Δευτέρα, Μαρτίου 23, 2015

ΑΙΤΗΜΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ 1,2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΥΠΕΒΑΛΕ ΤΟ ΤΧΣ ΣΤΟΝ ESM

Αίτημα επιστροφής 1,2 δισ. ευρώ υπέβαλε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) η Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Πρόκεται για κεφάλαια του Ταμείου που προσμετρήθηκαν εκ παραδρομής στα ομόλογα EFSF ονομαστικής αξίας 10,9 δισ. ευρώ που το Ταμείο επέστρεψε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. 

«Ο πρόεδρος του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ ζήτησε από το EFSF να προβεί σε ανάλυση του θέματος. Επίσης, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup να εγείρει το θέμα σε σύντομο χρονικό διάστημα» εξηγεί στο in.gr εκπρόσωπος του EFSF.


Ειδικότερα, το ποσό αυτό είναι μέρος του 1,5 δισ. ευρώ του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου του ΤΧΣ που είχε δοθεί υπό την μορφή μετρητών στο Ταμείο προ τις 19 Απριλίου 2012, οπότε και έγινε η πρώτη αύξηση κεφαλαίου του ΤΧΣ με την μορφή εισφοράς ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου (FRNs) ονομαστικής αξίας 25 δισ. ευρώ έκδοσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Υπενθυμίζεται πως συνολικά, η Ελλάδα έχει δανειστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών το ποσό των 48,2 δισ ευρώ και έχει αξιοποιήσει τα 37,3 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν τα 1,2 δισ. ευρώ του αρχικού κεφαλαίου του ΤΧΣ προσμετρήθηκαν εκ παραδρομής στα ομόλογα EFSF ονομαστικής αξίας 10,9 δισ. ευρώ που επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και της δεύτερης τροποποίησης της δανειακής σύμβασης.

Εκ των υστέρων διαπιστώθηκε πως θα έπρεπε να είχαν επιστραφεί στον EFSF ομόλογα αξίας 9,7 δισ. ευρώ και όχι ομόλογα αξίας 10,9 δισ. ευρώ. Έτσι, η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελαρίου αιτήθηκε επισήμως στην Διοίκηση του EFSF την επιστροφή του σχετικού ποσού.

Εάν το ποσό αυτό επιστραφεί θα κατατεθεί στο λογαριασμό του ΤΧΣ στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πράξεις πώλησης τίτλων διαχείρισης του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναγοράς (repos).

Το πόσο γρήγορα πάντως θα λάβει η Ελλάδα τα 1,2 δισ. ευρώ δεν έχει αποσαφηνισθεί, καθώς τα χρήματα αυτά δεν έχουν ως σκοπό την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών και σύμφωνα με την τροποποιημένη δανειακή σύμβαση (MFFA) μπορούν να δοθούν στην Ελλάδα μόνο κατόπιν αιτήματος που θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ενιαία Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Με απλά λόγια απαιτείται πολιτική απόφαση για την επιστροφή τους.

Σημειώνεται πως η επίσημη αναφορά του EFSF για την επιστροφή των 10,9 δισ. ευρώ δεν διαφωτίζει αρκετά για το θέμα, καθώς αναφέρει: «Στις 27/02/2015, το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) επαν- απέδωσε 10,9 δισ. ευρώ σε ομόλογα που εκδόθηκαν από τον EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Αυτά περιελάμβαναν την πλήρη αποπληρωμή των 7,2 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν στις 30/05/2013 και την μερική επιστροφή των 3,7 δισ. ευρώ από τη δόση του δανείου που εκταμιεύθηκε στις 19/12/2012».

Θανάσης Κουκάκης
 IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
23-3-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: