Τετάρτη, Μαρτίου 04, 2015

ΑΠΟ 4.800 ΕΩΣ 6.000 ΕΥΡΩ Ο ΠΗΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Στα 4.800 ευρώ ετήσιο εισόδημα για 4μελή οικογένεια και 6.000 ευρώ για πολυμελή οικογένεια (χωρίς αυτό να σημαίνει πως αποκλείονται νοικοκυριά με λιγότερα μέλη, π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά.) σχεδιάζει να θέσει η κυβέρνηση τον πήχη της ακραίας φτώχειας, ώστε να προσδιορίσει τους δικαιούχους του προγράμματος που προωθεί για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
 Αυτό διευκρίνισε χθες η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, συμπληρώνοντας πως θα λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό και όχι το τεκμαρτό εισόδημα.
Ως άμεσοι αποδέκτες προσδιορίζονται άτομα που αντιμετωπίζουν συνθήκες ακραίας φτώχειας και παιδιά έως 17 ετών που απειλούνται ή έχουν εγκλωβιστεί σε καταστάσεις αποκλεισμού. Τα ειδικά κριτήρια (εισοδηματικά και περιουσιακά) για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων, όπως και οι διαδικασίες, μένουν να προσδιοριστούν σε δεύτερο χρόνο με ΚΥΑ. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε τελικά χθες το απόγευμα στη Βουλή και το πρόγραμμα κοστολογήθηκε στα 200,3 εκατ. ευρώ από το ΓΛΚ. Η κ. Φωτίου επεσήμανε πως τα χρήματα θα προέλθουν από τα έξοδα της γενικής κυβέρνησης, διευκρινίζοντας πως ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εργασίας για το 2015 είναι 12 δισ. ευρώ από τα οποία είχε υπολογιστεί να κρατηθεί 4,25%, δηλαδή 500 εκατομμύρια, για το συμφωνηθέν πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ δανειστών και προηγούμενης κυβέρνησης. Η ίδια «έδειξε» τον όρο της νέας συμφωνίας για «κατάλληλο» πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς αριθμητικό προσδιορισμό. Οπως έγραψε χθες το «Εθνος», το σχέδιο βασίζεται σε τρεις πυλώνες (ηλεκτροδότηση, στέγη, σίτιση). Τελικά αποφεύχθηκε οποιαδήποτε αναφορά σε δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου ΔΕΗ, προβλέφθηκε διάθεση για το 2015 δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος έως 300 kwh μηνιαίως για κύριες κατοικίες, επανασύνδεση ατελώς των παροχών που διεκόπησαν έως 31/1/2015 και ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με όρους και προϋποθέσεις που μένει να διευκρινιστούν (κόστος μέτρου 22,1 εκατ.). Η κυβέρνηση παρέχει επίσης επιδότηση ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά χωρίς δυνατότητα στέγασης σε ιδιόκτητο ακίνητο εντός του δήμου κύριας κατοικίας, με προτεραιότητα στα νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά και σε αστικές περιοχές (κόστος 40,5 εκατ.), ενώ από το πρόγραμμα σίτισης με κουπόνια ή ηλεκτρονική κάρτα έχει απαλειφθεί ο αριθμητικός προσδιορισμός.
Γ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
4-3-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: