Παρασκευή, Φεβρουαρίου 20, 2015

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΗ «NESTLE»

Τον τρόπο με τον οποίο προβλήθηκε από Μέσα του διαδικτύου η στάση της κυβέρνησης απέναντι στις μειώσεις μισθών που κάνει η «Nestle», σε αντιδιαστολή με την αποσιώπηση της δράσης που ανέπτυξε για το ίδιο θέμα το κλαδικό συνδικάτο και η Ομοσπονδία, σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Αττικής.
Το Συνδικάτο κατήγγειλε από την πρώτη ώρα τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, διοργάνωσε άμεσα παράσταση διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο παγωτού της «Nestle» στον Ταύρο και εξέδωσε ανακοίνωση για να ενημερώσει τους εργαζόμενους του ομίλου και του κλάδου. Με αυτήν την ανακοίνωση έγιναν δεκάδες εξορμήσεις σε εργοστάσια τροφίμων.

Τέσσερις μέρες μετά, έγινε συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με εκπροσώπους της πολυεθνικής και της Ομοσπονδίας. Αμέσως μετά, το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία θριαμβολογούσε ότι πέτυχε συμφωνία με την εργοδοσία να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας «με τους υφιστάμενους όρους», κρύβοντας ότι 70 από τους εργαζόμενους είχαν ήδη υπογράψει ατομικές συμβάσεις με μείωση μισθού και ότι γι' αυτούς, το μόνο που έκανε το υπουργείο ήταν να συστήσει στην πολυεθνική να τις ανακαλέσει.
Ενώ, λοιπόν, επί τέσσερις μέρες από τις μειώσεις μισθών, η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ «δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα» για την απάντηση του Συνδικάτου, ξαφνικά την Παρασκευή 13/2, αναπαράχθηκε από δεκάδες μέσα η ανακοίνωση της συγκυβέρνησης και μάλιστα με βαρύγδουπους τίτλους, όπως «Χαστούκι του Σκουρλέτη στη Nestle», «Ο Σκουρλέτης ξηλώνει από τη Nestle τους αντεργατικούς νόμους» κ.ά.
Καμιά ουσιαστική παρέμβαση
Μετά απ' όλα αυτά, το κλαδικό συνδικάτο ξεκαθαρίζει:
«Χωρίς την καταγγελία του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας το υπουργείο Εργασίας δεν θα έκανε τίποτα υπέρ των εργαζομένων στη "Nestle".
Αυτό που ψέλλισε το υπουργείο ήταν ότι "θα δούμε στο μέλλον τι θα γίνει" και δεν επέβαλλε στη "Nestle" να πάρει πίσω τις μειώσεις. Συστάσεις τής έκανε. Μάλιστα η "Nestle" βολεύτηκε από την αόριστη στάση του υπουργείου και πλέον δηλώνει στους εργαζόμενους πως μόνο αν η κυβέρνηση νομοθετήσει την επαναφορά της ΣΣΕ θα πάρει πίσω τις μειώσεις. Ομως, η κυβέρνηση αυτό που θα κάνει είναι να επαναφέρει τις διαπραγματεύσεις για τις ΣΣΕ και προφανώς αυτό δε σημαίνει την αυτόματη επαναφορά των ΣΣΕ στα προ κρίσης επίπεδα. Αυτό πρέπει να το επιβάλουν οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους.
Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν έβγαλε άχνα για τις ελαστικές μορφές εργασίας (μαθητεία, voucher), για το ότι στη «Nestle» οι λίγοι εποχικοί που δουλεύουν πενθήμερο βγαίνουν με κλήρωση και οι υπόλοιποι κάνουν 1-2 μεροκάματα τη βδομάδα! Μάλιστα, την προηγούμενη μέρα από την τριμερή, η "Nestle" έκοψε από τους αντιπρόσωπους - οδηγούς διανομής παγωτού 3.000 - 7.000 ευρώ ετησίως!».
Επίσης, το Συνδικάτο θέτει τα εξής ερωτήματα:
Γιατί η συγκυβέρνηση δεν έριξε «χαστούκι» και στην «Chipita», όταν συναντήθηκε ο αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Σ. Θεοδωρόπουλο στις 4/2/2015 για τις 7 νέες απολύσεις (και δεκάδες τα προηγούμενα χρόνια ) που έκανε η εταιρεία στο εργοστάσιο Λαμίας λίγες μέρες πριν;
Τελικά, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα δικαιώσει τον πολύμηνο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της «Coca Cola» με την παρέμβασή της για άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης;
Ανάκληση των μειώσεων τώρα!
Το Συνδικάτο απαιτεί από τη «Nestle» να πάρει πίσω τις μειώσεις μισθών μέχρι σήμερα Παρασκευή και η ανακοίνωση καταλήγει: «Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συσπειρωθούν στο κλαδικό συνδικάτο, να οργανώσουν σε κάθε χώρο δουλειάς τον αγώνα, να μη δεχτούν τα ψίχουλα. Να παλέψουμε για την ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαμε την περίοδο της κρίσης, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι. Η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και η λαϊκή αξιοπρέπεια, μόνο μέσα από το δρόμο της οργάνωσης και του αγώνα μπορούν να κατακτηθούν». http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
20-2-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: