Τετάρτη, Φεβρουαρίου 18, 2015

ΆΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΙΔΑΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ

Ελλείψεις στοιχειωδών παροχών, όπως  το φαγητό και η ιατρική φροντίδα είδαν οι Γιατροί του Κόσμου κατά τη αυτοψία τους στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, την Τετάρτη. Οι γιατροί διαπίστωσαν ακόμη ότι οι μετανάστες δεν έχουν καμιά ενημέρωση για την επόμενη μέρα της κράτησής τους.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο γενικός γραμματέας των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, οι εθελοντές γιατροί αντίκρισαν «συνθήκες που θυμίζουν στρατόπεδο συγκέντρωσης».


Όπως προέκυψε από την αυτοψία, από τον περασμένο Δεκέμβριο στο κέντρο κράτησης δεν υπάρχει μόνιμη ιατρική περίθαλψη για τους περίπου 1.100 κρατούμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, περιορισμένα μεν αλλά αθεράπευτα επί μήνες. Επιπλέον, ελάχιστοι μόνο έχουν εξεταστεί για φυματίωση.

Την ίδια ώρα, οι γιατροί περιγράφουν πως ούτε το φαγητό είναι αρκετό.  

Όπως διαπίστωσε ο κ. Κανάκης, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν μετανάστες που δεν έχουν λόγο να κρατούνται στην Αμυγδαλέζα, είτε γιατί έχει παρέλθει το 18μηνο είτε γιατί προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στην περίπτωση ενός Ρουμάνου. «Στην πλειονότητά τους, δεν έχουν ιδέα  γιατί κρατούνται και τι θα γίνει στο μέλλον», εξηγεί ο ίδιος.

Ανήλικοι μαζί με ενήλικες

Σύμφωνα με τους Γιατρούς του Κόσμου, σε αρκετές περιπτώσεις, παιδιά μένουν μαζί με ενήλικες. «Είναι πολλοί οι ανήλικοι και αν δεν ενταχθούν σε δομές, θα αποτελέσουν πρώτη ύλη για το οργανωμένο έγκλημα», τόνισε ο κ.Κανάκης.

Οι εθελοντές της Οργάνωσης δηλώνουν συγκλονισμένοι από τις περιγραφές των μεταναστών.  Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 30χρονου Πακιστανού, ο οποίος διηγήθηκε ότι πήγε να καταγγείλει στην αστυνομία ένα περιστατικό εκμετάλλευσης στην εργασία του και βρέθηκε στην Αμυγδαλέζα, όπου κρατείται τους τελευταίους οκτώ μήνες. . in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
18-2-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: