Πέμπτη, Μαρτίου 12, 2015

ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΩΝ ΦΕΡΝΕΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Ανατιμήσεις της τάξης του 15%-25% σε προϊόντα που εισάγει η χώρα μας και τιμολογούνται σε δολάρια, καθώς και αύξηση στις τιμές των καυσίμων φέρνει η μεγάλη υποχώρηση του ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών.   
Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγείς... τρίβουν τα χέρια τους, καθώς τα ελληνικά προϊόντα γίνονται πιο ανταγωνιστικά, ενώ κερδισμένος αναμένεται να είναι και ο ελληνικός τουρισμός, κυρίως σε ό,τι αφορά τους τουρίστες από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και τις χώρες εκτός Ευρώπης (Κίνα κατά βάση).

Πιο συγκεκριμένα, οι πρόεδροι της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κωνσταντίνος Μίχαλος και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας Αντώνης Μακρής κάνουν λόγο για δυσμενείς επιπτώσεις στην ελληνική αγορά από την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου.
«Η πτώση του ευρώ ευνοεί τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και οικονομίες. Πρόκειται για μία συνειδητή απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων μας, ώστε το ενιαίο νόμισμα να είναι πιο ανταγωνιστικό», εξηγεί ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος. «Ετσι», συνεχίζει, «σε ό,τι αφορά την Ελλάδα κερδισμένες είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και ένα μικρό τμήμα των επιχειρήσεων, οι οποίες είναι εξωστρεφείς. Στην πλειονότητά της η οικονομία θα έχει προβλήματα, καθώς έχει υψηλό βαθμό εξάρτησης από τις εισαγωγές».
Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Αντώνης Μακρής τονίζει ότι «σε δύο με τρεις μήνες όσα προϊόντα έρχονται στην ελληνική αγορά από χώρες οι οποίες τιμολογούν με δολάριο, θα είναι ακριβότερα κατά 15% με 25%».Ο κ. Μίχαλος εξηγεί πως «τα κράτη της Ασίας, η Κίνα, χώρες της Απω Ανατολής τιμολογούν τα προϊόντα τους σε δολάριο. Αρα οι ελληνικές επιχειρήσεις που προμηθεύονται από αυτές τις χώρες χρειάζονται περισσότερα ευρώ για να κάνουν τις παραγγελίες τους και επωμίζονται ένα τεράστιο κόστος».
Από την πλευρά του ο κ. Μακρής υπενθυμίζει ακόμη ένα πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις: «Για να φέρει μία ελληνική επιχείρηση τον ίδιο αριθμό προϊόντων που αγόραζε πριν τη μεγάλη πτώση του ευρώ, θα χρειαστεί περισσότερη ρευστότητα. Οπλο... που λείπει από την οικονομία μας».
Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ προσθέτει ότι «οι ξένες εξαγωγικές εταιρείες δεν παρέχουν πια πίστωση στις ελληνικές εισαγωγικές λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που έχει καλλιεργηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους».
Αρνητικές επιπτώσεις αναμένεται, όμως, να καταγραφούν και στην αγορά των υγρών καυσίμων. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η εξέλιξη αυτή επηρεάζει ανοδικά τις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου. Οι ανατιμήσεις εκτιμώνται φέτος στα επίπεδα του 3,5% με 5% με βάση την πορεία της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου από το ξεκίνημα του 2015. Το σενάριο αυτό προκύπτει με την παραδοχή ότι οι διεθνείς τιμές παραμένουν αμετάβλητες.
Αναφορικά με τους... κερδισμένους από το «γκρέμισμα» του ευρώ, τις εξαγωγές, αξίζει να σημειώσουμε ότι, ενώ μέχρι το 9μηνο του περασμένου έτους εμφανίζονταν μειωμένες κατά 2% (αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή), η υποχώρηση του ευρώ (σε συνδυασμό με την πτώση του μαύρου χρυσού) οδήγησε τις εξαγωγές σε θετικό κλείσιμο (+0,1%) για το σύνολο του 2014.
Με το δεξί μπήκε και το 2015 για τις ελληνικές εξαγωγές, καθώς, χωρίς τα πετρελαιοειδή, ενισχύθηκαν τον Ιανουάριο κατά 8,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Ο τουρισμός το 2014 έκλεισε με ρεκόρ εισπράξεων(13,44 δισ. ευρώ) αλλά και αφίξεων (22 εκατ. επισκεπτών), ενώ για φέτος ο ΣΕΤΕ «βλέπει» έσοδα πάνω από 14 δισ. ευρώ και αφίξεις 25 εκατ. επισκέπτες.
ΣΕ ΝΑΔΙΡ 12ΕΤΙΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ 1,06
Το ευρώ στο 1:1 το 2015 και στο 0,85 του δολαρίου το 2017
Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε χθες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών έναντι του δολαρίου, κάτω ακόμη και από το 1,06, απόρροια κυρίως του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται από τις αρχές της εβδομάδας.
Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις των διεθνών οίκων για τις προοπτικές της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου, οι περισσότεροι αναλυτές εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον του ευρώ.
Ειδικότερα, η Deutsche Bank εκτιμά για φέτος ότι η μέση ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα κυμανθεί στο 1:1, υποχωρώντας στο 0,90 δολάριο το 2016 και στο 0,85 δολάριο το 2017. Ο Ιαν Στάναρντ, επικεφαλής στρατηγικής ισοτιμιών της Morgan Stanley, τόνισε ότι «η πτωτική τάση του ευρώ συνεχίζεται και φαίνεται πως είναι δύσκολο να σταματήσει», ενώ συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει προχωρήσει, μειώνοντας τις αποδόσεις του ευρώ. Φαίνεται ότι οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις πολλών είναι πιθανό να γίνουν πραγματικότητα πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.
Για παράδειγμα, ο επικεφαλής του τομέα Σταθερού Εισοδήματος της Franklin Templeton για την Ευρώπη Ντέιβιντ Ζαν δήλωσε στο CNBC ότι «κινούμαστε ολοταχώς προς την απόλυτη ισοτιμία (parity)», ενώ πρόσθεσε ότι «αρχικά θεωρούσα πως αυτό θα συμβεί του χρόνου, αλλά με τους ρυθμούς που κινείται η ισοτιμία φαίνεται ότι (το parity) θα συμβεί πολύ πιο γρήγορα».
Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ - ΧΡ. ΚΟΛΩΝΑΣ


ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
12-3-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: