζόμενοι, η συνηθισμένη κατάσταση είναι να υπάρχουν δυο νοσηλευτές κατά μέσο όρο σε κάθε βάρδια στις κλινικές. Πρόκειται για τμήματα που έχουν τουλάχιστον 35 κρεβάτια και μαζί με τα ράντζα, τα οποία πάντα υπάρχουν, καθώς το νοσοκομείο βρίσκεται μονίμως σε υπερπληρότητα, οι ασθενείς φτάνουν περίπου τους 50.
Οπως γίνεται αντιληπτό, αυτή η κατάσταση οδηγεί σε μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς των νοσηλευτών, με αποτέλεσμα να εξουθενώνονται και οι ασθενείς να μην έχουν τις υπηρεσίες που θα έπρεπε και θα μπορούσαν να έχουν. Να σημειωθεί ότι η κατάσταση με τα ράντζα δημιουργεί και άλλου είδους προβλήματα, καθώς οι ασθενείς κοιμούνται για μέρες στους διαδρόμους πάνω στα φορεία, με κίνδυνο να εξαπλωθούν μικρόβια κλπ.
Μειωμένη κατά 45% η χρηματοδότηση
Παρά τα τεράστια προβλήματα, τις επικίνδυνες ελλείψεις και τις αυξημένες ανάγκες, η χρηματοδότηση του νοσοκομείου έχει μειωθεί από το 2010 ως σήμερα κατά περίπου 45%. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, τη στιγμή που η ίδια η διοίκηση του νοσοκομείου εκτίμησε τις ανάγκες για το 2014 στα 120 εκατ. ευρώ, το κράτος έδωσε μόλις 40 εκατ., δηλαδή το 1/3 από αυτά που χρειάζεται το νοσοκομείο για να λειτουργήσει στοιχειωδώς.
Εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, όπως είναι λογικό, δημιουργούνται και σοβαρές έλλειψης υλικών. Οι κλινικές αναγκάζονται να δανείζονται η μια από την άλλη ακόμα και τα πιο βασικά, όπως επιδέσμους και γάντια. Οσον αφορά τα φάρμακα, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν τους βρίσκεται ούτε το γενόσημο και αναγκάζονται να ψάχνουν ποια άλλη παρεμφερή ουσία μπορούν να χρησιμοποιήσουν...  

Ενα χρόνο εκτός λειτουργίας ο μαγνητικός τομογράφος
Στο μαγνητικό τομογράφο του «Αττικού», πραγματοποιούνταν -πρακτικά κατά αποκλειστικότητα- όλο το φάσμα των μελετών των καρδιοπαθειών με μαγνητικό τομογράφο. Αυτό το, πολύτιμο για το δημόσιο σύστημα Υγείας, μηχάνημα είναι εδώ και ένα χρόνο εκτός λειτουργίας. Για όλη τη Δυτική Αττική ο κοντινότερος πλέον μαγνητικός τομογράφος, είναι στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου δε γίνονται όμως οι εξειδικευμένες εξετάσεις για τις παθήσεις της καρδίας.
«Η επισκευή του τομογράφου κοστίζει περίπου 300.000 ευρώ, από τα οποία η αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια αναλαμβάνει τα 2/3 και για τα υπόλοιπα μας λέει "βρείτε τα μόνοι σας"», μας είπε γιατρός του ακτινολογικού.
Τι κάνουν, όμως, τώρα οι ασθενείς που έχουν ανάγκη αυτές τις εξειδικευμένες εξετάσεις; «Κάποιες από αυτές δεν τις παρέχει ούτε ο ιδιωτικός τομέας και κατά συνέπεια δεν μπορούν πια να γίνουν. Ακόμα και όμως για τις εξετάσεις που παρέχει ο ιδιωτικός τομέας, ο ΕΟΠΥΥ δίνει ραντεβού για μετά από 8-9 μήνες, αλλιώς πρέπει να πληρώσει ο ασθενής από 700 ως 1.500 ευρώ για μια εξέταση», μας είπε ο ίδιος γιατρός και τόνισε ότι «πρόκειται για ένα μηχάνημα πολύ υψηλής διαγνωστικής αλλά και ερευνητικής αξίας, μιας και το "Αττικόν" είναι πανεπιστημιακό νοσοκομείο και πρέπει άμεσα να επισκευαστεί».
Η μη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου δεν είναι το μόνο πρόβλημα στο ακτινολογικό. Το νοσοκομείο δεν έχει υπέρηχο, ενώ στις εφημερίες χρησιμοποιούνται τα μηχανήματα που φέρνουν διάφορες εταιρείες σαν «demo». Το μηχάνημα ακτινοσκόπησης επίσης δε λειτουργεί, ενώ περιστασιακά δε λειτουργούν κάποια από τα ακτινολογικά της εφημερίας. Ολα τα μηχανήματα είναι, φυσικά, χωρίς συντήρηση, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Χαρακτηριστικό της εγκατάλειψης που υπάρχει, είναι αυτό που μας περιγράφει ο ίδιος γιατρός: «Μια ομάδα του τμήματός μας είχε κερδίσει πριν κάποια χρόνια ένα χρηματικό έπαθλο σε ένα διεθνή διαγωνισμό. Τα χρήματα αυτά διατέθηκαν για να τοποθετηθεί στον αξονικό τομογράφο ένα σύγχρονο σύστημα που μειώνει τη δόση ακτινοβολίας που δέχεται ο ασθενής. Επιπλέον, πάνω σε αυτό το σύστημα και τα πλεονεκτήματά του έχει γίνει ερευνητική δουλειά και έχουν δημοσιευθεί από το τμήμα μας πολλές επιστημονικές εργασίες.
Σήμερα είναι χαλασμένο και αυτό, εδώ και 6 μήνες, ενώ η επισκευή του απαιτεί ένα ποσό της τάξης των 1.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς ακτινοβολούνται όλον αυτό τον καιρό διπλάσια. Ειδικά σε ασθενείς που κάνουν συχνά αξονικές, π.χ., καρκινοπαθείς, ασθενείς με ανευρύσματα κλπ., αυτό έχει επίπτωση στη συσσώρευση 

Μια βδομάδα αναμονή σε χειρουργείο για κάταγμα!

Ενα από τα σοβαρότερα προβλήματα στο «Αττικόν» είναι οι μεγάλες αναμονές στα χειρουργεία. Για παράδειγμα, ο μέσος χρόνος αναμονής για ασθενείς με κατάγματα, που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση, είναι η μια βδομάδα. «Και φυσικά έτσι το νοσοκομείο "μπουκώνει" με τα επείγοντα και δεν μπορεί να δεχθεί εξειδικευμένα περιστατικά, κάποια από τα οποία μόνο εδώ μπορούν να αντιμετωπιστούν», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Γαλανόπουλος, γιατρός της ορθοπεδικής κλινικής του «Αττικού» και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), εκλεγμένος με τη ΔΗΠΑΚ.
Ο ίδιος εξηγεί: «Παράδειγμα είναι τα περιστατικά της ορθοπεδικής ογκολογίας. Το "Αττικόν" είναι κέντρο αναφοράς για όγκους του μυοσκελετικού, αν δηλαδή δεν έρθει εδώ ο ασθενής η επόμενη επιλογή του είναι να πάει στο εξωτερικό. Αλλά οι ασθενείς δεν μπορούν να έρθουν όταν δεν υπάρχουν αίθουσες ή πρέπει να μπουν σε βάρος άλλων ασθενών με επείγοντα προβλήματα. Ολα αυτά προκύπτουν από το γεγονός ότι, ενώ το χειρουργείο έχει 14 χειρουργικές αίθουσες με πλήρη εξοπλισμό, λειτουργούν μόνο οι 6-7 λόγω έλλειψης προσωπικού».
Επιπλέον αναμονή δημιουργεί και η καθυστέρηση της έγκρισης των ακριβών υλικών που απαιτούνται κάποιες φορές: «Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις εξειδικευμένες αυτές επεμβάσεις, όπως, για παράδειγμα, οι μεταλλικές προθέσεις που μπαίνουν για να μη χάσει ο καρκινοπαθής το πόδι του, κοστίζουν κάποιες χιλιάδες ευρώ και πρέπει υποχρεωτικά η έγκρισή τους να περάσει από ειδική επιτροπή. Αυτή η διαδικασία κρατάει αρκετούς μήνες και μπορεί και να απορριφθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα άνθρωποι με καρκίνο να περιμένουν χωρίς να μπορούν να χειρουργηθούν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, το προηγούμενο διάστημα, Λαϊκές Επιτροπές και συσπειρώσεις των αυτοαπασχολούμενων, μαζί με εργαζόμενους, διεκδικήσαμε και πετύχαμε, μετά από μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας, να χειρουργηθεί ασθενής με αντίστοιχη πάθηση, παρά τη μεγάλη καθυστέρηση και τις αναβολές που έπαιρνε συνεχώς το θέμα στις διάφορες επιτροπές έγκρισης», σημειώνει ο Γ. Γαλανόπουλος.

Σε κάθε εφημερία γίνεται «μάχη»

Οπως σε όλα τα νοσοκομεία, έτσι και στο «Αττικόν», το μέγεθος των προβλημάτων και των ελλείψεων γίνεται περισσότερο εμφανές τις μέρες που υπάρχει εφημερία, δηλαδή κάθε τέταρτη μέρα. Το γειτονικό «Αγία Βαρβάρα», εκτός από εξειδικευμένο νοσοκομείο για τις λοιμώξεις που ήταν πριν κλείσει, είχε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει και άλλα περιστατικά, όπως για παράδειγμα παθολογικά. Τώρα που δεν υπάρχει, ένας επιπλέον μεγάλος όγκος ασθενών έχει μεταφερθεί στο «Αττικόν».
Για να γίνει περισσότερο κατανοητή η κατάσταση που επικρατεί, αρκεί να πούμε ότι τις μέρες που εφημερεύει το «Αττικόν», έρχονται σε αυτό όλα τα περιστατικά της Δυτικής Αθήνας, του Θριασίου και του Πειραιά, αφού το αμέσως κοντινότερο σε αυτές τις περιοχές νοσοκομείο που εφημερεύει είναι ο «Ευαγγελισμός». Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη ότι σε κάθε εφημερία εξετάζονται στα επείγοντα το λιγότερο 1.000 ασθενείς, όπως μας είπαν γιατροί και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο.
Φυσικά, το προσωπικό που υπάρχει δεν μπορεί να διαχειριστεί έναν τέτοιο αριθμό ασθενών. Αποτέλεσμα είναι ο μέσος χρόνος αναμονής, για να δει ο ασθενής το γιατρό σε μέρα εφημερίας, να φτάνει και τις 4 ώρες! Στη συνέχεια, βέβαια, μπορεί να χρειαστούν εξετάσεις, όπως αξονική, όπου επίσης υπάρχει μεγάλη αναμονή. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις παθολογικές ειδικότητες, όπου χρειάζεται πιο δύσκολη διαγνωστική προσέγγιση. Εκεί ο ασθενής έρχεται το πρωί και φεύγει το βράδυ», μας λένε οι γιατροί.
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην έλλειψη νοσηλευτών: Σε κάθε εφημερία υπάρχουν 2-4 τραυματιοφορείς για όλο αυτόν τον κόσμο. Το πιο συνηθισμένο είναι οι ίδιοι οι συγγενείς να αγανακτούν από την αναμονή και να πηγαίνουν το φορείο μόνοι τους στην κλινική. Αυτό το πρόβλημα, η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να το κουκουλώσει, φέρνοντας σχολικούς φύλακες μέσω της «κινητικότητας» για να γίνουν τραυματιοφορείς!
Σταγόνα στον ωκεανό οι λίγες προσλήψεις

Το προσωπικό του νοσοκομείου έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς όσοι βγαίνουν στη σύνταξη δεν αναπληρώνονται λόγω του κανόνα «μια πρόσληψη για κάθε 10 συνταξιοδοτήσεις», ο οποίος φυσικά συνεχίζει να εφαρμόζεται. Και βέβαια, αυτές οι προσλήψεις αφορούν κυρίως επικουρικούς γιατρούς και όχι μόνιμο προσωπικό.
Οπως μας ενημέρωσε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, «αυτό το δρόμο μας δήλωσε ότι θα ακολουθήσει και ο νέος υπουργός Υγείας σε συνάντηση που είχαμε μαζί του ως ΙΣΑ. Ακόμα, δεν πήρε καμία δέσμευση για επαναλειτουργία του "Αγία Βαρβάρα", ενώ, όσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, είπε ότι θα συνεχίσει να κινείται στο πλαίσιο του "εξορθολογισμού". Είναι γνωστό ότι για "εξορθολογισμό" και "νοικοκύρεμα" μιλούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση και το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν κατακόρυφα τα χρήματα που βάζει από την τσέπη του ο ασθενής για φάρμακα.
Οι 1.000 προσλήψεις για όλο το σύστημα Υγείας, για τις οποίες μιλά, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις τεράστιες ανάγκες. Οι περισσότερες "λευκές μπλούζες" που βλέπετε γύρω μας είναι φοιτητές και σπουδαστές από ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ κλπ. που κάνουν μάθημα και πρακτικές. Ειδικά οι σπουδαστές νοσηλευτές χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν τρύπες, καθώς δουλεύουν κανονικά με ωράριο και δε "μαθητεύουν" απλά».
http://www.rizospastis.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
22-2-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: