Σάββατο, Φεβρουαρίου 21, 2015

EUROGROUP: ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ - ΤΙ ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΤΙ ΕΔΩΣΕ Η ΑΘΗΝΑ

Μετά το έκτακτο Eurogroup της Παρασκευής, άνοιξε ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας - Ευρωζώνης. 

Το κείμενο της συμφωνίας για τετράμηνη παράταση συντάχθηκε ύστερα από συμβιβασμούς που έκαναν και οι δύο πλευρές. Τελικά, τι κέρδισε και τι έχασε η ελληνική κυβέρνηση;

Τα θετικά στοιχεία για την κυβέρνηση: 

- Αλλάζουν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Δεν αναφέρεται πουθενά – ούτε γραπτώς, ούτε προφορικώς- η ανάγκη επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ για το 2015 και 4,5 του ΑΕΠ για το 2016. Η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι θα διασφαλίσει “τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα χρηματοδοτικά ποσά που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, όπως αυτή απορρέει από τη συμφωνία του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012”. Στο πλαίσιο αυτό, η επιστροφή των 10,6 δισ. του ΤΧΣ επιδρά θετικά, καθώς μειώνει το χρέος και δημιουργεί χώρο για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και χαλάρωση λιτότητας. 


- Δεν θα εφαρμοστεί στο σύνολό του το υφιστάμενο Μνημόνιο. Η Αθήνα θα καταθέσει ως τη Δεύτερα τις προτάσεις της για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα συνδυαστούν με το υφιστάμενο πρόγραμμα. 

Στα αρνητικά στοιχεία της συμφωνίας περιλαμβάνονται:

- Θα συνεχιστεί η εφαρμογή δράσεων του Μνημονίου, οπότε επί της ουσίας η κυβέρνηση δεν κέρδισε την πλήρη του κατάργηση. 

- Τα κεφάλαια ύψους 10,6 δισ. που έως τις 28 Φεβρουαρίου θα έχει στην κατοχή του το ΤΧΣ, θα μεταφερθούν στον EFSF, γιατί η Ευρωζώνη θέλει να διασφαλίσει ότι θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τις τράπεζες και όχι για χρηματοδότηση του Δημοσίου, όπως δήλωσαν οι Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ. 

- Δεν αντιμετωπίζονται ταμειακά προβλήματα του Δημοσίου τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Κατ' επέκταση, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαμορφώσει γρήγορα και υπό ασφυκτική πίεση το πρόγραμμα, στο οποίο θα ελεγχθεί, ενώ εξίσου γρήγορα θα πρέπει να κλείσει και τον έλεγχο για να εκταμιεύσει τις δόσεις που χρειάζεται για να καλύψει τις υποχρεώσεις της. 

- Για ό,τι μέτρο προωθήσει, θα πρέπει να λάβει ισοδύναμα μέτρα.

- Ο έλεγχος θα συνεχιστεί από τους τρεις φορείς (ΕΕ. ΕΚΤ, ΔΝΤ) έστω κι αν δεν θα χρησιμοποιείται πλέον ο όρος “τρόικα”. 

- Η παράταση θα έχει ισχύ 4 μήνες αντί για 6 μήνες που πρότεινε η Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι λήγει στο τέλος του Ιουνίου και η Ελλάδα δεν θα είναι καλυμμένη όταν θα πρέπει να πληρωθούν τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, συνολικής αξίας 6,7 δισ.    newsit.gr
ΠΡΕΖΑ TV
21-2-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: