Τετάρτη, Μαρτίου 04, 2015

Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ: ΛΙΣΤΑ ΜΕ «ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ» ΘΕΜΑΤΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΔΙΝΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΡΩΣΙΑ

Το υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας είχε εδώ και αρκετό καιρό ανακοινώσει ότι θα στηρίξει τις ρωσικές ταινίες. Αλλά όχι όλες. Τώρα έδωσε στη δημοσιότητα μία λίστα με «εγκεκριμένα» θέματα, ανάμεσα στα οποία είναι οι οικογενειακές αξίες, η Κριμαία και η Ουκρανία.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός σεναρίου, ο οποίος καλεί τους σεναριογράφους να ασχοληθούν με... πατριωτικά θέματα, προκειμένου να κερδίσουν 1.600 δολάρια. 

«Είναι η στάνταρ πρακτική κρατικής στήριξης» δήλωσε ο επικεφαλής του κινηματογραφικού τομέα του υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας, Βάιτσεσλαβ Τελνόφ. «Επιλέγουμε τα θέματα που, κατά τη γνώμη μας, χρειάζονται μεγαλύτερη ενθάρρυνση. Πέρυσι, για παράδειγμα, επικεντρωθήκαμε στη δημιουργία έργων για την επέτειο της νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο (σ.σ. τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο). Επομένως, είναι φυσικό το ότι το 2015 ένα από τα θέματα είναι η Κριμαία» πρόσθεσε ο ίδιος.


Οι ταινίες που δείχνουν τη Ρωσία κάτω από ένα αρνητικό φως δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να βρουν χρηματοδότηση. Ο Λεβιάθαν, η ρωσική υποψηφιότητα για Όσκαρ, έλαβε στήριξη από το υπουργείο, αλλά δέχθηκε τα πυρά αξιωματούχων επειδή παρουσίαζε μία μάλλον «καταθλιπτική» εικόνα της Ρωσίας -όπως έλεγαν.

Στην πραγματικότητα, η αριστουργηματική ταινία του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ μιλούσε για τη διαφθορά -πολιτική και θρησκευτική- στη σύγχρονη Ρωσία και για πολλούς δυτικούς κριτικούς κινηματογράφους υπήρξε και ένα μήνυμα στο ίδιο το καθεστώς του Πούτιν.

Η ταινία προβλήθηκε στις ρωσικές αίθουσες, αλλά με λογοκριμένες τις βωμολοχίες που περιείχε. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, τα θέματα που θα λάβουν οικονομική στήριξη από τη Ρωσία είναι:

-Ιστορίες επιτυχίας που εμπνέουν (σε βιομηχανία, ψυχαγωγία και κοινωνικό έργο).

-Η Κριμαία και η Ουκρανία στην 1.000 ετών ιστορία του ρωσικού κράτους.

-Η στρατιωτική δόξα της Ρωσίας: νίκη και νικητές.

-Αναφορές σε ταινίες: νέα ζωή στα κλασικά.

-Σύγχρονοι ήρωες στη μάχη κατά του εγκλήματος και της διαφθοράς.

-Κοινωνία χωρίς σύνορα: Η αυτοπραγμάτωση των ανθρώπων με αναπηρίες.

-Επέτειοι: 100 χρόνια από την επέτειο των γεγονότων του 1917, 25η επέτειος από το πραξικόπημα του 1991.

-Οικογενειακές αξίες και τα θεμέλια της κοινωνίας.

-Ρωσία: μια πολυεθνική χώρα.

Αγγελική Στελλάκη  ΙΝ.GR
ΠΡΕΖΑ TV
4-3-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: