ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ - ΣΤΑ ΠΑΠΑΡΙΑ ΜΑΣ ΟΛΑ
- Νέα προειδοποίηση προς την Ελλάδα από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
- «Ακόμα και με συμφωνία - γέφυρα πρέπει να έχετε πρόγραμμα», είπε απευθυνόμενος στον Τσίπρα
- Έκτακτη σύσκεψη στη Βρετανία για να είναι έτοιμοι για ενδεχόμενο Grexit
- Ο Ολι Ρεν ανεβάζει στο twitter δημοσιεύματα που μιλούν για δραχμή
- Τι γράφει ο ξένος Τύπος και ποιοί είναι μαζί μας και ποιοι εναντίον μας
Την ώρα που ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάϊμαν, χτυπούσε στοργικά στον ώμο τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι η χώρα του θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, οι σκληροί παίκτες του παιχνιδιού και της διαπραγμάτευσης έδειχναν και πάλι τα δόντια τους.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα πως «αν η Ελλάδα θέλει τη βοήθειά μας, χρειάζεται ένα κανονικό πρόγραμμα», σε αντίθεση με την έκτακτη χρηματοδότηση, που ζητάει η Αθήνα.
«Αν (οι Έλληνες) θέλουν τη βοήθειά μας, χρειάζεται ένα πρόγραμμα», που θα συμφωνηθεί με τους πιστωτές, κυρίως για να αποδεσμευθούν οι χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε απευθυνόμενος σε μερικούς δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για μια συνάντηση με τους ομολόγους του της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Κωνσταντινούπολη.
«Εξακολουθώ να μην έχω καταλάβει πώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει» πρόσθεσε, εξάλλου, στο περιθώριο αυτής της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20, στην οποία συμμετέχουν επίσης οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών και οι επικεφαλής μεγάλων θεσμών (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ).
«Δεν είμαστε εμείς που έχουμε ανάγκη ένα πρόγραμμα. Η Γερμανία δεν έχει ανάγκη ένα πρόγραμμα. Είμαι έτοιμος να δώσω όλη τη βοήθεια που θέλουν, αλλά αν δεν θέλουν τη βοήθειά μου, πολύ καλά» δήλωσε ακόμη ο Β. Σόιμπλε.
«Η Ελλάδα υπόκειται σε «πρόγραμμα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Δεν ξέρω τι θα έκαναν οι αγορές χωρίς πρόγραμμα, αλλά ίσως (ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας) το ξέρει καλύτερα από εμένα» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.
Επισήμανε επίσης, φανερά ενοχλημένος, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός υπολογίζει «να διευθετήσει τα οικονομικά προβλήματά του επαναδιαπραγματευόμενος τις συμφωνίες του Λονδίνου. Μα αυτό συνέβη το 1953». Η Γερμανία απέφυγε να καταβάλει αποζημιώσεις στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου υπογράφοντας, αυτές τις συμφωνίες στη βρετανική πρωτεύουσα.
Νωρίτερα η εκπρόσωπος του Σόιμπλε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, Μαριάνε Κοτέ είπε ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν έχει αλλάξει απαντώντας στην φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι το πρόγραμμα απέτυχε.
Η κ. Κοτέ παρέπεμψε στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης, όπου, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει πιθανόν λεπτομέρειες της πρότασής της και επανέλαβε: «Η δική μας θέση σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος και τις υποχρεώσεις, που έχουν συμφωνηθεί, είναι γνωστή. Το πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, όπως έχει συμφωνηθεί».
«Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία στο Eurogroup να συγκεκριμενοποιήσει τη θέση της» δήλωσε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ.
Σύσκεψη υπό την προεδρία Κάμερον για... Grexit!
Μια μέρα μετά τη δήλωση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν πως το Λονδίνο προετοιμάζεται για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ήρθε και η σύσκεψη, υπό τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για το Grexit!
Στη συνάντηση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού της Βρετανίας συμμετείχαν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Αγγλίας. Στόχος να καταστρώσουν σχέδια για την περίπτωση μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε την Κυριακή, ότι η Βρετανία ενισχύει το σχεδιασμό της για κάθε ενδεχόμενο και ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη αυξάνει τους κινδύνους για τη βρετανική οικονομία.
"Ήταν μια συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας", δήλωσε η πηγή. "Δεν λέμε πως υπάρχει κάποιος που σκέπτεται ότι αυτό θα συμβεί, αλλά είναι σωστό να εξετάσουν τους κινδύνους από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πραγματική αστάθεια", πρόσθεσε.
Η Ελλάδα οδηγείται σε ρήξη με τους εταίρους
Η εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα για πρόγραμμα-γέφυρα και όχι παράταση του υφιστάμενου πλαισίου δεν ήχησε καλά στα αυτιά των εταίρων, ενώ αναλυτές προβλέπουν ρήξη.
Επισήμως η θέση που εκφράστηκε από όλες τις χώρες της ευρωζώνης στην τελευταία συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Εurogroup, την Πέμπτη, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει μια εξάμηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει η τελική αξιολόγησή του και η διαπραγμάτευση για την επόμενη μέρα.
Ανάλογη θέση υποστηρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Υπάρχει λοιπόν σαφής διάσταση απόψεων, και όπως σημειώνουν αναλυτές, στο θέμα αυτό η Ελλάδα οδηγείται σε ρήξη με τους εταίρους με δεδομένο και το «τελεσίγραφο» του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την αναγκαιότητα επίτευξης λύσης μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου. Αναφορικά με το υπόλοιπο περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων, οι αναλυτές συγκρατούν δύο κυρίως σημεία: το κούρεμα και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Η εφημερίδα Frankfurter Rundschau παρατηρεί ότι προφανώς ο Τσίπρας εγκατέλειψε οριστικά την απαίτησή του για κούρεμα, αφού μίλησε μόνον για αναδιάρθρωση. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, εμφανίστηκε πιο μετριοπαθής όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις. Ειδικότερα, ενώ στον προεκλογικό αγώνα είχε προαναγγείλει το τέλος όλων των ιδιωτικοποιήσεων, δεν τις αποκλείει πλέον στις προγραμματικές του δηλώσεις, εφόσον υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.
Ο Ολι Ρεν τουίταρε δραχμή
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Όλι Ρεν ανέβασε στον λογαριασμό του στο στο Twitter το άρθρο των Financial Times που ''προφητεύει'' το Grexit, την έξοδο δηλαδή της Ελλάδας από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή.
Το μόνο που χρειάζεται για το Grexit είναι μερικές ακόμα καταστροφικές εβδομάδες σαν αυτή, είναι το κύριο άρθρο στους Financial Times.
Το άρθρο αυτό επέλεξε ο Όλι Ρεν για να το αναρτήσει στον λογαριασμό του στο Twitter.
Στο κάδρο εκείνων που δείχνουν την πόρτα στην Ελλάδα από την ευρωζώνη είναι επίσης:
Ο Ντράγκι ο οποίος άσκησε ως τώρα το μέγιστο εκβιασμό με την αναγγελία της μη αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων για απευθείας δανειοδότηση των ελληνικών τραπεζών τις οποίες έστειλε στον ELA απ΄ όπου μπορούν να αντλήσουν ως 60 δις. ευρώ.
Επίσης, ο Μάρτιν Σουλτς ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα,
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μπορεί να ζητά σεβασμό των δεσμεύσεων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί το Grexit και θα εργαστεί για την αποτροπή του. Σήμερα μάλιστα προειδοποίησε τον κ. Τσίπρα ότι η Ευρώπη δεν θα αποδεχθεί τα σχέδιά του.
Ο Ολάντ από την πλευρά του μπορεί να είπε καλά λόγια στον Τσίπρα, να θέλει χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, αλλά αλληθωρίζει και προς την επανασύσταση του γαλλογερμανικού άξονα, έστω και με μικρότερο το ειδικό βάρος της Γαλλίας.
Ο Φινλανδός Ερκι Λικάνεν βρίσκεται απέναντι θεωρώντας λογική την απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα, όπως και ο Γερμανός κεντρικό τραπεζίτης Βάιντμαν.
Ο πρώην πρόεδρος της FED Αλαν Γκρίνσπαν θεωρεί σίγουρο στο τέλος το Grexit με την επισήμανση ότι είναι επωφελές και για τις δύο πλευρές.
Στο EuroworkingGroup ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις στην Ελλάδα, χωρίς οι φίλα προσκείμενοι στις ελληνικές θέσεις για χαλάρωση της λιτότητας να αντισταθούν στα γερμανικά πάντσερ.
Οι πιέσεις της Γερμανίας
Το παιχνίδι, τουλάχιστον επικοινωνιακά, δείχνει να σκληραίνει. Όμως, πιέσεις δεν ασκούνται μόνο στην Ελλάδα. Πιέσεις δέχεται και η Γερμανία, ακόμα και στο εσωτερικό της. Για παράδειγμα ο καθηγητής Γκούσταβ Χορν του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Μελετών θεωρεί ότι είναι αναγκαίο το τέλος της λιτότητας, η αύξηση των επενδύσεων και η αλλαγή πολιτικής από τη Γερμανία.
Επίσης η γερμανική τράπεζα Commerzbank βλέπει σε έκθεσή της πιθανότητες 75% για μία συμβιβαστική συμφωνία και παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ενώ θεωρεί πολύ πιθανή την επιμήκυνση των δανείων και τη μείωση του επιτοκίου
Στην εξίσωση θα πρέπει να βάλουμε και τον Ομπάμα όχι τόσο γιατί θέλει να δώσει «χείρα βοηθείας» στην Ελλάδα, γιατί σφόδρα επιθυμεί να αλλάξει η πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη. Η συνάντηση σήμερα με τη Μέρκελ θα δείξει αν άνοιξε κάποια ρωγμή στο γερμανικό τείχος.
Επίσης, στο παζλ θα πρέπει να τοποθετήσουμε τους Podemos της Ισπανίας που τα τελευταία γκάλοπ δείχνουν ότι προηγούνται κατά 6,8 μονάδες του κυβερνητικού κόμματος, πράγμα που ωθεί τη Μέρκελ σε σκλήρυνση της στάσης της απέναντι στην Ελλάδα, γιατί αν κερδίσουν οι Podemos το φθινόπωρο αναμένεται να κινηθούν στη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον για το χρέος.
Τέλος να υπογραμμίσουμε ότι η άφιξη στην Αθήνα του Τόμας Βίζερ (επικεφαλής του Euroworking group) και το Ντάνκαν Κοστέλο (εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα) δεν έχουν αρνητικό συμβολισμό, αλλά δείχνουν μάλλον ένταση των προσπαθειών να βρεθεί κοινή συνισταμένη. http://www.newsit.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
9-2-2015
- Νέα προειδοποίηση προς την Ελλάδα από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
- «Ακόμα και με συμφωνία - γέφυρα πρέπει να έχετε πρόγραμμα», είπε απευθυνόμενος στον Τσίπρα
- Έκτακτη σύσκεψη στη Βρετανία για να είναι έτοιμοι για ενδεχόμενο Grexit
- Ο Ολι Ρεν ανεβάζει στο twitter δημοσιεύματα που μιλούν για δραχμή
- Τι γράφει ο ξένος Τύπος και ποιοί είναι μαζί μας και ποιοι εναντίον μας
Την ώρα που ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάϊμαν, χτυπούσε στοργικά στον ώμο τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι η χώρα του θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, οι σκληροί παίκτες του παιχνιδιού και της διαπραγμάτευσης έδειχναν και πάλι τα δόντια τους.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα πως «αν η Ελλάδα θέλει τη βοήθειά μας, χρειάζεται ένα κανονικό πρόγραμμα», σε αντίθεση με την έκτακτη χρηματοδότηση, που ζητάει η Αθήνα.
«Αν (οι Έλληνες) θέλουν τη βοήθειά μας, χρειάζεται ένα πρόγραμμα», που θα συμφωνηθεί με τους πιστωτές, κυρίως για να αποδεσμευθούν οι χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε απευθυνόμενος σε μερικούς δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για μια συνάντηση με τους ομολόγους του της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Κωνσταντινούπολη.
«Εξακολουθώ να μην έχω καταλάβει πώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει» πρόσθεσε, εξάλλου, στο περιθώριο αυτής της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20, στην οποία συμμετέχουν επίσης οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών και οι επικεφαλής μεγάλων θεσμών (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ).
«Δεν είμαστε εμείς που έχουμε ανάγκη ένα πρόγραμμα. Η Γερμανία δεν έχει ανάγκη ένα πρόγραμμα. Είμαι έτοιμος να δώσω όλη τη βοήθεια που θέλουν, αλλά αν δεν θέλουν τη βοήθειά μου, πολύ καλά» δήλωσε ακόμη ο Β. Σόιμπλε.
«Η Ελλάδα υπόκειται σε «πρόγραμμα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Δεν ξέρω τι θα έκαναν οι αγορές χωρίς πρόγραμμα, αλλά ίσως (ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας) το ξέρει καλύτερα από εμένα» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.
Επισήμανε επίσης, φανερά ενοχλημένος, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός υπολογίζει «να διευθετήσει τα οικονομικά προβλήματά του επαναδιαπραγματευόμενος τις συμφωνίες του Λονδίνου. Μα αυτό συνέβη το 1953». Η Γερμανία απέφυγε να καταβάλει αποζημιώσεις στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου υπογράφοντας, αυτές τις συμφωνίες στη βρετανική πρωτεύουσα.
Νωρίτερα η εκπρόσωπος του Σόιμπλε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, Μαριάνε Κοτέ είπε ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν έχει αλλάξει απαντώντας στην φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι το πρόγραμμα απέτυχε.
Η κ. Κοτέ παρέπεμψε στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης, όπου, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει πιθανόν λεπτομέρειες της πρότασής της και επανέλαβε: «Η δική μας θέση σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος και τις υποχρεώσεις, που έχουν συμφωνηθεί, είναι γνωστή. Το πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, όπως έχει συμφωνηθεί».
«Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία στο Eurogroup να συγκεκριμενοποιήσει τη θέση της» δήλωσε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ.
Σύσκεψη υπό την προεδρία Κάμερον για... Grexit!
Μια μέρα μετά τη δήλωση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν πως το Λονδίνο προετοιμάζεται για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ήρθε και η σύσκεψη, υπό τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για το Grexit!
Στη συνάντηση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού της Βρετανίας συμμετείχαν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Αγγλίας. Στόχος να καταστρώσουν σχέδια για την περίπτωση μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε την Κυριακή, ότι η Βρετανία ενισχύει το σχεδιασμό της για κάθε ενδεχόμενο και ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη αυξάνει τους κινδύνους για τη βρετανική οικονομία.
"Ήταν μια συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας", δήλωσε η πηγή. "Δεν λέμε πως υπάρχει κάποιος που σκέπτεται ότι αυτό θα συμβεί, αλλά είναι σωστό να εξετάσουν τους κινδύνους από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πραγματική αστάθεια", πρόσθεσε.
Η Ελλάδα οδηγείται σε ρήξη με τους εταίρους
Η εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα για πρόγραμμα-γέφυρα και όχι παράταση του υφιστάμενου πλαισίου δεν ήχησε καλά στα αυτιά των εταίρων, ενώ αναλυτές προβλέπουν ρήξη.
Επισήμως η θέση που εκφράστηκε από όλες τις χώρες της ευρωζώνης στην τελευταία συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Εurogroup, την Πέμπτη, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει μια εξάμηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει η τελική αξιολόγησή του και η διαπραγμάτευση για την επόμενη μέρα.
Ανάλογη θέση υποστηρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Υπάρχει λοιπόν σαφής διάσταση απόψεων, και όπως σημειώνουν αναλυτές, στο θέμα αυτό η Ελλάδα οδηγείται σε ρήξη με τους εταίρους με δεδομένο και το «τελεσίγραφο» του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την αναγκαιότητα επίτευξης λύσης μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου. Αναφορικά με το υπόλοιπο περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων, οι αναλυτές συγκρατούν δύο κυρίως σημεία: το κούρεμα και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Η εφημερίδα Frankfurter Rundschau παρατηρεί ότι προφανώς ο Τσίπρας εγκατέλειψε οριστικά την απαίτησή του για κούρεμα, αφού μίλησε μόνον για αναδιάρθρωση. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, εμφανίστηκε πιο μετριοπαθής όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις. Ειδικότερα, ενώ στον προεκλογικό αγώνα είχε προαναγγείλει το τέλος όλων των ιδιωτικοποιήσεων, δεν τις αποκλείει πλέον στις προγραμματικές του δηλώσεις, εφόσον υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.
Ο Ολι Ρεν τουίταρε δραχμή
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Όλι Ρεν ανέβασε στον λογαριασμό του στο στο Twitter το άρθρο των Financial Times που ''προφητεύει'' το Grexit, την έξοδο δηλαδή της Ελλάδας από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή.
Το μόνο που χρειάζεται για το Grexit είναι μερικές ακόμα καταστροφικές εβδομάδες σαν αυτή, είναι το κύριο άρθρο στους Financial Times.
Το άρθρο αυτό επέλεξε ο Όλι Ρεν για να το αναρτήσει στον λογαριασμό του στο Twitter.
Στο κάδρο εκείνων που δείχνουν την πόρτα στην Ελλάδα από την ευρωζώνη είναι επίσης:
Ο Ντράγκι ο οποίος άσκησε ως τώρα το μέγιστο εκβιασμό με την αναγγελία της μη αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων για απευθείας δανειοδότηση των ελληνικών τραπεζών τις οποίες έστειλε στον ELA απ΄ όπου μπορούν να αντλήσουν ως 60 δις. ευρώ.
Επίσης, ο Μάρτιν Σουλτς ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα,
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μπορεί να ζητά σεβασμό των δεσμεύσεων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί το Grexit και θα εργαστεί για την αποτροπή του. Σήμερα μάλιστα προειδοποίησε τον κ. Τσίπρα ότι η Ευρώπη δεν θα αποδεχθεί τα σχέδιά του.
Ο Ολάντ από την πλευρά του μπορεί να είπε καλά λόγια στον Τσίπρα, να θέλει χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, αλλά αλληθωρίζει και προς την επανασύσταση του γαλλογερμανικού άξονα, έστω και με μικρότερο το ειδικό βάρος της Γαλλίας.
Ο Φινλανδός Ερκι Λικάνεν βρίσκεται απέναντι θεωρώντας λογική την απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα, όπως και ο Γερμανός κεντρικό τραπεζίτης Βάιντμαν.
Ο πρώην πρόεδρος της FED Αλαν Γκρίνσπαν θεωρεί σίγουρο στο τέλος το Grexit με την επισήμανση ότι είναι επωφελές και για τις δύο πλευρές.
Στο EuroworkingGroup ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις στην Ελλάδα, χωρίς οι φίλα προσκείμενοι στις ελληνικές θέσεις για χαλάρωση της λιτότητας να αντισταθούν στα γερμανικά πάντσερ.
Οι πιέσεις της Γερμανίας
Το παιχνίδι, τουλάχιστον επικοινωνιακά, δείχνει να σκληραίνει. Όμως, πιέσεις δεν ασκούνται μόνο στην Ελλάδα. Πιέσεις δέχεται και η Γερμανία, ακόμα και στο εσωτερικό της. Για παράδειγμα ο καθηγητής Γκούσταβ Χορν του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Μελετών θεωρεί ότι είναι αναγκαίο το τέλος της λιτότητας, η αύξηση των επενδύσεων και η αλλαγή πολιτικής από τη Γερμανία.
Επίσης η γερμανική τράπεζα Commerzbank βλέπει σε έκθεσή της πιθανότητες 75% για μία συμβιβαστική συμφωνία και παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ενώ θεωρεί πολύ πιθανή την επιμήκυνση των δανείων και τη μείωση του επιτοκίου
Στην εξίσωση θα πρέπει να βάλουμε και τον Ομπάμα όχι τόσο γιατί θέλει να δώσει «χείρα βοηθείας» στην Ελλάδα, γιατί σφόδρα επιθυμεί να αλλάξει η πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη. Η συνάντηση σήμερα με τη Μέρκελ θα δείξει αν άνοιξε κάποια ρωγμή στο γερμανικό τείχος.
Επίσης, στο παζλ θα πρέπει να τοποθετήσουμε τους Podemos της Ισπανίας που τα τελευταία γκάλοπ δείχνουν ότι προηγούνται κατά 6,8 μονάδες του κυβερνητικού κόμματος, πράγμα που ωθεί τη Μέρκελ σε σκλήρυνση της στάσης της απέναντι στην Ελλάδα, γιατί αν κερδίσουν οι Podemos το φθινόπωρο αναμένεται να κινηθούν στη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον για το χρέος.
Τέλος να υπογραμμίσουμε ότι η άφιξη στην Αθήνα του Τόμας Βίζερ (επικεφαλής του Euroworking group) και το Ντάνκαν Κοστέλο (εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα) δεν έχουν αρνητικό συμβολισμό, αλλά δείχνουν μάλλον ένταση των προσπαθειών να βρεθεί κοινή συνισταμένη. http://www.newsit.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
9-2-2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου